Premieră în România: S-a lansat prima certificare pentru Siguranța copiilor în sport

Premieră în România: S-a lansat prima certificare pentru Siguranța copiilor în sport

La inițiativa Fundației Terre des hommes România, 19 cluburi sportive din țară au semnat un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice pentru a proteja toți copiii care se antrenează și fac sport în cadrul lor.

Terre des hommes, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopţii (ANDPDCA), Federația Română de Fotbal, Federația Română de Gimnastică și împreună cu specialiști în protecția copilului au dezvoltat proceduri de siguranță și protecție a copilului in cadrul proiectului european Mediu sigur pentru copii in sport. Ghidul detaliază o serie de acțiuni de prevenție și răspuns în situații care ar pune în pericol integritatea fizică și emoțională a copiilor. 

Gala Mediu sigur pentru copii în sport

În cadrul Galei ce a avut loc pe 7 septembrie, în Gradina Palatului Bragadiru, a avut loc o dublă premiere:

  • Lansarea unei certificări pentru cluburile sportive care îi protejează cel mai bine pe copii, care semnează o politică de siguranță și protecție a copilului, cu standarde îmbunătățite și detaliate. 19 cluburi din țară au semnat până în acest moment procedurile de safeguarding.
  • Premierea copiilor care au creat desene în cadrul concursului „Devino creatorul siglei Siguranța copiilor în sport!”, pentru reprezentarea grafică – sigla certificării ce va fi oferită ca recunoaștere publică cluburilor care garantează siguranța copiilor (se angajează să respecte procedurile de siguranță și protecție dezvoltate în cadrul proiectului).

La eveniment au fost prezenți peste 50 de copii și zeci de reprezentanți ai cluburilor sportive din țară și din Capitală. Au participat, din partea partenerilor Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Carmencita Constantin, Președinte Federația Română de Gimnastică, Diana Pirciu, Education Manager în cadrul Federației Române de Fotbal, Laura Sava-Ghica, Director adjunct Terre des hommes România.

„Noi, cei maturi, suntem datori să le creăm copiilor acest mediu sigur. Visez să avem toți antrenorii din România calificați în ceea ce înseamnă siguranța în gimnastică și visez ca această calificare să fie anuală și să fie monitorizată, în așa fel încât vocile copiilor să fie cele care să le dea barometrul realității.” a declarat Carmencita Constantin, Președinte Federația Română de Gimnastică 

Diana Pirciu, Education Manager - Federația Română de Fotbal a transmis un mesaj pentru sportivi:

„Aveți „grijă” să vă urmați visul! Acum aveți toate condițiile să o faceți atâta timp cât există ambiție și curaj. În cadrul Federației Române de Fotbal, în ceea ce privește Academia Națională de Fotbal lansată anul acesta, avem deja 4 cursuri de safeguarding pentru antrenori și părinți, sunt niște cursuri de e-learning oferite gratuit. Începem cu fotbalul însă cursurile sunt deschise pentru toate federațiile de sport din România”. 

Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții a declarat:

"A fost o bucurie să lucrez cu colegii din Terre des hommes la Ghidul de proceduri pentru siguranta în sport a copiilor, într-un proiect care, a adus în prim plan un subiect atât de important și necesar în Romania – Mediu sigur pentru Copii în Sport corelat cu conceptul de safeguarding pentru antrenori, copii, voluntari și părinți. Lucrând împreună, ne-am dat seama cât de importante sunt experiențele cluburilor, ale antrenorilor, ale organizatorilor de evenimente sportive pentru copii, expuse în grupurile de lucru. Ne-am dat seama cât de important este să coagulăm într-un document facil construit, procedurile de safeguarding, pe care să îl poată citi și asuma copiii, părinții si toți cei care lucrează în acest domeniu extraordinar, sportul”. 

Laura Sava-Ghica, Director Adjunct Terre des hommes România:

„Este o zi importantă pentru noi pentru că am ajuns să celebrăm ceea ce ne-am propus cu doi ani în urmă. Ne dorim ca atât copiii cât și partenerii noști, federațiile și cluburile sportive, autoritățile, să fie cei care preiau mai departe ceea ce noi am adus ca și provocare. Terre des hommes în România a început acest proiect acum doi ani, însă este o promisiune pentru toți copiii că vom continua să colaborăm cu cât mai multe cluburi sportive din țară”.

  • De-a lungul proiectului au avut loc cursuri pe tema Siguranței și protecției copiilor în mediul sportiv și recreațional, pentru 200 de profesioniști din 30 de cluburi sportive, active în cadrul Federației Române de Fotbal și Federației Române de Gimnastică.
  • Au fost formați antrenori, psihologi, profesori de la cluburi sportive din țară în mod direct, prin traininguri. Aceștia au devenit mai departe promotori în cluburile lor privind politicile de siguranță a copilului.
  • Au fost implicat copiii de-a lungul întregilor activități – le sunt ascultate cerințele, părerile și sunt încurajați să-și facă vocea auzită și drepturile respectate - Grupul Consultativ al Copiilor.
  • Un „Mediu sigur pentru copii în sport” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.
  • Au fost create o serie de resurse unice, în premieră – pentru profesioniști și pentru copii 
  • Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de protecție a drepturilor copiilor, cu o istorie de peste 60 de ani în toată lumea.
  • Delegația română este activă încă din 1992, iar în prezent este printre puținele organizații de aici care desfășoară proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția.
  • Terre des hommes folosește principii inedite de educație precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc și Sport, și propune soluții alternative la detenție sau la justiție (în cazurile ce implică minori).
  • Pe site-ul Fundației poate fi consultată o bibliotecă bogată de resurse gratuite create pentru copii și specialiști, pentru a preveni și educa în sensul protecției copilului.  

În premieră națională 19 cluburi sportive din țară au semnat Politică de siguranță și protecție a copilului:

  1. Liceul cu program sportiv – Deva
  2. ACS Allmotion – Cluj
  3. Club Sportiv Minaur Baia Mare                                                                      
  4. Asociatia Municipala Pentru Sport – Bucuresti
  5. Asociatia Municipala pentru Sport – Ilfov   
  6. Club Sportiv Educational Olimpic Triumf
  7. Acad de Handbal Dinamo
  8. Club Sportiv Scolar 2 Bucuresti
  9. Club Sportiv Scolar 6 – Bucuresti
  10. ACS Academia de Fotbal Luceafarul Cluj Napoca 
  11. Luceafarul Fotbal Star – Cluj Antrenor 
  12. Club Sportiv Luceafarul Cluj Napoca  
  13. Club Sportiv Scolar Gloria Arad 
  14. CSM Resita
  15. CSM Timisoara
  16. Asoc Jud de gimnastica Timisoara
  17. Societatea Sportiva Universitara Politehnica Timisoara
  18. Radaway Cluj
  19. ACS Dream team
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related