Institutul Francez din România prezintă programul complet al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România

Institutul Francez din România prezintă programul complet al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România

Talente internaționale ale cinematografiei franceze la București: Françoise Lebrun, Clément Cogitore, Jean-Paul Salomé și Marie NDiaye.

În perioada 15-26 martie, peste 110 proiecții de filme vor avea loc în cinematografe și spații culturale alternative din 13 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În București, proiecțiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook sau pot fi achiziționate direct de la casieria cinematografului.

Festivalul se va bucura, la București, de prezența unor invitați speciali precum Françoise Lebrun pentru prezentarea inedită a capodoperei lui Jean Eustache, La Maman et la Putain, Clément Cogitore, regizor și artist contemporan pentru proiecția filmului său Goutte d'or, Jean-Paul Salomé, regizorul filmului La Syndicaliste, proiectat la ceremonia de închidere a festivalului de la București, precum și scriitoarea Marie NDiaye, laureată a premiului Goncourt în 2009 pentru romanul „Trei femei puternice”, care a co-scris scenariul filmului Saint Omer de Alice Diop.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde și o serie de evenimente speciale. Clubul Platforma Wolff va găzdui două afterparty-uri pe 17 și 25 martie, cu proiecții de filme experimentale care au fost selectate la festivalul Ars Electronica, însoțite de DJ seturi ale artiștilor francezi Kleo și Vitamine.

Selecția din acest an include 32 de lungmetraje și scurtmetraje. Festivalul se deschide pe 15 martie la București cu comedia polițistă L'Innocent de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente. Din această secțiune vor face parte și alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera națională în România, precum La Nuit du 12 de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere. În cadrul aceleiași secțiuni vor fi prezentate Revoir Paris de Alice Winocour, un film emoționant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum și Les Enfants des Autres de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie și dorința de a avea copii. De asemenea, publicul va putea descoperi Le Lycéen, cel mai recent film al lui Christophe Honoré, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția și urmărește trăirile emoționante ale unui adolescent care se confruntă cu pierderea tatălui său. În program figurează, de asemenea, La Syndicaliste de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, precum și comedia Le Nouveau Jouet de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil, și filme pentru publicul tânăr, precum La Petite Bande, de Pierre Salvadori.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, o secțiune specială intitulată Pépites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaționale. Pe lângă filmul La Ligne de Ursula Meier, publicul va putea descoperi Dalva, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obținut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 și care spune cu delicatețe povestea unei tinere care încearcă să-și reconstruiască viața după ce a fost victima unui incest, Ashkal, un thriller de Youssef Chebbi, prezentat la Quinzaine des Cineastes în 2022, care se petrece în Tunis, și Si le vent tombe, de Nora Martirosyan, un film tensionat filmat în Nagorno-Karabah, un teritoriu în criză. Comedia Au revoir le bonheur, a regizorului canadian Ken Scott, completează selecția și prezintă reuniunea a patru frați care și-au pierdut tatăl.

Competiția Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanți talentați care concurează pentru Premiul Publicului. Clément Cogitore, cu filmul său Goutte d'or, oferă o viziune mistică și întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Héloïse Pelloquet prezintă La Passagère, un lungmetraj despre dragoste și dorință, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France. Competiția Tinere Talente – Scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generație de cineaști francezi. Acestea vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film români: Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea.

În cadrul Focus Jean Eustache, două dintre capodoperele regizorului, La Maman et la Putain și Mes Petites Amoureuses, vor fi prezentate pentru prima dată publicului din România în copii restaurate. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă și intimă a cinematografiei.

În fine, la București, cinematograful Elvire Popesco va găzdui pe 22 martie o dezbatere publică despre viitorul cinematografelor din România, organizată în parteneriat cu revista Films in Frame. Pe 23 martie, Carte blanche à la Fémis va prezenta cele mai bune scurtmetraje realizate de studenții uneia dintre cele mai renumite școli de film franceze.

 

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange
Partener : Groupama
Parteneri instituționali : Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Canadei în România, Ambasada Republicii Armenia în România, Forumul Cultural Austriac București, Ars Electronica
Parteneri media : TV5 Monde, Phoenix Media, RFI România, Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Internațional, IQads, SMARK, Agerpres, RADOR, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Films in Frame, Zile și Nopți, Cinemap, Acoperișul de sticlă, Film Menu, Munteanu Recomandă

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related