Ragnar Kjartansson vine la București pe 18 martie la invitația galeriei de artă contemporană Gaep. Artist Talk și proiecție video cu un superstar internațional al artei contemporane

Ragnar Kjartansson vine la București pe 18 martie la invitația galeriei de artă contemporană Gaep. Artist Talk și proiecție video cu un superstar internațional al artei contemporane
  • Lucrarea video Bliss (2020) va reda, timp de 12 ore, aria de final de 3 minute din opera Nunta lui Figaro, compusă de Wolfgang Amadeus Mozart.

Numit de Washington Post un superstar al artei contemporane și prezent pe locul 1 în topul The Guardian al celor mai bune lucrări de artă ale secolului XXI, cu instalația video The Visitors,  celebrul artist Ragnar Kjartansson vine la București pe 18 martie pentru a susține un artist talk și a prezenta una dintre cele mai incitante lucrări video din portofoliul său - Bliss (2020).

Evenimentul este organizat de Gaep (București), în parteneriat cu i8 (Reykjavík), una dintre galeriile care îi reprezintă pe Kjartansson, și va avea loc la ARCUB Hanul Gabroveni.

Ragnar Kjartansson vine la București pentru a dezvălui publicului poveștile din spatele lucrărilor sale. El va face asta în timpul artist talk-ul va avea loc în foaierul ARCUB pe 18 martie, între orele 17.00-18.00. Kjartansson va povesti despre producția acestui video, despre parcursul său, de la copilăria petrecută în culisele teatrului unde părinții lui erau actori, până la actuala sa carieră internațională.  Kjartansson se va afla în conversație cu reprezentanții celor două galerii - i8, Börkur Arnarson, și Gaep - Andrei Breahnă.

Proiecția video a lucrării Blis se va desfășura în Sala Mare în aceeași zi și va rula în intervalul orar 11.00-23.00 fără întrerupere, complet aliniată performance-ului live care a fost pentru interpreții vocali și orchestră un maraton rezilient cu o durată de 12 ore. Performance-ul inițial a fost comisionat de bienala Performa 11 din New York, în 2011.

Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat la artist talk și la vizionarea proiecției lucrării - fie 12 minute sau 12 ore, așa cum vor alege. Îi  încurajăm pe vizitatori să revină în timpul proiecției pentru a vedea cum performance-ul de lungă durată înregistrat în video se transformă pe parcurs.

Apreciat drept una dintre cele mai fascinante și proeminente personalități din arta contemporană, Ragnar Kjartansson stăpânește genuri, medii artistice și roluri multiple, asumându-și în lucrările sale nu doar rolul de artist vizual, ci și pe cel de regizor, muzician sau actor. Practica lui artistică se axează pe teatralitate și ritual, precum și pe trăsăturile lor comune: repetiție și anduranță.

Lucrarea video Bliss (2020) este o capodoperă de gen, bazată pe performance-ul omonim al lui Kjartansson, și reprezintă o punere în scenă a ariei de final din Nunta lui Figaro, compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea video replică opulența unei producții de operă tradiționale, cu orchestră, decoruri fastuoase, costume rococo și este, bineînțeles, prezentată de un ansamblu de interpreți vocali  – printre care și artistul însuși. Ei interpretează aceeași arie cu durata de trei minute, consecutiv, timp de 12 ore. Ca rezultat al acestei forme extreme de repetiție, aria se metamorfozează, pornind, la început, de la o manieră elegantă de interpretare, spre stilul ironic, apoi extatic. În cele din urmă, ea revine la delicatețea originală, dar rămâne încărcată de greutatea emoțională și fizică a unei interpretări de 12 ore fără întrerupere.

Ragnar Kjartansson trăiește și lucrează în Reykjavík. A avut expoziții personale în muzee prestigioase, printre care The Metropolitan Museum of Art, New York; Reykjavík Art Museum; Barbican Centre, Londra; Hirshhorn Museum and Sculpture Park, Washington D.C.; Palais de Tokyo, Paris; New Museum of Contemporary Art, New York; Institute of Contemporary Art, Boston; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh ș.a.

Printre premiile obținute se numără Ars Fennica Award (2019), Artes Mundi’s Derek Williams Trust Purchase Award (2015) și Malcolm McLaren Award (2011), cel din urmă pentru cel mai bun artist de sub 40 de ani din cadrul bienalei Performa 11.

Kjartansson a participat în expoziția principală a Bienalei de la Veneția 2013, la Manifesta 10 în St. Petersburg, 2014, și a reprezentat Islanda la Bienala de la Veneția 2009.

Acest eveniment este organizat sub umbrela programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu i8 și Gaep. Accelerator este primul și cel mai complex program de mentorat extins derulat actualmente în România, care își propune să propulseze cariera celor 10 artiști emergenți locali selectați. Programul a inclus o etapa de mentorat consistentă, care a constat în ateliere și sesiuni individuale dintre artiștii emergenți și manageri culturali, curatori sau artiști naționali și islandezi. Expoziția Back to Where It All Began, deschisă recent la Gaep, include lucrări nou-produse de cei 10 artiști și va fi însoțită, până pe 13 mai, de numeroase evenimente conexe. A treia etapă a programului, arta în spațiul public, va începe în vară în București și alte trei orașe.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Galeria i8 a fost fondată în 1995 în Reykjavik și reprezintă un mix eclectic de artiști contemporani islandezi și internaționali. Pe lângă faptul că reprezintă 23 de artiști, galeria colaborează cu un număr de alți artiști care au expus frecvent în muzee și galerii.

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program de expoziții ce prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în curs de afirmare. Fondată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural) și Raluca Șoaita (arhitectă), activitatea sa se axa, inițial, pe practici artistice din Europa de Est. Actualul program cuprinde practici ce exprimă diferite contexte sociopolitice și poziții generaționale, într-o încercare de a transcende granițele stabilite și de a circula lucrări de artă și idei în noi moduri.

Gaep reprezintă sau colaborează pe termen lung cu 14 artiști: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte. În cei peste opt ani de activitate, a prezentat 45 de expoziții și a participat la circa 30 de târguri internaționale de artă contemporană.

Premii și nominalizări: Mircea Stănescu – nominalizare la Premiul Radio România Cultural 2022, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Meditation upon Measure; Marilena Preda Sânc - Premiul Radio România Cultural 2020, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Subjective (De)Constructions; Opening Prize la ARCOmadrid 2019, cu o prezentare Ištvan Išt Huzjan; Sardi per l’arte Back to the Future Special Mention la Artissima 2017, cu o prezentare Marilena Preda Sânc.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related