EverRestless - primul documentar de lungmetraj realizat de o echipă de români la Cercul Polar

EverRestless - primul documentar de lungmetraj realizat de o echipă de români la Cercul Polar
  • Trei tineri cineaști vor realiza anul acesta o premieră pentru industria filmului românesc: un lungmetraj la Polul Nord, în Nord-Vestul Canadei.
  • Documentarul va prezenta cursa maratonistului Vlad Crișan Pop, în cadrul competiției 6633 Arctic ULTRA 2020 cu scopul de a strânge bani pentru 100 de burse educaționale oferite copiilor cu afecțiuni oncologice.
  • Proiectul va fi realizat cu finanțare proprie și bani proveniți din donații și sponsorizări.

Filmările primului documentar de lungmetraj realizat în condițiile meteo extreme de la Polul Nord vor avea loc anul acesta, în perioada 27 februarie – 9 martie 2020. everRestless își propune să surprindă cele mai intense momente trăite de maratonistului Vlad Crișan Pop în timpul celui mai dificil ultramaraton din lume. Vlad participă în această aventură cu scopul de a asigura și anul acesta 100 de burse educaționale, în valoare de 600.000 de lei pentru copiii cu afecțiuni oncologice din familia MagiCAMP.

Plecarea pe traseu va avea loc din Eagle Plains (Yukon), pe 27 februarie 2020 și se va încheia la Tuktoyaktuk, în teritoriile de Nord-Vest ale Canadei. Lungimea totală a itinerariului este de 620 de kilometri, cu 4.000 de metri diferență de nivel. Anul trecut, în luna martie, după 35 de ore și 25 de minute, Vlad Crișan Pop a ieșit învingător al cursei scurte (de 193 km), în cadrul aceluiași ultramaraton.

În aventura din acest an, Vlad va fi însoțit de regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă și Tudor Petre, sound designer. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-a întors au inspirat scenariul acestui documentar. Fiind cunoscută ca cea mai dificilă cursă din lume, 6633 Arctic ULTRA este un test pentru depășirea multor limite fizice dar și psihice, pentru întreaga echipă. Așadar, filmul documentar everRestless este în esență o călătorie în conștiința omului care intră în cursa pentru depășirea propriilor limite; despre puterea de a rezista a propriei minți atunci când realitatea se deformează.

 

Degerături și halucinații - printre cele mai mari provocări ale cursei

În ultramaratonul 6633 ARCTIC ULTRA, la fiecare pas, există riscuri greu de anticipat de către participanți, oricât de intense ar fi pregătirile pe care aceștia le fac înainte. Sportivii sunt adesea victime ale degerăturilor, se confruntă cu furtuni de zăpadă și temperaturi extrem de scăzute (de peste – 30 C) sau pot întâmpina probleme grave de vedere din cauza luminii reflectate de cristalele de zăpadă. Halucinațiile sunt o altă provocare pe care o au de trecut toți cei care se încumetă în această competiție, din cauza oboselii și a efortului cumulate pe traseu. După prima experiență avută în martie 2019 Vlad își amintește că mintea i-a jucat feste de mai multe ori:

„În a doua noapte spre Ford McPherson, mă apropiam de finish-ul celor 193 km la 6633 Arctic Ultra 2019, când am auzit o mașină care se apropia de mine. Mergeam cu capul în pământ, eram foarte obosit și am fost acaparat de gândul de a renunța. Când mașina s-a apropiat de mine, am auzit o voce de bărbat: «dacă vrei, poți să renunți, nu mai trebuie să suferi. Poți să te oprești și te duc eu până în sat cu mașina». Gândul care m-a salvat atunci atunci și m-a determinat să continui a fost imaginea unui băiețel, pe care îl cunoscusem în tabăra copiilor cu afecțiuni oncologice. Băiatul și-a pierdut un picior în urma chimioterapiei, însă cea mai mare dorință a lui a rămas aceea de a putea alerga…mi-am amintit motivul pentru care am intrat în cursă și nu mi-am dat voie să abandonez. Când am deschis ochii, mașina și vocea nu mai erau.”

 

Pe durata competiției participanții trebuie să tragă în urma lor o sanie de 30 de kg, cu haine de schimb, alimente și câteva lucruri care să îi ajute să supraviețuiască pe cont propriu. În timpul cursei organizatorii nu le oferă acestora decât apă fierbinte pentru prepararea hranei.

Și pentru echipa de producție realizarea acestui documentar este o provocare în sine. Fiind vorba de un film independent, cheltuielile pentru realizarea lui provin din sponsorizări și donații iar echipamentele necesare deplasării sunt în curs de achiziționare pentru că suma totală nu este încă acoperită. Cei trei realizatori îl vor însoți pe Vlad Crișan Pop pe durata cursei însă îi vor urmări experiența de la distanță, din mașină, pentru că regulamentul interzice orice interacțiune cu participanții.

 

Va fi o aventură în toată regulă să realizăm această filmare pentru că aparatura poate să cedeze în orice clipă din cauza temperaturilor foarte de scăzute. În plus, noi nu suntem sportivi de performanță și ne va fi destul de dificil să ne adaptăm condițiilor de la Polul Nord și în același timp să ținem pasul cu Vlad, personajul principal.

Avem în continuare nevoie de sprijin pentru că la rândul nostru trebuie să purtăm echipamente speciale, de iarnă extremă, iar cheltuielile cu aparatura necesară, cazarea, mâncarea, închirierea mașinii și combustibilul sunt foarte mari.a declarat regizorul Sorin Florea.

 

Toți cei care doresc să susțină acest proiect pot dona sume de bani pe platforma sprijina.ro sau direct în contul RO70BTRLRONCRT0467890701 deschis pe numele regizorului Sorin Florea, la sucursala Băncii Transilvania. 

Cursa din 27 februarie 2020, începe la ora locală 10:00 și va putea fi urmărită și online.

 

Performanțele lui Vlad Crișan-Pop

A început să alerge în urmă cu doar cinci ani, când avea 29 de ani iar prima competiție, de 21 km, a fost la Maratonul Internațional Cluj-Napoca. Au urmat apoi zeci de concursuri de anduranță atât în țară cât și peste hotare, în Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Croația, Finlanda, Suedia sau Africa de Sud. În martie 2019 Vlad a câștigat locul întâi la 6633 Artic ULTRA, în cursa scurtă de 193 de km. Din ianuarie 2020 Asociatia MagiCAMP cu sprijinul lui Vlad va oferi 100 de burse educaționale  (în valoare de 500 lei pe lună, timp de 12 luni) pentru ca 100 copii cu afecțiuni oncologice să meargă în continuare la școală. Este coordonatul voluntarilor din proiectul MagiCAMP.

 

Echipa de producție a documentarului

1. Sorin Florea – regizor
Sorin Florea spune despre sine că este un “creator de povești care trebuie spuse”. Este regizor de documentare și producții tv și fotograf pasionat de la 22 de ani.  În ultimii ani a simțit nevoia de a exprima și altfel poveștile care îl fascinau iar fotografia nu i s-a mai părut un instrument suficient. Printre ultimele sale proiecte se regăsește  documentarul despre Blue Camp (tabăra copiilor care au pierdut definitiv pe cineva drag). Are în palmares mai multe colaborări cu festivaluri de teatru, printre care și Festivalul Internațional Shakespeare (2018). 

2. Adi Bulboacă – fotograf
Adi a descoperit pasiunea pentru fotografie la 16 ani și la scurt timp a impresionat cu talentul său în multe publicații de fashion și reviste de cultură din România. A absolvit UNATC și a fost fotograf oficial al Ambasadei Franței la București. A expus în spații ca Muzeul Național de Artă Contemporană, Palatul Kalinderu sau Institutul Cultural Român din Paris.
În ultimii ani și-a îndreptat întreaga atenție către fotografia de teatru iar în portofoliul său se regăsesc fotografii de la mai bine de 1000 de spectacole de teatru.  A fost fotograf oficial la Festivalul Național de Teatru, Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP, TIFF și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). 

3. Tudor Petre – sound designer
Tudor Petre este sound designer, a absolvit UNATC și National Film and Television School UK și spune de aproape 10 ani povești sonore pentru imagini în mișcare. A colaborat cu regizori cunoscuți în proiecte care au obținut nominalizări importante sau premii la festivaluri mari din țară și din străinătate. A semnat coloana sonoră pentru filme precum: „Lumea e a mea” (2015), în regia lui Nicolae Constantin Tănase, scurtmetrajul de animație „Splendida Moarte Accident” (2016)în regia lui Sergiu Negulici, „Omulan” (2015) regia Matei Branea. Pelicula „Undeva la Palilula” (2012) în regia lui Silviu Purcărete i-a adus în portofoliu premiul Gopo pentru cel mai bun sunet. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related