Government of Children primul proiect din lume care invită copiii în conversațiile mature despre viitor

Government of Children primul proiect din lume care invită copiii în conversațiile mature despre viitor

Cum ar fi ca de mâine, “plățile să se facă printr-un zâmbet“, ca “toate medicamentele să fie făcute din plante”, ca “școlile să educe copiii prin joacă” sau “să existe un coș de gunoi care să atragă gunoaiele?” Și cum ar fi ca de mâine, să avem o clasă politică reprezentată de copii vizionari cu gândire pe termen lung?

Aceasta este alternativa la lumea de azi pe care ne-o propun copiii invitați la imaginație civică de către echipa proiectului.

Government of Children este un demers unic în lume care aduce copiii la masa discuțiilor serioase despre viitor sub auspiciile intenției de a găsi soluții la probleme lumii de acum. Potrivit copiilor, cele mai mari defecte ale societăților în care trăim sunt poluarea, depresia, defrișările necontrolate, sărăcia, violența, dar și obsesia adulților pentru a face bani. Proiectul își propune să arhiveze creativ viziunea copiilor români cu privire la viitor și să viziteze scenariul în care lumea ar fi condusă de lideri aleși din rândul lor. Astfel, prin alocarea democratică de roluri într-un guvern al copiilor, fiecare copil invitat ar genera idei în corelație cu ministerul de resort ales.

Avem exemple internaționale extraordinare de copii care și-au făcut auzite vocile în mai multe domenii: Akrit Jaswal a fost cel mai tânăr chirurg din lume la 7 ani, Samantha Smith promova pacea mondială la 10 ani, Malala Yousafzai  la 11 ani a fost premiată de World’s Children Prize pentru susținerea drepturilor femeilor la educație sau Bana Alabed care la 7 ani semnala pe Twitter atrocitățile din Siria. Avem exemple de implicare activă a copiilor în procesul decizional de menținere a păcii și de la adulți, prin profesorul John Hunter care îi învață pe copii Jocul Păcii Mondiale.

Ca rezultat al Guvernului Copiilor, “I-aș îndruma pe oameni să fie fericiți. E cel mai bun medicament“ ne-ar spune Ministrul Sănătății din Guvernul Copiilor. “Să protejăm pădurile, blocurile să fie construite din plante și mașinile să meargă cu apă de mare, să nu mai consume“ ar urmări Ministrul Mediului. “Aș vrea ca toți să fie fericiți, dar este cam imposibil, deci îmi doresc imposibilul“ ne-ar spune Ministrul Solidarității Sociale. De asemenea, copiii propun adesea crearea unor noi ministere cum ar fi: Ministerul Creativității care ar putea să îi îndemne pe cetățenii României să își conserve spiritul creator chiar și în momente de grea încercare.

Government of Children a debutat ca proiect cinematografic inovator, devenind în timp un amplu univers transmedia care astăzi reunește film, platforme web sau extensii VR. În mijlocul frământărilor naționale și a serbării centenarului României din 2018, copiii au fost invitați să descrie România următorilor 100 de ani. A rezultat primul documentar stereoscopic 3D românesc și care a marcat, dincolo de unicitatea demersului, primul amplu proiect transmedia din România. Filmul a fost distribuit în 35 de săli de cinema, a fost vizionat în școli, universități și la festivaluri de profil, ajungând deja la mii de români. În anul 2020 urmează să fie disponibil online pentru milioane de utilizatori.

Conceptul și viziunea regizorală îi aparțin Ioanei Mischie, artist transmedia, și pornesc de la premisa că, deși copiii nu au drept de vot în societatea de astăzi, “dacă li s-ar stimula imaginația civică și dacă viziunile lor ar fi ascultate activ și luate în serios, acestea ar putea naște soluții inovatoare fără precedent în societate pe termen scurt, mediu și lung. În cele din urmă de ce nu și-ar putea exersa chiar ei design-ul propriului viitor? Este o pledoarie pentru ceea ce noi sperăm să devină un dialog trans-generațional constructiv și necesar.

Astăzi, în plină stare de urgență COVID 19 și pre-criză economică mondială, echipa Government of Children se întreabă cum se poate reclădi comunitatea din care facem parte într-o direcție mai plină de însemnătate și invită copiii români de orice vârstă, etnie, statut social sau zonă geografică de rezidență, la un demers mult mai ambițios care caută soluțiile cu sens de azi pentru mâine în toate dimensiunile lor: educaționale, economice, arhitecturale, sociale, tehnologice, civice, spirituale, constituționale, ori societale, sub

  • Concret, copiii sunt invitați în FAZA 1 să răspundă printr-o înregistrare cu propriul webcam și completarea unui formular online la întrebarea: Ce salvăm, ce lăsăm în urmă și cu ce mergem mai departe? putând genera idei chiar alături de reperele adulte cu care își petrec tot timpul, părinții sau bunicii.
  • FAZA 2 va avea loc de Ziua Copiilor, în 1 iunie 2020, când răspunsurile colectate și curatoriate vor fi făcute publice la nivel național. Toti copiii care participă la acest apel și ale caror idei pot genera soluții viabile pentru comunitate, intră automat în
  • FAZA 3, castingul pentru Government of Children II, un proiect cinematografic exponențial mai ambițios întrucât își propune să ajungă să arhiveze viziunile copiilor din întreaga țară.

 

“Proiectul este un adevărat perpetuum mobile, scalabil în timp (prin arhivarea periodică a viziunilor) și în spațiu (în multe alte regiuni din țară și în alte țări). Ne interesează esența și evoluția ideilor inițiate de copii, dar și transformarea lor în acțiuni și politici publice benefice pe termen lung”, crede Ioana Mischie, care ține să ne amintească nouă, tuturor, că toți adulții de azi au fost cândva copii.

 

Proiectul este nu doar un manifest artistic, ci și un manifest educațional, civic, societal și își propune să inspire atât copiii, cât și adulții din societăți standardizate și să genereze o mișcare națională în jurul proiectului. România este doar prima dintre țările vizate, intenția fiind de extindere în cât mai multe țări din toată lumea. Echipa proiectului estimează ca până în anul 2022  să se formeze o mișcare mondială în care copiii să devină o voce, să formeze o conștiință colectivă creativă și civică.

Conceptul a fost inițiat de către Ioana Mischie în cadrul bursei Fulbright de la University of Southern California - School of Cinematic Arts și dezvoltat ca proiect doctoral în România, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” și CINETic. Producția a fost semnată de STUDIOSET și Asociația STORYSCAPES, fiind realizată independent. Scenaristă și regizoare de origine română, Ioana Mischie a semnat până în prezent filme, webseries și proiecte VR premiate și selectate la peste 100 de festivaluri de film din întreaga lume.  Imaginând lumea ca un loc de joacă neo-creativ, crede că povestitorii sunt “arhitecți ai viitorului” (Buckminster Fuller).

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Studioset

Studioset este o casa de productie si post-productie, cu sediul in Bucuresti. Compania a fost infiintata in 2007 si este formata dintr-o echipa tanara de profesionisti media care au castigat numeroase premii de-a... vezi detalii »

Companii

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related