Publicitatea bate filmul

Publicitatea bate filmul
Sursa: Imdb.com

Hai sa ne intalnim sambata seara, intr-o carciumioara la sosea, ca sa putem povesti in liniste despre filme, mai bune sau mai putin bune, dar toate cu acelasi subiect, si anume publicitatea. Pentru ca da, publicitatea nu-i fascineaza doar pe cei care se invart in sau in jurul acestui vast domeniu, ci si pe cinefili, pe oamenii din afara industriei, care mai vor din cand in cand sa inteleaga cum merg lucrurile inauntru. Lista este lunga, caci nu au fost putini regizorii care au imaginat povesti cu creativi, planneri sau accounti, asa ca am facut o selectie, fara pretentii de critic, cu unele dintre cele mai tari filme despre publicitate.

NO (2012)
Incepem cu o productie recenta, "NO", care spune povestea campaniei publicitare din 1988 prin care a fost dat jos de la putere dictatorul chilian Augusto Pinochet. Un review puteti citi aici. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru "Cel mai bun film strain" in 2012.

Ex-Lady (1933)
Facem un salt in istorie si mergem in 1933, in SUA, unde asistam la povestea de dragoste dintre o artista grafic (jucata de inconfundabila Bette Davis) si partenerul ei de business dintr-o agentie de publicitate: “Ex-Lady”. Povestea se imbarliga destul de tare cand cei doi amorezi incep sa se culce cu clientii lor si chiar cu competitorii.

Cea mai fericita fata din lume (2009)
Nu putea sa lipseasca din lista: o productie romanesc despre filmarea unui spot publicitar in care personajul principal este o fata care a castigat o masina la una dintre multele promotii prezente la televizor. Regizat de Radu Jude.

Thank you for smoking (2005)
"Thank you for smoking", comedia cu gust amar arata cat de greu e sa fii purtator de cuvant pentru cel mai raspandit si hulit drog de pe planeta, tigarile. De vazut.

Crazy People (1990)
O comedie grozava, despre un copywriter care isi da seama ca singurul lucru care conteaza in viata este adevarul. Aplica asta, desigur, si in meseria lui, dar nu e luat in serios de colegi, care il interneaza intr-un spital pentru cei cu boli psihice. Tot ei il scot de acolo cand realizeaza ca strategia adevarului functioneaza.

The Arrangement (1969)
Un publicitar de succes isi da seama ca toata stralucirea industriei paleste in fata femeii ideale. O lupta intre cariera si viata personala, cu Faye Dunaway si Kirk Douglas in rolurile principale (e si o scena cu ei dezbracati pe plaja, la un moment dat *wink*) si cu Elia Kazan in spatele camerelor.

What Women Want (2000)
Mel Gibson e un tip cam misogin, care lucreaza in publicitate si care sufera la un moment dat un accident in baie, lesina si se trezeste cu capacitatea de a citi gandurile femeilor. De aici incepe nebunia, pe plan profesional, si mai ales personal.

Will Success Spoil Rock Hunter (1957)
Un copywriter celebru se indragosteste de blonda care apare intr-o campanie creata de el si isi complica viata. Creat dupa o piesa de pe Broadway.

Kramer vs. Kramer (1979)
Un publicitar isi pierde jobul intr-un moment tare nefericit, chiar cand nevasta divorteaza de el si vrea sa ii ia copilul. O lupta senzationala a unui tata pentru fiul sau care pune in discutie rolul parintilor in cresterea copiilor. Cu Dustin Hoffman, Meryl Streep si multe premii Oscar.

Art and Copy (2009)
Un documentar care vorbeste despre evolutia publicitatii din anii ’60 pana in prezent si include interviuri cu publicitari de legenda, precum George Lois, Lee Clow, Hal Riney.

Lista ramane insa deschisa. Primim sugestii de completare in comentarii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related