Bullying-ul este interzis prin lege în spațiile destinate educației

Bullying-ul este interzis prin lege în spațiile destinate educației

Legea care definește, previne și interzice violența psihologică - bullying a fost promulgată de către Președintele Klaus Iohannis. Acest succes este rodul colaborării tuturor stakeholderilor  - autorități, ONG-uri, reprezentanți ai părinților și copiilor - care au lucrat peste 2 ani la campania strategică națională de prevenire a bullying-ului, inițiată de Itsy Bitsy și Asociația Părinților Isteți.

Noua Lege reprezintă o victorie semnificativă pentru demnitatea copiilor, reușindu-se astfel identificarea corectă a fenomenului de bullying, precum și interzicerea comportamentelor care constau în violență psihologică – bullying, în toate spațiile destinate educației și formării profesionale. De asemenea, definiția nu limitează bullying-ul la elevi, vizând în egală măsură și profesorii și personalul administrativ din unitățile de învățământ, legea referindu-se la comportamentele care constau în violență psihologică și care se desfăşoară în unităţile de învăţământ.

"Bullying-ul este fără îndoială una dintre cele mai frecvente forme de violență care se manifestă în rândul copiilor, iar formele pe care acesta le îmbracă sunt de cele mai multe ori extrem de bine camuflate și greu de identificat. Devine astfel necesară și întărirea rolului specialiștilor din sistemul de învățământ, în condițiile în care acestora le revine un rol esențial în prevenirea și combaterea acestui fenomen, cu consecințe extrem de grave atât în ceea ce privește dezvoltarea copiilor, cât și asupra procesului de învățare, în ansamblul său.", declară reprezentanţii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.  

 

„Această lege este primul pas spre a proteja demnitatea copiilor din sistemul de educație. Dar odată cu promulgarea legii prin care bullying-ul este definit și prin care se creează un mecanism de prevenire și combatere a acestui comportament agresiv se completează, practic, un vid legislativ. Modificarea Legii educației naționale pe care am inițiat-o anul trecut nu a fost doar o necesitate, ci chiar o urgență.”, spune deputatul Petre Florin Manole.

 

„Toți copiii au dreptul la demnitate. Niciunul nu trebuie să sufere de pe urma altor copii. Sunt părinte și nu aș vrea să-mi văd copilul nici într-o ipostază de victimă, nici într-una de agresor. Este datoria noastră să-i apărăm și să-i protejăm așa cum putem, prin forța legii, prin educație, prin exemple pozitive.”, spune deputatul Andrei Pop.

 

„O vorbă sau o privire urâtă, în mod repetat, face la fel de mult rău cat o bătaie. Poreclele si jignirile, etichetele de genul „oaia neagră a clasei”, excluderea din grup sunt foarte nocive pentru sănătatea emoțională a persoanei și întăresc un model toxic de relaționare. Toate comportamentele de tip bullying nu sunt decât strigăte de ajutor, pentru că persoana respectivă nu știe sa rezolve altfel o situatie neplăcută.

E timpul să ne uităm cu toții în oglindă, să ne ocupăm de rănile noastre și să reiâînvățăm să ne comportăm unii cu alții. Cu toții avem nevoie de ajutor, indiferent de rolul pe care îl jucăm în episoadele de bullying: victimă, agresor sau martor, pentru că trăim într-o societate îmbolnăvită deja. Un agresor nu este nici un om puternic și nici un nesimțit sau prost-crescut, ci este de fapt o fostă victimă care a învățat să se apere atacând prima... Avem nevoie să ne trezim și să apelăm la specialiști pentru a diminua bullying-ul în școli și în întreaga societate. ”, declară Nadia Tătaru, co-fondatoarea Itsy Bitsy.

 

Conform Legii,

„Violenţa psihologică-bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.”

 

Legea urmează să fie transmisă către Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile de la data publicării. Noua Lege prevede ca în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Educației Naționale să elaboreze norme metodologice de aplicare. Mai mult, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra problemelor legate de violența psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.

Definiţia bullying-ului a fost creată în urma mai multor mese rotunde de lucru organizate de Asociaţia Părinţilor Isteţi și Itsy Bitsy, cu sprijinul Point Public Affairs şi GMP Group. La discuții au participat reprezentanți ai statului și ai societății civile: reprezentanți din Parlament, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Consiliul Naţional al Elevilor, Avocatul Poporului, Ambasada SUA în România, Organizația Salvați Copiii, Asociația Telefonul Copilului, UNICEF, Crucea Roșie, Federația Tinerilor din Constanța, Ana Maria Diceanu, psiholog Adriana Mitu, mediator Bruno Demaille, lingvista Dana Papadima etc.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related