Un alt fel de a învăța. Neuroștiința în slujba educației - Barbara Oakley, Beth Rogowsky, Terrence J. Sejnowski | Editura Curtea Veche, 2022

Un alt fel de a învăța. Neuroștiința în slujba educației - Barbara Oakley, Beth Rogowsky, Terrence J. Sejnowski | Editura Curtea Veche, 2022

Cum învățăm? Cum reținem informații pe termen lung? Ce se petrece în creierul nostru atunci când rezolvăm un exercițiu de matematică? La aceste întrebări și la multe altele legate de procesul învățării, educați și pedagogie răspund autorii acestui volum.

Încă de la început, cititorii sunt avertizați că multe dintre vechile lor opinii legate de aceste subiecte vor fi contrazise pe baza noilor descoperiri. Dacă elevii sau copiii tăi învață mai încet, este, în același timp, posibil să învețe mai temeinic și, dacă perseverează, pot chiar să întreacă niște copii supradotați.

Brainstormingul ar putea fi depășit – dar există și alte soluții. Pauzele mici și dese... chiar s-ar putea să fie cheia marilor succese, în vreme ce puțin stres ar fi chiar benefic. Iată doar câteva dintre ideile non-intuitive demonstrate în această carte revoluționară, din care vei afla tot ce trebuie să știi pentru a deveni un profesor al viitorului: de la cum să folosești lumina pentru cursurile video online până la cum să-i faci și pe cei mai încăpățânați elevi să se îndrăgostească de materia pe care o predai.

"Predatul, o disciplină bazată pe intuiție și experiență, primește acum un fundament științific."
Steven Pinker, profesor de psihologie, Harvard University

"Cu informații din neuroștiințe, presărată cu umor și scrisă cu vervă și înțelepciune, Un alt fel de a învăța este o carte strălucită despre pedagogie."
Dr. Steven Strogatz

"De abia aștept ca această carte să ajungă în mâinile profesorilor, ale educatorilor și ale părinților. Oricine găsește sfaturi valoroase în acest manual. Îl recomand din toată inima!"
Julie Bogart

"Scrisă de trei profesori renumiţi ale căror cunoştinţe din domenii diferite sunt perfect complementare, cartea integrează cu măiestrie cunoştinţe bogate despre creier şi studii cognitive cu cele mai bune exemple de predare şi de învăţare."
– Dr. Nelson Cowan

"Atât cei abia inițiați în domeniul educaţiei, cât şi experţii se vor bucura de lectura acestei cărţi şi, inevitabil, vor avea ceva de învăţat."
Dr. Michael Ullman

 

Barbara Oakley s-a născut în 1955 în Lodi, California. După ce a terminat liceul, s-a înrolat în armată și a fost trimisă la studii la Universitatea din Washington, unde a obținut o diplomă în studiul limbilor slave și în literatură. Apoi a fost trimisă ca ofițer în Germania, unde a stat patru ani.

După îndeplinirea îndatoririlor militare, s-a întors în SUA și s‑a hotărât să‑și schimbe viața. A vrut să testeze modul în care creierul ei, obișnuit cu studiul limbilor străine, ar putea să învețe și altceva, așa că a decis să studieze ingineria. În 1986, Barbara Oakley a obținut o diplomă în inginerie electrică tot la Universitatea din Washington, iar în 1998 a devenit profesor de inginerie la Universitatea din Oakland, după ce și-a luat doctoratul cu o teză despre sistemele electrice. Ulterior s-a implicat în numeroase arii de cercetare adiacente ingineriei și nu numai. De asemenea, a conceput, împreună cu cercetătorul în neurologie Terry Sejnowski, un curs online intitulat „Învață cum să înveți“, care poate fi accesat pe site-ul Coursera. 

Beth Rogowsky este doctor în educaţie, are studii postdoctorale în neuroştiinţe moleculare şi comportamentale şi predă la Bloomsburg University, în Departamentul de Predare şi Învăţare. A fost cadru didactic atât în mediul preuniversitar, cât şi în cel universitar și a publicat numeroase articole de specialitate. Este interesat de neuroştiință, precum și de procesul de învăţare abordat din perspectivă ştiinţifică.

Terrence Sejnowski, doctor în fizică, este profesor şi şeful Departamentului de Neurobiologie Computaţională din cadrul Salk Institute, cu publicaţii, patente şi o impresionantă carieră de predare de mai bine de 30 de ani. În domeniul inovaţiilor şi al descoperirilor, Sejnowski a identificat rolul astrocitelor, iar laboratorul său a dezvoltat un model nou de studiere a memoriei, care se consolidează în timpul somnului, şi a construit un model computerizat despre cum transmit neuronii impulsuri electrice. Este membru al The National Academy of Medicine, The National Academy of Sciences și al The National Academy of Engineering.

 

Video: Interviu cu autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Curtea Veche.

 

Info:

Titlul original: Uncommon Sense Teaching. Practical Insights in Brain Science to Help Students Learn
Ediția 2022, paperback
Traducător: Ana-Maria-Adriana Oprea
Dimensiuni: 15 × 23 cm
384 pagini
ISBN: 978-606-44-1295-9

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related