Peste 750  de cadre didactice au aflat cum pot face educație fără bullying

Peste 750  de cadre didactice au aflat cum pot face educație fără bullying

Peste 750 de cadre didactice au participat la videoconferinţa “Educație fără bullying în Sectorul 3, București”, unde au aflat cum pot contribui la prevenirea bullying-ului în rândul copiilor.

Evenimentul s-a desfășurat online, pe 24 octombrie, și a fost urmărit de 764 de cadre didactice, dintre care 211 din Sectorul 3 al Capitalei.

Videoconferința a avut invitați ca speakeri o parte din specialiștii care au participat la crearea legii de prevenire a bullying-ului și a normelor de implementare în instituțiile de învățământ, care se aplică începând din acest an școlar.

Profesorii au avut ocazia să îi întâlnească pe Nadia Tătaru - inițiatoarea demersului strategic naţional de prevenire și combatere a bullying-ului, Adina Codreș - consilier superior la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Aura Stănculescu - profesor consilier școlar și director al Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), Adriana Mitu - psiholog, Leon MagdanProfesorul de Joacă și pe Rareș Voicu  - președinte al Consiliului Național al Elevilor.

Participanții la eveniment au apreciat în mod special exercițiile practice prezentate de specialiștii invitați și au fost interesați să afle care sunt etapele de acțiune în cazul în care identifică un caz de bullying, cum pot relaționa mai ușor cu părinții copiilor implicați în cazuri de bullying, dar și cum pot aplica metodele de prevenire a bullying-ului în sistemul școlii online. De asemenea, pentru a continua acest demers curajos în beneficiul tuturor copiilor, profesorii au primit materiale practice de lucru cu elevii, la clasă sau la grupă.

 

Pentru a creşte un copil e nevoie de un sat întreg, iar asta nu doar în materie de cunoștiințe și abilități, ci și pentru a-l învăța comportamente. Am reușit să ne aliniem la nivel național în materie de bullying în rândul copiilor, iar acum a venit momentul ca fiecare cadru didactic să fie implicat în procesul de implementare la nivel național, în fiecare unitate de învățământ. Nu doar familia e importantă în modul în care copilul se formează, ci și cadrele didactice care interacționează cu el, începând chiar din primii ani.”, consideră Nadia Tătaru, preşedintele Asociaţiei Părinţilor Isteţi.

Specialiștilor invitați la eveniment li s-au alăturat câțiva influenceri pentru copiii și tinerii de azi - Sore, Nicole Cherry și Călin Goia. Ei au împărtășit din experienţele de bullying pe care le-au trăit în copilărie și au povestit despre soluțiile pe care le-au găsit pentru a depăși acele momente dureroase. Ei au făcut apel la cadrele didactice să îi ajute pe copii prin depistarea precoce a violențelor și să intervină conform legii, pentru a minimiza consecințele negative și a-i reintegra pe elevii afectaţi.

 

“Eu am fost victimă a bullying-ului în copilărie și de aceea acum încerc să fiu cât mai aproape de cei trei copii ai mei, dorindu-mi ca aceştia să poată comunica astfel de probleme cu mine. Față de anii copilăriei mele, acum lucrurile s-au complicat, căci avem acum și mediul online, unde cumva trebuie să îi protejăm pe copii.“, a spus Călin Goia.

 

Nicole Cherry a povestit despre cum a fost victima bullying-ului în copilărie și a recomandat ca cei mici să fie învăţaţi despre prevenirea bullying-ului cu ajutorul cântecelor și poveştilor.

Sore a subliniat, la rândul ei, rolul profesorilor în protejarea copiilor și în diminuarea comportamentelor de bullying, ea amintindu-și despre cât de afectată era când profesorii scoteau în fața clasei pe oricine greșea și îl făcea de râs. Consecinţa era că acei copii rușinați deveneau apoi agresori sau victime ale bullying-ului colegilor.       

Orice persoană interesată să se implice în prevenirea și combaterea bullying-ului se poate înscrie pe platforma educatiefarabullying.ro, pentru a afla noutăți și informații despre viitoarele evenimente dedicate profesorilor și părinților pe tema bullying-ului.

Noua lege de prevenire a bullying-ului și normele de implementare în instituțiile de învățământ, care se aplică începând din acest an școlar, oferă pârghii clare pentru ca mediul școlar, fizic sau virtual să fie sigur și plăcut atât pentru copii, cât și pentru profesori, pentru că învățarea și performanța copiilor pot avea loc doar într-un mediu plăcut și securizant.

Campania «Educație fără bullying în Sectorul 3, București» a fost organizată de Asociația Părinților Isteți în parteneriat cu Itsy Bitsy FM și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu finanțarea Primăriei Sector 3 București din fonduri nerambursabile, de la bugetul local.

Asociația Părinților Isteți militează de peste trei ani pentru prevenirea și combaterea bullying-ului, fiind co-inițiator al campaniei strategice naționale de prevenire a bullying-ului, împreună cu Itsy Bitsy FM.

De asemenea, Asociația Părinților Isteți face parte din echipa care a elaborat Normele metodologice de implementare a legii de prevenire a bullying-ului și lucrează în continuare la ghidurile de implementare a acestor norme în toate instituțiile de educație preuniversitară din România. Asociația a organizat până acum campania socială «Bullying-ul începe acasă și se continuă la școală» (2017) și campaniile de prevenire a bullying-ului adresate cadrelor didactice Grădinițe fără Bullying (2017) și Școli fără Bullying (2018), proiecte finanțate de Primăria Sector 3 București cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related