Liminal, un festival pentru “Viața bună”

Liminal, un festival pentru “Viața bună”

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

Liminal își propune să angreneze publicul într-o serie de experiențe relevante din perspectiva impactului noilor tehnologii asupra vieții în perioada contemporană. Tema primei ediții, “Viața bună”, investighează în cadrul a trei mari evenimente, împreună cu un grup internațional de artiști, teoreticieni, filosofi și profesioniști din sfera științifică și tehnologică, modurile în care ne raportăm la viață, în toate aspectele ei, imaginând o serie de posibile scenarii pentru viitor ținând cont de particularitățile specifice revoluției tehnologice actuale.

Expoziția “The Good Life”, ce va fi vernisată pe 31 octombrie la Palatul Cantacuzino, deschide festivalul Liminal propunând o selecție internațională de lucrări ce au la bază un proces complex de cercetare și care se situează la intersecția dintre artă, filosofie contemporană, activism și tehnologie.

Aceasta va fi urmată de Liminal Talks - sesiune de discuții ce va avea loc pe 2 noiembrie, la Point Art Hub, când vom explora felul în care tehnologia ne modelează percepția asupra vieții și implicit modul de raportare și de a acționa în cadrul acesteia. James Williams (directorul Institutului pentru Studiul Internetului de la Universitatea Oxford), Constantin Vică (specialist în filosofia noilor tehnologii), Abby Rose (co-director al organizației Tech For Good Global din Londra), teoreticianul Ștefan Tiron, Maria Guță (director creativ al World Virtual Reality Forum din Elveția) și Rachel Uwa (“School of Machines, Making and Make-Believe” din Berlin) sunt invitații ediției Viața Bună și vor oferi diferite perspective ale impactului tehnologiei asupra culturii contemporane și a stilului nostru de viață.

Tot în cadrul acestui eveniment se va lansa publicația Mindcraft Stories, ce constituie un preambul tipărit al unei platforme online care se implică în cele mai noi dezbateri din aria științelor și tehnologiilor, realizând o radiografiere a inovației și creativității socio-tehnice din toată lumea. Evenimentul se va încheia cu o petrece animată de Orbita Lacustră.

Cel de-al treilea eveniment al festivalului este un hackathon de teraformare ce urmărește un scenariu imaginat de echipa Modulab: ducem mai departe, ca specie, instinctul de explorare și ocupare a unor noi teritorii. Noile condiții de pe planeta Pământ ne împing să dezvoltăm o colonie pe o planetă nelocuibilă. Scopul echipelor ce participă la hackathon este acela de a dezvolta și crea, având la dispoziție componente, unelte și expertiză din partea Modulab, cele mai creative dispozitive sau kit-uri ce pot fi utilizate pentru a modifica condițiile de pe planeta respectivă astfel încât să poată susține viața umană. În seara zilei de 3 noiembrie se va da startul hackathonului ce va dura până la sfârșitul zilei de 5 noiembrie.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

 

Artiști expoziție:

Modulab (modulab.ro)
Oliviu Lugojan Ghencea (datumexplorer.universalassemblyunit.com)
Garnet Hertz (disobedientelectronics.com)
Alan Brown - Automated Poetry Machine
Nita Mocanu & Marius Stoica: Network Expressions (etho.tk)

 

Vorbitori conferință:

Constantin Vică - specialist în etica noilor tehnologii  
James Williams - director al organizației “The Internet study Institute at Oxford University) - US
Ștefan Tiron (teoretican) - Berlin
Abby Rose (Tech For Good Global) - UK
Maria Guță - artista și Creative Director WVRF - Elveția
Rachel Uwa fondatoare a School of Machines, Making and Make Believe - Berlin 

 

Adrese:

Expoziție “The Good Life” - Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei 141
Sesiune de discuții “Mindcraft Stories” - Point Art Hub, Strada General Eremia Grigorescu 10
Terraforming Hackathon  - Modulab, str. Viitorului 153

 

 

Organizator: Modulab

Concept curatorial și coordonare proiect: Ioana Calen, Cătălina Bolozan

Curator expoziție: Cătălina Bolozan

Instalații interactive: Modulab

Editor Catalog: Cristina Bogdan

Graphic design & layout: Radu Manelici

Comunicare, PR și activare: Sânziana Boaru

Parteneri: Muzeul George Enescu, Point Art Hub, Fix Botanical Bar

Parteneri media: Ziarul Metropolis, IQads, Scena 9, Zeppelin, Vice, Noizz

Powered by Mindcraft BRD -Groupe Société Générale

Proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural București Oraș participativ - ARCUB și Primăria Municipiului București

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related