Wood Be Nice organizează un workshop pe tema reciclării în creația artistică și impactului asupra mediului, ca parte a proiectului NeoNlitic

Wood Be Nice organizează un workshop pe tema reciclării în creația artistică și impactului asupra mediului, ca parte a proiectului NeoNlitic

Reciclarea, artă în amonte, refolosire în aval - despre noua estetică a urâtului și cum gunoiul cuiva poate deveni comoara altcuiva.

Wood Be Nice  organizează în data de 17 august, începând cu ora 17:00, la atelierul de pe B-dul Carol I nr. 53 din București, un workshop despre reciclarea în creația artistică, conceptul de upcycling prin care deșeurile folosite în scopuri artistice sau funcționale capătă o valoare mai mare decât a produsului inițial și impactul pe care aceste demersuri de creație le au asupra mediului. Intrarea pentru public este liberă.

Odată ce intră în fluxul de reciclare, deşeurile sunt de regulă transformate în alte produse, adeseori funcționale, dar ce au o valoare adăugată mai mică - downcycling. La polul opus se află folosirea deşeurilor într-un mod în care se generează o valoare mai mare decât cea a produsului inițial, de obicei în scopuri artistice sau pur și simplu funcționale – upcycling.

Astfel, încă din anii ’70, deşeurile au devenit materie primă pentru artişti, arhitecţi, designeri care, pe lângă produsele finite ce ilustrează cum din potețialul gunoi se pot naște opere de artă, își asumă și misiunea de a educa publicul, susţinând că trebuie aduse mai multe schimbări procesului de reciclare, care să nu mai fie limitat la cei trei R - refolosire, reducere şi reciclare. 

Invitații din cadrul workshop-ului sunt:

Oana Racheleanu (jurnalist, blogger și activist) va aduce în atenție documentarea despre circuitul reciclării în București
Irina Breniuc (jurnalist, activist și consultant de mediu pentru Zero Waste Romania și Ecomagazin.ro, președinta Asociației pentru Consum Sustenabil și inițiatoarea proiectului Pimp the garbage), ce va prezenta conceptul de upcycling și harta upcycling în România;
Adina Magsi (director general Alucro / Every Can Counts), ce va aduce în atenție proiectul de reciclare creativă "Can Art&Design Festival, ediţia cu lucrări de mari dimensiuni"
Florian Lucan (pictor și profesor de pictură în cadrul Școlii de Artă București) va vorbi despre curentul artistic “Arte Povera”
Misha Diaconu (artist vizual specializat în sculptura în metal, membru UAP) va prezenta lucrări în care a folosit materiale recuperate/reciclate
Felicia Ienculescu-Popovici (presedinte Asociația Greenitiative - Centrul Green Mogo) va da detalii despre proiectul Green Mogo și workshopurile de reciclare creativă
Liliana Stoica (artist fondator Deco-Box) va povesti despre integrarea lemnului reciclat în artă

De asemenea, va avea loc și prezentarea proiectului NeoNlitic, ce își propune susținerea și promovarea  producției artistice, prin valorificarea patrimoniului cultural comun și reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni și Hamangia, prin tehnici moderne de producție artistică, dar și a artiștilor implicați (Daniel Loagăr, Andrei Cornea, Sasha Meret, Andreea Toma, Irina Maria, Raluca Băjenaru, Marius Gheorghe, Marian Codrea, Beaver Biv, Roxana Tomescu, Lucian Color, Alexandru Claudiu Maxim, Gabriel Marin, Misha Diaconu).

În cadrul proiectului se vor efectua documentări pe teren și întâlniri de lucru, 4 workshopuri deschise publicului pe durata cărora se vor prezenta rezultatele cercetării și două expoziții de opere de tip instalatii-corpuri de iluminat de dimensiuni medii-mari realizate din materie primă reciclată.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related