Top 10 documentare de sport

Top 10 documentare de sport

A fost o periodă bună de acumulări, am stat mai aproape de familie. Am putut să facem lucrurile pe care le uitasem pe diferite “To do list”. Am citit și am consumat giga de net pe Netflix sau HBO.

În ultimii ani drepturile de transmisie a competițiilor au reprezentat câmpul de luptă a televiziunilor și platformelor de conținut. Sumele au crescut, iar majoritatea s-au intrebat cand o sa vedem meciuri din UEFA Champions League pe Netflix sau Facebook.

Daca Amazon, Facebook și YouTube au facut pași mici în această direcție, Netflix a investit în documentare. De HBO nu sunt multe de spus, sunt un gigant, iar ei au făcut istorie în industria sportivă. Orice top este subiectiv, dar în mod cert acoperă un număr important din alegerile fanilor și profesioniștilor din industria sportivă.

Topul este dedicat fanilor,  în special,  celor care fac distincția dintre o producție cinematografică și un material de studiu.

1. Bobby Robson: More than a Manager (2018) – Netflix
Biografia lui Sir Bobby Robson prin ochii celor alături de care a lucrat: Jose Mourinho, Pep Guardiola, Ronaldo, Gary Lineker, Paul Gascoigne și Sir Alex Ferguson. Una dintre cele mai emoționante și intense biografii de care ai putea să ai parte din sport.

2. Senna (2010) – Netflix
Un documentar care a făcut istorie și care îl prezintă pe Ayrton Senna, un suflet determinat să fie campion și un model de succes. Povestea sa,  de la copilărie, la momentul tragic al morții.

3. Ali-Frazier I: One Nation... Divisible (2000) – HBO
Ali – Frazier a fost meciul care a declanșat cursa globală a transmisiunilor sportive, a patentat rețeta promovarii unui eveniment sportiv. Cel mai mare boxer al tuturor timpurilor Muhammad Ali a scris istorie alături de Frazier. Un documentar despre puterea comunicării și a percepției.

4. Barca Dreams (2015)
Nu trebuie scris prea mult, povestea FC Barcelona cu cuvintele lui Cruyff, Messi, Pique, Guradiola, Bakero.

5. The Last Dance (2020)
Un documentar care reînvie povestea legendei Michael Jordan și a dream team-ului Chicago Bulls. O producție de televiziune de care te bucuri în fiecare secundă ca de o înghețată.

6. Formula 1: Drive to Survive (2019) – Netflix
Industria Formulei 1 filmată și pusă in pagină pentru publicul larg. Echipe, piloți și strategie de marketing. Cel mai bun documentar de prezentare a unui fenomen global, prezintă povestea fără perdea din spatele fiecărei echipe și a industriei.

7. Mike Tyson: Undisputed Truth (2013) – HBO
O filmare atipică, pare un spectacol de stand-up și în care protagonistul este Mike Tyson. O analiză cu umor și carismă a unuia dintre cei mai celebri și rău famați sportivi din istorie.
Mike Bad Boy își prezintă deciziile și viața. Fără perdea. Fabulos.

8. The Carter Effect (2017) – Netflix
Vince Carter a pus Toronto și baschetul în sufletul fanilor din întreaga lume. Toronto îi datorează acest lucru, iar documentarul prezintă povestea nașterii unui fenomen - efectul Carter. Mai mult decât marketing.

9. Glickman – HBO
Cu certitudine nu spune prea multe numele său, dar este un american de origine română care a făcut istorie în sportul american prin comentariile sale. Industria sportivă îl așează printre cei mai importanți vectori de promovare a competițiilor sportive în America.

10. El Pionero (2019) – HBO
Nu este un film despre mafia sud americană, este povestea Atletico Madrid și Jesus Gil, unul dintre cei mai cunoscuți președinți din fotbalul global. Serialul documentar prezintă viața și legăturile nevăzute dintre dreptunghiul verde și accesul la cele mai înalte poziții politice.
Un serial care este mai mult decât sport.

Au mai fost pe lista mea:  Sunderland 'Til I Die (2018), River -  El Mas Grande Siempre (2019), Last Chance U (2016) și The Game Changers (2018).

Sunt fan Juve, dar First Team: Juventus (2018) nu are loc în primele 10.

 _______________________
Cristian Gheorghe, Country Sales Manager Sport Evolution Group

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related