Începe BIEFF.10 – prima ediție-hibrid a festivalului, accesibilă spectatorilor din toată țara

Începe BIEFF.10 – prima ediție-hibrid a festivalului, accesibilă spectatorilor din toată țara

A Brave New World, cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București și prima disponibilă pe întreg teritoriul României, debutează marți, pe 24 noiembrie, în galeriile de artă partenere și online, pe platforma de streaming a evenimentului. Până duminică, 29 noiembrie, cele mai curajoase experimente cinematografice ale anului vor cuceri ecranele iubitorilor de film din toată țara, iar o colecție de filme va rula în cadrul unor expoziții audio-vizuale găzduite de Rezidența BRD Scena9, Anca Poterașu Gallery, Diptych Art Space și Pavilion 32 – Goethe Institut. Temele curatoriale propuse de selecția din acest an – subiecte arzătoare pentru societatea contemporană, vor face subiectul unei serii de dezbateri transmise live pe YouTube și pe pagina de Facebook a festivalului. Prin intermediul acestor transmisiuni, spectatorii vor intra în legătură directă cu regizorii filmelor prezentate în acest an, și cu jurnaliștii și specialiștii invitați la eveniment. 

Abonamentele BIEFF.10 sunt disponibile pe platforma de streaming a festivalului.

A zecea ediție BIEFF își propune să creeze un spațiu de reflecție și dezbatere care să invite la imaginarea unor viziuni alternative asupra unui viitor posibil. Structurate în șapte programe competiționale și alte trei programe speciale,  prezentate în parteneriat cu marile evenimente cinematografice europene, filmele difuzate la această ediție sunt adevărate lecţii de cinema, producţii emblematice, revelatoare în privinţa posibilităţilor nelimitate ale limbajului cinematografic, a căilor de a transcende orice graniţă dintre filmul de ficţiune, documentar şi artele vizuale. Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele vor putea fi urmărite de oriunde din România, pe platforma de streaming BIEFF, unde vor rămâne active timp de 48 de ore de la momentul difuzării. Pentru a le vedea, spectatorii au posibilitatea de a achiziționa unul dintre abonamentele BIEFF, în valoare de 50 de lei, care oferă acces nelimitat la toate proiecțiile online din programul festivalului, sau pot achiziționa bilete individuale pentru fiecare program difuzat online. 

BIEFF.10 începe  marți, pe 24 noiembrie, de la ora 19:00, cu proiecția online a programului competițional A Brave New World: Embracing Utopia, urmată, de la ora 21:00, de proiecția A Brave New World: The Spectre of Dystopia. O parte dintre filmele difuzate pe platforma de streaming în prima zi de festival vor putea fi urmărite și la Rezidența BRD Scena9, gazda unei expoziții audio-vizuale dedicate. Pornind de la filmele incluse în programul competițional The Spectre of Dystopia, spectatorii sunt invitați să participe să aprofundeze tematică propusă în cadrul unei dezbateri transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube – miercuri, pe 25 noiembrie, de la ora 19:00. La discuția moderată de jurnalistul Matei Martin, care îl va avea ca invitat pe Cristian Iftode, vor participa și regizorii Søren Lind, Pedro Neves Marques, Luisa Mello.

Miercuri, pe 25 noiembrie, șase perspective temerare asupra identității feminine, deopotrivă obiective și subiective, vor putea fi descoperite în cadrul programului Public Eye, Private I, de la ora 19:00. În completarea acestei proiecții, dezbaterea Public Eye, Private I. Despre reprezentarea publică a rolurilor de gen – programată pe 26 noiembrie, de la ora 19:00, își propune o discuție despre măsura în care reprezentările publice și noțiuni pre-existente despre sex și gen se fac răspunzătoare pentru roluri de gen restrictive, dar și de fenomene precum abuzul sexual sau domestic. Tot pe 25 noiembrie, de la ora 21:00, vor rula în premieră filmele din secțiunea competițională A State of Grace, centrată pe experiențe și senzații ce stau sub imperiul irealității imediate.

Într-o perioadă în care fenomenul naționalist este în creștere în Europa, tema strămutării forțate și cea a migrației economice sunt adesea folosite în mod negativ, cu scopul de a crea un climat de anxietate și dezbinare socială. Filmele din programul competițional The Map Is Not the Territory sondează aceste aspecte începând de joi, 26 noiembrie, ora 19:00, și până a doua zi, la aceeași oră, când spectatorii sunt invitați la o dezbatere asupra reprezentărilor contemporane ale migrației și strămutării, moderată de jurnalista Diana Meseșan. O parte dintre aceste filme vor putea fi urmărite, în perioada festivalului, într-o expoziție găzduită de Diptych Art Space.

Conexiunile cu cele mai importante evenimente cinematografice europene reprezintă deja o tradiție pentru BIEFF, iar ediția cu numărul 10 a festivalului nu putea face excepție. În cadrul programului special Golden Shorts, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, vor fi difuzate joi, de la ora 21:00, bijuterii cinematografice distinse cu cele mai importante premii la Festivalurilor Internaționale de Film de la Berlin, Rotterdam, Oberhausen sau  Clermont-Ferrand.

Vineri, pe 27 noiembrie, de la ora 21:00, se vor vedea online filmele din programul competițional Sublime Bodies, în care corpul este simultan obiect și subiect. Proiecția va fi urmată, pe 28 noiembrie, de o dezbatere care va chestiona diverse norme sociale și preconcepții despre sexualitate, într-o încercare de a revendica puterea reprezentărilor sexualizate ale corpului dintr-o perspectivă queer, eliberând calea pentru identitate și libertate personală. Discuția moderată de Călin Boto va fi difuzată live de la ora 19:00, iar printre invitați se vor număra artistul/artista Paula Duncă și regizorii unor filme din competiție. Alături de Public Eye. Private I, programul va fi prezentat în cadrul unei expoziții audio-vizuale găzduite de Anca Poterașu Gallery

Cele șase filme incluse în programul competițional An Act of Violence chestionează și polemizează cu ideea de moralitate a violenței. Acestea vor fi difuzate pe platforma de streaming vineri, pe 27 noiembrie, de la ora 19:00, și vor fi completate de o dezbatere ce își propune să ridice întrebări în legătură cu moralitatea violenței, cât și cea a reprezentărilor publice ale violenței, care la rândul lor pot influența propagarea violenței și să inspire o și mai puternică radicalizare. Discuția programată sâmbătă, pe 28 noiembrie, de la ora 17:00, va fi moderată de Iulia Popovici, și îi va avea ca invitați pe Bogdan Ghiu și pe o parte dintre regizorii filmelor prezentate în cadrul programului.

Parteneriatul cu Berlinale Forum Expanded continuă și în 2020, printr-un showcase special care va aduce în fața publicului românesc 4 filme din selecția prestigioasei secțiuni a Festivalului Internațional de Film de la Berlin  care sfidează barierele formale și temporale, imaginând noi scenarii de funcționare și de reprezentare ale lumii plasate într-un viitor alternativ. Filmele difuzate sâmbătă, pe 28 noiembrie, de la ora 19:00, vor genera și o dezbatere, programată în ultima zi de festival, la aceeași oră. Ele vor sta în centrul unei expoziții dedicate, pe care spectatorii sunt invitați s-o descopere la Pavilion 32 – Goethe Institut. 

Pe 27 și 28 noiembrie, de la ora 17:00, o selecție a filmelor premiate de-a lungul ultimului deceniu de juriul BIEFF, va fi prezentată în cadrul BIEFF - A decade of cinematic innovation - două programe aniversare difuzate în onoarea celor 10 ani de inovație în cinematografie. Duminică, în ultima seară de festival, de la ora 21:00, spectatorii vor putea revedea filmele premiate la această ediție, în cadrul unei proiecții online, pe platforma de streaming a festivalului. 

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București este organizată de Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM și este co-finanțată de Ministerul Culturii și Centrul Național al Cinematografiei.
Parteneri: Friedrich-Ebert-Stiftung, Institutul Francez, Institutul Goethe, Centrul de Teatru Educațional Replika.
Spații partenere: Rezidența BRD Scena9, Anca Poterașu Gallery, Diptych Art Space, Institutul Goethe
Pertener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, IQads, Ziarul Metropolis, Revista ARTA, Observator Cultural, The Institute, AaRC.ro, Cinefilia, LiterNet.ro, AIVImedia.hub, MovieNews, Munteanu

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related