Nu mai poate omu' de social media nici sa citeze din Dalai Lama

Nu mai poate omu' de social media nici sa citeze din Dalai Lama

Daca v-ar fi spus cineva ca Mercedes Benz si Dalai Lama vor fi implicati intr-un mic scandal de PR, probabil ati fi raspuns "da, da, cand or pluti decapotabilele prin cosmos". Mda. 

Ei bine, s-a intamplat. Ceea ce pentru noi inseamna pace, liniste si intelegere (adica Dalai Lama), pentru chinezi inseamna factor agitator si invrajbitor cu chip de calugar. Intr-un context istoric agitat si plin de durere, in care miscarea tibetana de independenta si pretentiile Chinei s-au ciocnit violent si in permanenta, oamenii de social media de la Mercedes au vrut si ei sa fie simpatici.

Problema e ca atunci cand un sfert din vanzarile tale vin din China, trebuie sa ai grija sa fii simpatic in primul rand cu oamenii cu bani de acolo, si mai putin cu fanii obisnuiti de pe Instagram. La vederea acestui citat plin de ura si blesteme ("Priveste lucrurile din mai multe perspective ca sa devii o persoana mai deschisa"), userii chinezi de pe Insta au luat-o complet razna; si le-au cerut bosilor Mercedes sa-si ceara scuze si sa stearga postarea abominabila de pe internet. Zis si facut. Pe Weibo, platforma preferata a chinezilor, Mercedes-Benz a spus ce era de spus:

“This morning, we released a very incorrect message on international social media. In light of this, we will immediately take measures to deepen our understanding of Chinese culture and values, including our overseas colleagues, to ensure this won't happen again.”

Este limpede, deci, ca numai chinezii de pe retelele de socializare ar putea sa-l faca pe Tiriac sa-si ceara scuze pentru toate reprizele alea de vanatoare.

In orice caz, cursuri de multiculturalism si scuze pentru toata lumea, din partea Mercedes. Dar, sa vedeti, pentru unii nu a fost suficient. Conform Washington Post, unii dintre userii mai ofensati au mers mai departe, cerand Mercedesuri drept despagubire. Da, masini moca pentru toti chinezii lezati. Adevarul e ca inca vreo doua postari din astea, despre democratie si drepturile omului, eventual, si nemtii chiar vor fi nevoiti sa o faca si p-asta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Sectiune



Branded


Related