Accelerator prezintă screening-ul lucrării video video Facade No.3 (2023), de Bjarni Þór Pétursson. Publicul este invitat la galeria Gaep din București sâmbătă, 13 mai, de la ora 19:00

Accelerator prezintă screening-ul lucrării video video Facade No.3 (2023), de Bjarni Þór Pétursson. Publicul este invitat la galeria Gaep din București sâmbătă, 13 mai, de la ora 19:00
  • Proiecția video a lucrării va fi urmată de o sesiune de Q&A cu artistul din Islanda.
  • Screening-ul reprezintă o concluzie a expoziției de grup Back to Where It All Began, care a prezentat lucrările nou-produse de cei 10 artiști emergenți din cadrul programului Accelerator.
  • Expoziția și evenimentele conexe au fost derulate sub umbrela programului Mentorat și producție pentru artiști emergenți, implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik din Islanda, ca partener internațional.

Gaep și Asociația Culturală Eastwards Prospectus vă invită la proiecția lucrării video Facade No.3 (2023), de Bjarni Þór Pétursson, ce va fi urmată de un dialog cu artistul. Evenimentul marchează încheierea expoziției de grup Back to Where It All Began, care face parte din programul Accelerator.

Lucrările lui Pétursson gravitează în jurul folosirii unor viduri ficționale. Aceste fundaluri negative funcționează ca un cod pentru a descifra limitele teatralității. Cu filmul Facade No.3, publicul este invitat să arunce o privire într-un spațiu înscenat, plin de asamblaje entropice variate, de la ludice la mitologice. Din acest tablou cinematografic se ivește un fir narativ ce urmărește activitățile de după lucru a doi angajați care par prinși într-un nesfârșit purgatoriu monocrom.

Bjarni Þór Pétursson (n. 1979) trăiește și lucrează în Reykjavík. A studiat la Academia de Arte din Islanda (2009-2011) și la Academia de Artă din Malmö (2011-2013). După absolvire, a expus la Gallery Format (2018), Galleri Obra (2017), Reykjavík Art Museum (2015), Galleri Nicolai Wallner (2015), AROS Museum (2014) și Skissernas Museum (2013).

Următoarea etapă din programul Accelerator este arta în spațiul public, etapă planificată pentru perioada de vară.

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Asociația Culturală Eastwards Prospectus promovează arta contemporană la nivel național și internațional prin expoziții și proiecte culturale sau educative desfășurate împreună cu parteneri cheie din sfera culturală. În cei 7 ani de la înființare, ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii, interesați de arta contemporană.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related