ECO frequencies: binaural therapy

ECO frequencies: binaural therapy

”ECO frequencies: binaural therapy”, un proiect cultural de activare participativă prin artă, unde natura, muzica binaurală și art-terapia împart aceeași linie de frecvență.

Proiectul își propune să tragă un semnal de alarmă asupra importanței conservării spațiilor naturale din mediul urban și a conștientizării rolului acestora asupra sănătății mentale.

Mesajul puternic social este livrat în cheie artistică, prin producția unei opere la granița mai multor tipuri de expresii artistice: instalație eco-sound performativă participativă, cu componente interactive de new media art, sound design terapeutic – procesat prin frecvențe binaurale, eco-art-performance, având componente de teatru participativ și senzorial.

Proiectul prevede, în aceeași măsură, colectarea unor informații și resurse importante privind importanța art-terapiei prin sunet binaural (terapeutic) și a ecoterapiei ca practici vindecătoare pentru diminuarea stărilor de anxietate și depresie. Informațiile vor fi organizate într-un compendiu de resurse special creat de către art-terapeutul din proiect, terapeut și personalul avizat din asociațiile implicate din sfera protecției mediului, ecologiei, dezvoltării personale, psihologiei și artei.

În cadrul proiectului au loc ateliere art-terapeutice (susținute de art-terapeutul proiectului, Alina Tofan) cu grupuri vulnerabile: Brașov (Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Bastonul Alb), București (Policy Center for Roma & Minorities), Tulcea (grup de copii supradotați), Timișoara (Artouching – grup de copii care se confruntă cu discriminare pe motive economice.

În ceea ce privește evenimentele cu public:

Primul eveniment poartă numele GROUNDED // Instalație ECO-sound performativă și a avut loc la Galeria Știrbei47

GROUNDED // ecoperfomance durațional & Binaural Frequencies - Ambient vibes - Corpul uman reacționează în momentul în care atinge pământul. Așa se explică de ce oamenii din trecut obișnuiau să meargă cu picioarele goale și să stea întotdeauna direct pe pământ, într-o postură care să le permită un contact cât mai mare cu acesta.

Contactul cu pământul echivalează reconectarea vitală a corpului cu sursa energetică a acestuia și restaurează stabilitatea sistemului, amplificând capacitatea organismului de a se regenera.

Există un circuit constant al plasticului în natură. Acoperă, împiedică și sufocă natura să își urmeze firesc drumul. Nimic nu crește din plastic, totul se zbate să trăiască printre plastic.

Concept & ecoperformer Alina Tofan
Sound Artists: Andrei Barbu, Ștefan Blănică
Visuals: Vlad Grigore, Ioana Buraga, GCV
Video // Archae_type: earth

Introducere în /descompunere a arhetipul(ui)pământului - tipare, calități și energii telurice.

// RELEASE: Exercițiu de grounding pornit dintr-o practică proprie a scufundării mâinilor în pământul de flori din ghiveci ca răspuns la o situație de criză (frică, anxietate). Release into ground.

Concept, intalație video: GCV 

Cel de-al doilea eveniment al proiectului: HYPNAGOGIA | live ECO-sound binaural waves – Galeria Galateca.

HYPNAGOGIA, vorbește despre starea de visare dintre veghe și somn. Poate induce viziuni, chipuri mai mult sau mai puțin umane și animale, voci, peisaje, forme, simboluri și introspecții ciudate, premoniții și chiar lumini entopice (fulgerări de culori).

// Live ECO - sound binaural waves by Ștefan Blănică & Andrei Barbu - Reveriile sau stările hipnagogice pot fi experimentate prin intermediul tonurilor binaurale, ce prin intermediul căștilor, induc sincronizarea și armonizarea undelor cerebrale la nivelul celor două emisfere.

// New Media Art by ORDOETCHAO (Vlad Grigore & Ioana Buraga)- Dacă ființele umane sunt alcătuite din atomi aflați în continuă mișcare, atunci suntem un fel de masă solubilă, nu solidă. Moleculele de apă comunică. Savantul japonez Masaru Emoto susține că apa suferă modificări fizice în funcție de emoțiile simțite și exprimate de oameni în apropierea ei. Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți că sunt construiți din cristale. Apatitul, substanța minerală din componența oaselor, este alcătuită din cristale microscopice de fosfat de calciu. Potrivit acestuia, gândurile și sentimentele afectează mediul înconjurător. Corpul uman este preponderent - apă — Ce efect au gândurile asupra ființei noastre și asupra lumii dacă totul este alcătuit din cristale, din care multe sunt observabile doar la nivel molecular?

// Archae_type : water : descompunere a arhetipului apei - simbol, calități și energii acvatice by GCV
// Ecoperformance/voice-over by Alina Tofan, sound by MSRP

De regulă, poluarea acționează întâi asupra simțului vizual, mirosului, gustului, auzului, tactilului, afectând emoțiile.

>> Păsările sunt influențate de gândurile oamenilor, de unde sonore și electromagnetice.
>> Fără apă curată, murim. Păsările flamingo sunt pe cale de dispariție. Lipsa precipitațiilor și a apei, exploatările forestiere duc la distrugerea habitatului.

// Guest Artist - Sculptură și instalație by Larisa Tofan

Acvariul e locul unde poți privi prin transparență, deși ești izolat. E locul unde poți construi realități în timp ce visezi sau poți surprinde fragmente din realitatea unor biosfere distruse de poluare. Texturi ce dau senzația de libertate, de fascinație, dar care sufocă: plastic.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related