Kaleidoscope Woman, o expoziție care onorează multitudinea de roluri ale femeii în societate

Kaleidoscope Woman, o expoziție care onorează multitudinea de roluri ale femeii în societate

Puternice, vulnerabile, înțelegătoare, asertive, rezistente, tandre, mame, femei de afaceri. Fiecare femeie în sine e un caleidoscop. Straturile lor multiple sunt descoperite, cu fiecare lucrare, în expoziția Oanei Fărcaș, Kaleidoscope Woman, organizată de IOMO Gallery și curatoriată de Alice Zucca.

Vernisajul Kaleidoscope Woman are loc pe 17 iunie 2023, de la orele 18.00, la Galeria IOMO, din strada Baiculesti nr 29, aflată în cadrul Combinatului Fondului Plastic. 

"În țesătura complexă a existenței, caleidoscopul poate fi asociat cu natura feminină, cu dualitatea acesteia și cu multitudinea de roluri ale femeii în societate. Caleidoscopul, cu simfonia sa de forme și culori, oglindește natura dinamică a existenței feminine. Asemenea tiparelor în continuă schimbare din interiorul caleidoscopului, femeia întruchipează o dualitate care cuprinde puterea și vulnerabilitatea, rezistența și tandrețea. Ea navighează în lume cu spiritul de neclintit, adaptându-se la fluxurile și refluxurile transformărilor fulgerătoare ale vieții”, scrie Alice Zucca în textul curatorial al expoziției. 

Expoziția Oanei Fărcaș este un dialog deschis despre felul în care femeile își lasă amprenta asupra moștenirii culturale & sociale. 

 

Un dialog despre rolurile femeilor în societate

Femeile răspund, cu fiecare generație, unor cerințe și presiuni sociale complexe. Și reușesc să navigheze aceste transformări, lăsând în urmă o moștenire culturală care trebuie onorată. Despre multitudinea diversă a acestor chipuri feminine este vorba în expoziția Oanei Fărcaș, Kaleidoscope Woman, de la IOMO Gallery.

”Așa cum un caleidoscop își desfășoară frumusețea uimitoare prin interacțiunea fragmentelor în oglindă, femeia își dezvăluie ființa multifațetată, modelată de reflexiile experiențelor ei și de modelele complicate ale rolurilor sale.

Prin portretizarea femeilor ca ființe vibrante și dinamice, Farcas respinge cu îndrăzneală noțiunile de pasivitate și obiectivare. Subliniind corporalitatea tangibilă a subiectelor sale, artista ne reamintește de profunzimea și vitalitatea pe care femeile le aduc rolurilor lor multiple în societate”, scrie Alice Zucca în textul curatorial al expoziției. 


Passion For Fashion (The Catwalk), 176X203, ulei pe pânză.

Oana Fărcaș are 42 de ani, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca și a obținut doctoratul la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca în 2010. Lucrările sale au fost expuse în Europa, Asia și Statele Unite, fiind recunoscute pentru siluetele, obiectele și ipostazele ei figurative distincte.

Discursul ei vizual este elaborat și provocator, picturile sale oferind descoperirea unei lumi pline de simbolism, o explorare profundă a experienței umane prin straturile complicate ale feminității și complexitățile așteptărilor societății. Considerată una dintre cele mai promițătoare și talentate artiste ale generației sale, Oana Fărcaș traduce realitatea feminină într-o varietate de personaje care își îmbrățișează viața de zi cu zi. În pânzele sale, aceste personaje se integrează perfect în țesătura realității contemporane, care este compusă din bucăți complicate de ornamente și finisaje, reprezentând diversele roluri impuse de normele societale.

Obiectele devin simboluri ale rolului feminin. Bijuteriile, parfumurile, îmbrăcămintea, rochiile de mătase, covoarele, draperiile, cearșafurile, blănurile și alte obiecte trec prin schimbări rapide și profunde în logica timpurilor noastre prezente și a limbajului vizual contemporan.  


The Lecture, 98X150, ulei pe pânză.

”Oana Fărcaș ne permite să asistăm la interacțiunea complexă a diferitelor perspective, emoții și experiențe pe care femeile le aduc în prim-plan, îndemnându-ne să recunoaștem valoarea inerentă și valoarea intrinsecă a influențelor lor.  Farcaș contestă narațiunile predominante care ar fi marginalizat sau diminuat prezența femeilor, străduindu-se să perturbe noțiunile preconcepute și să remodeleze conștiința noastră colectivă.

Această expoziție este o invitație de a îmbrățișa o înțelegere mai incluzivă și mai echitabilă a existenței umane. Ne cheamă să recunoaștem și să onorăm nenumăratele moduri în care femeile au modelat moștenirea noastră culturală, progresul nostru social și destinul nostru comun. Prin expresiile sale creative, Oana Fărcaș stârnește un dialog fervent, care celebrează strălucirea cu mai multe fațete a femeilor și ne invită, pe noi toți, să participăm la corul lor răsunător de împuternicire, reziliență, acceptare și transformare", scrie Alice Zucca în textul curatorial al expoziției. 

Alice Zucca este istoric de artă, curator independent de artă, jurnalist, consultant în relații publice și construirea imaginii, specializat în cultură, artă, design, fotografie și arhitectură. Alice s-a angajat activ în publicații și jurnalism, a fost ofițer de presă, curator și creator vizual pentru mărci internaționale, artiști și galerii apreciate din întreaga lume. Este fondatoarea platformei de specialitate XIBT, care include o revistă internațională publicată trimestrial, axată pe artă și fotografie contemporană. 

IOMO GALLERY s-a deschis în anul 2020 la Combinatul Fondului Plastic și este un spațiu de artă de calitate muzeală cu un program internațional axat pe promovarea artei contemporane. Galeria reprezintă atât tineri artiști de excepție, creatori ai următoarelor decenii de artă vizuală, cât și nume consacrate la nivel mondial, definind cele mai recente tendințe artistice și dând putere celor care doresc să creeze schimbarea în lumea artelor vizuale și care exprimă opinii profund personale cu privire la subiecte dificile.

Kaleidoscope Woman este un astfel de dialog necesar în 2023, despre felul în care femeile își asumă rolurile diverse, le transformă, depășesc normele impuse și își creează un spațiu liber de manifestare. Din 17 iunie 2023, puteți descoperi această realitate feminină la Galeria IOMO, din strada Baiculești nr 29.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related