S-a lansat proiectul ”De la Neacșu la AR: expoziție în realitatea augmentată”

S-a lansat proiectul ”De la Neacșu la AR: expoziție în realitatea augmentată”

Proiectul inovator ”De la Neacșu la AR” pornește de la un eveniment marcant al culturii românești - celebrarea a 500 de ani de atestare din scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung și pune accentul pe creația scrisă contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustrații și animații în realitatea augmentată. Proiectul poate fi vizionat în Piața Unirii din Timișoara între 15 octombrie și 7 noiembrie 2021 urmând a fi instalată curând și la Câmpulung Muscel.

Proiectul se deschide cu un text introductiv semnat de către Dan Alexe, care invită la o relectură a Scrisorii lui Neacșu de la Câmpulung, prima mărturie scrisă a limbii române. Textul introductiv poate fi accesat digital de pe broșurile proiectului. Ansamblul expozițional folosește înregistrări ale celor 15 autori contemporani: Dan Alexe, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Radu Bata, Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivașcu, Mircea Mihăieș, Marta Petreu , Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac, Cristina Vremeș, Elena Vlădăreanu, fiecare contribuind cu poeme sau fragmente de proză pentru a completa o imagine parțială dar diversă și reprezentativă a producției literare actuale în limba română. Textele sunt ilustrate folosind animații 2d și 3d realizate de către animatorii Sergiu Negulici și Ioana Nicoară și însoțite de intervenții sonore semnate de duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma și Felix Petrescu). Augmentarea în spațiul virtual este realizată de către Augmented Space Agency (Sabin Șerban și Ciprian Făcăeru).

Expoziția poate fi vizionată folosind aplicația Reniform App disponibilă în App Store/ Google Play pe telefonul mobil, îndreptând camera telefonului spre ilustrațiile de pe bannerele expoziționale. Fiecare ilustrație va activa prin smartphone o animație, care va fi redată odată ce camera telefonului este îndreptată spre aceasta, animațiile apărând ca obiecte în spațiu.

Realitatea augmentată (denumită simplu și ”AR”)  presupune plasarea într-un spațiu real, redat instant prin camera foto a smartphone-ului, a unuia sau a mai multor obiecte virtuale, digitale, bidimensionale, precum video-urile scurte care pot rula activate de o imagine aflat pe un plan, sau tridimensionale, mișcând în spațiu, oferind privitorului ocazia de a se roti în jurul obiectului sau chiar de a interacționa cu acesta. Obiectele virtuale sunt ”legate” de imagini grafice bidimensionale, care, odată recunoscute de aplicație, dezvăluie latura augmentată.

Proiectul este organizat de către Reniform Production împreună cu Fundația Triade co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca parteneri Primăria Câmpulung și Revista Arta.

Reniform Production, studio de animație și grafică specializat atât în reclame cât și în film de animație, care dezvoltă și realizează proiecte inovatoare folosind realitatea augmentată, experimentând pe propria aplicație, Reniform App.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related