Liminal, succesul unui festival de idei și experiențe

Liminal, succesul unui festival de idei și experiențe

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

 

Cele trei mari evenimente ale festivalului - expoziția The Good Life, seria de discuții teoretice Liminal Talks și Hackatonul de teraformare - au fost vizitate de aproximativ o mie de oameni. Experiențele propuse de Liminal au reiterat ideea că există nevoia unei conversații despre implicațiile tehnologiei în viețile noastre.

“Expoziția The Good Life, cât și sesiunea de discuții Liminal Talks au adus laolaltă un public divers format din oameni de toate vârstele, din tot felul de industrii creative și culturale, interesați de intersecția dintre tehnologie și viață, societate și artă. Numărul mare de oameni care au venit ne-a confirmat faptul că technologia este o preocupare curentă, iar efectele ei asupra vieții și asupra viitorului nostru sunt motiv perpetuu de curiozitate”, spune Cătălina Bolozan, curatoarea festivalului Liminal.

 

Albina robotică și Mars rover, invenții de hackaton

Cel de-al doilea eveniment al festivalului, hackatonul de teraformare, a avut loc în weekendul 3-5 noiembrie, la Modulab, laborator de artă și tehnologie. Pentru că soluțiile propuse au vizat mai mult colonizarea unei planete decât teraformarea acesteia, premiul I în valoare de 1.000 de euro a fost împărțit între trei proiecte ingenioase.

Bee++ este albina robotică făcută dintr-un RaspberryPi care recunoaște printr-o rețea neurală florile de cartofi, adică printre primele plante ce s-ar putea adapta la cultivarea în medii extraterestre, și ajută la polenizarea lor, folosind vibrații de 270 Hz specifice transferului de granule de polen. Smartscope este o rețea neurală antrenată să clasifice imagini preluate printr-un microscop sau telescop de la nivelul unei planete aflate în etapa de explorare. Al treilea proiect câștigător este un Mars rover dezvoltatat pentru a se orienta în spațiu pe baza unor semnale IR și a manifesta un comportament specific față de sursa semnalului, care pe măsură ce se apropie de ținta sa adună date din mediu (temperatură, umiditate, intensitatea luminii la sol etc).

 

Magie și ecologie, tema Liminal din 2018

“Liminal ne-a confirmat ceea ce am observat la Modulab în ultimii șapte ani: există entuziasm și curiozitate pentru o cultură a transdisciplinarității în România. Experiențele propuse de festivalul de idei merg într-o direcție care va fi dezvoltată, așa cum ni s-a cerut chiar de către vizitatori. Motiv pentru care pregătim deja a doua ediție, care va avea tema «Magie și ecologie», pentru toamna anului viitor”, a spus Ioana Calen, fondatoare Liminal și co-fondatoare Modulab.

 

În cadrul Liminal Talks a fost lansată publicația “Mindcraft Stories - The Good Life Issue” powered by BRD, un preambul tipărit al unei platforme de artă și tehnologie ce urmează să se lanseze mai târziu în acest an.

 

„Evenimente precum festivalul Liminal sunt extrem de necesare, pentru că ne ajută să ne împrietenim cu tehnologia și să înțelegem magia care o înconjoară. Am avut aici ocazia să mișc pentru prima dată un cub fără să-l ating, doar cu puterea minții mele, în instalația MINDCRAFT Battle de la festival. Putem încerca lucruri pe care nici nu ni le imaginam în urmă cu niște ani. Relația noastră cu tehnologia se schimbă, iar ceea ce ieri părea vis sau magie, astăzi este transformat într-un instrument care să ne facă viața mai bună”, spune Horia Velicu, Head of Innovation Lab, BRD – Groupe Société Générale.

 

Organizator: Modulab

Concept curatorial și coordonare proiect: Ioana Calen, Cătălina Bolozan

Curator expoziție: Cătălina Bolozan

Design expoziție: Tudor Vlăsceanu

Instalații interactive: Modulab

Editor Catalog: Cristina Bogdan

Layout catalog: Otilia Mihalcea

Graphic design: Radu Manelici

Comunicare, PR și activare: Sînziana Boaru

Parteneri: UCMR, Muzeul George Enescu, Point Art Hub, Fix Botanical Bar

Parteneri media: Radio Guerrilla, Bucharest City App, IQads, Scena 9, Zeppelin, Ziarul Metropolis, Vice, Noizz, The Institute, Art7

 

Powered by Mindcraft BRD -Groupe Société Générale

 

Proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural București Oraș participativ - ARCUB și Primăria Municipiului București

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related