Punctul ideal. Plăcerile suferinței și căutarea sensului - Paul Bloom | Editura Curtea Veche, 2023

Punctul ideal. Plăcerile suferinței și căutarea sensului - Paul Bloom | Editura Curtea Veche, 2023

Mergem la filme care ne fac să plângem, mâncăm picant și alergăm la maraton până ni se taie răsuflarea. De ce avem nevoie uneori de durerea fizică și de tumultul emoțional? Cu idei argumentate și bine documentată, această carte ingenioasă ne arată de ce o viață lipsită de suferința pe care o alegem singuri ar fi goală – ba chiar mai rău, plictisitoare.

Analizând descoperirile revoluționare ale psihologiei, Punctul ideal ne arată cum tipul potrivit de suferință pregătește terenul pentru împlinire. Nu suntem în mod natural hedoniști.

Deși de multe ori asociem o viață bună cu plăcerea și cu lipsa eșecului, efortul, lupta și greutățile, precum și frica sau tristețea, ne pot duce, în contextele potrivite, la o viață cu sens, la satisfacții morale și la bucuria cunoașterii. Durerea ne distrage de la spaime, poate să servească unor scopuri sociale, să arate cât de puternici suntem sau, dimpotrivă, funcționează pe post de strigăt de ajutor.

"Suferința nu e neapărat un lucru rău. Paul Bloom explică de ce experiența durerii sporește plăcerea ulterioară și relevă faptul că o viață lipsită de durere ar fi plictisitoare."
Good Morning America

"Contează pe faptul că Paul Bloom îți poate da peste cap presupunerile despre omenire. A făcut-­o din nou cu Punctul ideal! De data aceasta însă investigațiile sale asupra durerii și suferinței, plăcerii și sensului pun – și răspund la – întrebarea eternă despre ce face ca viața să merite trăită. Nu rata această carte elocventă și erudită."
Susan Cain

"Paul Bloom are darul de a depista paradoxurile naturii umane și de a le rezolva cu ajutorul unor explicații profunde și satisfăcătoare, iar această carte lucidă și fascinantă reușește să ne pună pe gânduri cu privire la formele noastre de masochism, în aparență de neînțeles."
Steven Pinker

"O investigație științifică interesantă a motivului pentru care suferința, de la alpinism la BDSM, duce atât de des la satisfacție. Bloom scrie într-un stil vesel, care n-are cum să nu te atragă."
The Guardian

"Bloom e încurajator și convingător când argumentează de ce truda, chinul și necazul pot fi bune."
Kirkus Reviews

"Un antidot fantastic pentru pozitivitatea toxică."
Adam Grant

"Incitant, fascinant și perspicace – cu alte cuvinte, exact ce te-ai aștepta de la Paul Bloom, unul dintre cei mai buni scriitori și cei mai profunzi gânditori în domeniul comportamentului uman. Argumentația lui privind motivul pentru care ne dorim uneori tristețea, frica și durerea este, paradoxal, o lectură plăcută. Pregătește-ți markerul și fă-ți ordine în program, deoarece odată ce deschizi cartea, n-o să mai poți s-o lași din mână."
Daniel Gilbert

 

PAUL BLOOM a absolvit magna cum laude psihologia, la McGill University, apoi a devenit doctor în psihologie cognitivă, după cursurile urmate la Massachusetts Institute of Technology. În prezent, este profesor de psihologie la University of Toronto și profesor emerit de psihologie la Yale University.

În 2002, Society for Philosophy and Psychology din SUA i-a oferit prestigiosul Premiu Stanton, pentru merite deosebite în cercetări interdisciplinare, în domeniile filozofiei și psihologiei. Au urmat, în 2004, Premiul Lex Hixon, pentru predarea excelentă la Yale a științelor cognitive, iar în 2017, Premiul Klaus J. Jacobs Research, pentru cercetările asupra modului în care copiii își dezvoltă sentimentul de moralitate.

Cele mai populare articole ale sale au apărut în publicații prestigioase ca The New York Times, The Guardian, American Scientist, iar textul publicat în The Atlantic – „Is God an Accident?“ („Dumnezeu este o întâmplare?“) – i-a fost inclus în The Best American Science Writing, 2006. În 2018, la Curtea Veche Publishing s-a tradus și publicat cartea sa – Împotriva empatiei.

 

Video: Interviu cu autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Curtea Veche.

 

Info:

Titlul original: The Sweet Spot. Suffering, pleasure and the good Life
Ediția 2023, paperback
Traducător: Ruxandra Comșa
Dimensiuni: 13 × 20 cm
320 pagini
ISBN: 978-606-44-1503-5

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related