Reactivarea și reimaginarea spațiului public din Timișoara, prin prisma artei contemporane și a practicilor sociale

Reactivarea și reimaginarea spațiului public din Timișoara, prin prisma artei contemporane și a practicilor sociale

Timp de o lună de zile, între 11 octombrie - 10 noiembrie 2019, Timișoara va găzdui proiectul de arte vizuale  WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands, organizat de Asociația Culturală Contrasens și Asociația Simultan, în care mai mulți artiști, curatori și profesori de artă, și-au propus să răspundă la întrebarea:

CÂT DE PUBLIC ESTE SPAȚIUL ARTEI ÎN SPAȚIUL PUBLIC?

Început încă din luna august, cu o primă etapă de cercetare din partea artiștilor invitați a spațiului și a instituțiilor publice din Timișoara, formatul proiectului cuprinde o expoziție de grup, creată în jurul unei zone culturale mai puțin vizibile (arta contemporană ca formă relevantă de critică și construcție socială si politică) și o serie de 12 prezentări.

Artiștii au transformat ideile și conceptele lor în câte o lucrare nouă ce exprimă realitatea orașului Timișoara.

Aceștia sunt: Ana Adam, Olivia Mihălțianu, Vlad Nancă, grupul subREAL (Iosif Kiraly & Călin Dan), grupul Candidatul la Președinție (Alina Popa, Florin Flueraș, Ion Dumitrescu) și Ghenadie Popescu.

Vernisajul expoziției are loc vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 19:00, la Casa Artelor și își va ține porțile deschise până noaptea târziu, evenimentul fiind cuprins în programul proiectului cultural nocturn Noaptea Albă a Galeriilor - NAG.

Tot pe 11 octombrie, de la ora 19:30 va avea loc o prezentare a artistului Vlad Nancă despre lucrarea sa și practica lui cu arta în spațiul public, seara fiind încheiată cu un performance muzical al artistului Ion Dumitrescu aka Utopus.

Lucrările și instalațiile vor putea fi vizitate în perioada 11.10. - 10.11 2019, la Casa Artelor din Timișoara, iar în duminicile din 13.10, 20.10 și 10.11, de la ora 11:00, vor exista tururi ghidate.

 

Întrebarea pe care am tot ocolit-o până acum, însă de care nu mai putem scăpa de acum încolo este: care mai sunt funcția și sensul spațiului public astăzi, la finele celui de-al doilea deceniu al secolului XXI? Acum este momentul când expresia „artă în spațiul public” devine redundantă, fiindcă, așa cum o afirmase Bogdan Ghiu, arta nu este în spațiul public, „arta este spațiu public”,  spune Igor Mocanu, curatorul expoziției.

 

WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands mai aduce în atenția publicului timișorean și o serie de prezentări cu invitați de renume - naționali și internaționali, despre spațiile care așteaptă astăzi ca arta să se manifeste în mod public și despre provocările de a face din nou public un spațiu confiscat de către putere, fie ea politică sau financiară.

Cei invitați să răspundă la întrebarea: Cât de public este spațiul artei în spațiul public? în cadrul conferințelor din proiect, sunt: Nataša Bodrožić, Raluca Voinea, Bogdan Ghiu, Cristian Nae și Ștefan Rusu.

Participarea la toate evenimentele este gratuită.

PROGRAM WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands

9 octombrie – prezentare Cristian Nae
Casa Artelor / 19:30

10 octombrie – Bogdan Ghiu
Casa Artelor / 18:00

11 octombrie – artist talk Vlad Nancă
Casa Artelor / 19:30

11 octombrie – VERNISAJ – We Transfer
Casa Artelor / 19:00 invitați / 21:00 Noaptea Albă a Galeriilor / 22:30 performance UTOPUS

12 octombrie – artist talk subREAL / Călin Dan & Iosif Kiraly
Casa Artelor / 19:30

13 octombrie – artist talk Candidatul la Președinție – Ion Dumitrescu & Florin Flueraș
Casa Artelor / 19:30

14 octombrie – artist talk Ana Adam
Casa Artelor / 19:30

15 octombrie – artist talk Olivia Mihălțianu
Casa Artelor / 19:30

16 octombrie – prezentare Ștefan Rusu
Casa Artelor / 19:30

22 octombrie – prezentare Simultan / Levente Kozma & Alin Rotariu
Casa Artelor / 19:30

2 noiembrie – artist talk Ghenadie Popescu
Casa Artelor / 19:30

7 noiembrie – prezentare Nataša Bodrožić
Casa Artelor / 19:30

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related