STOP Manipulării de la TV

STOP Manipulării de la TV

Ultimii 2 ani au văzut o explozie de manipulare, fake news și discursul urii propagată mai ales de două dintre stațiile de știri din țară: Antena 3, parte a grupului Intact aparținând de facto familiei condamnatului Dan Voiculescu și România TV, televiziunea controlată de urmăritul penal și fugarul Sebastian Ghiță.

Cele două stații s-au remarcat în peisajul și așa murdar al presei românești prin frecvența și virulența atacurilor la adresa unor personalități, instituții sau grupuri de activiști, atacuri rămase complet nesancționate de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în ciuda numeroaselor sesizări făcute de către cetățeni.

Deși există o lege a audiovizualului și chiar și un Cod Deontologic al Jurnalistului, deși CNA are instrumente ca să amendeze abaterile din ce în ce mai numeroase sau grosolane ale celor două televiziuni, legislația nu este implementată și autoritățile închid, iresponsabil, ochii.

Iresponsabil pentru că societatea românească e ruptă în două de discursul urii practicat de cele două televiziuni.

Grupul organizațiilor semnatare ale acestui comunicat refuză să asiste neputincios la degradarea discursului public și la semănarea urii și minciunii.

Realizând că degeaba așteptăm statul român să aplice legislația, că nu este timp de balet birocratic, că trebuie să găsim o soluție singuri, vă cerem să ne veniți alături.

Voi, companiile care difuzați publicitate pe aceste canale TV, respectați-vă consumatorii și etica de brand și nu alegeți Atena 3 și România TV pentru a vă promova produsele. Dacă aveți reclame acum pe aceste posturi, vă rugăm să le retrageți.

Voi, jurnaliștii, scrieți când cele două posturi emit dezinformări pe post și ajutați-ne cu fact-checking să le combatem.

Voi, personalitățile calomniate și înjurate în emisiunile Antena 3 și România TV, nu mai închideți ochii atunci când vi se încalcă dreptul la propria imagine. Nu înseamnă că vă băgați în troacă și, deci, o să vă mănânce porcii ci este, din contră, igienic să faceți plângeri penale și la CNA.

Sună poate patetic, dar schimbarea va veni din efortul nostru concentrat.

Pentru a susține afirmațiile, atașăm acestui apel public câteva exemple de fake news, propagandă, discursul urii sau pure jigniri emise de către cele două posturi TV în discuție.

Știm că v-ați săturat de apeluri, scrisori, memorandumuri, strângeri de semnături, de proteste, de manifeste, de proclamații, dar, din nefericire, ei nu s-au săturat să ne calce în picioare.

Sharuiți cât mai mult acest film și haideți, împreună, să ne luăm țara înapoi până nu apucă să o distrugă de tot.

 

Semnatari:

Stop Fake News in Romania
Frontline Club București
Freedom House
#REZISTENȚA
Corupția Ucide
Umbrela Anticorupție Cluj
Inițiativa Romania
Aradul Civic
Centrul de Investigații Media
Teleleu
VeDem Just
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Geeks for Democracy

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related