ARTA E LIBERĂ LA MARE. 8 zile și peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită | Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

ARTA E LIBERĂ LA MARE. 8 zile și peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită | Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită. Organizatorii anunță o ediție la fel. aproape la fel. altfel. 

Iubitorii de artă de toate vârstele sunt așteptați, între 22 și 29 iulie, la 2 Mai, să se bucure de un program divers și bogat de 8 zile de festival la malul mării.

Ediția din 2023 a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” cuprinde 5 secțiuni (teatru, film, expo, concert, forum) și peste 50 de evenimente culturale cu intrare liberă, concentrate în jurul unei teme, deopotrivă, generoase și provocatoare - la fel. aproape la fel. altfel. 

 

Cele mai așteptate evenimente

Printre cele mai așteptate evenimente din acest an sunt, desigur, cele trei concerte inedite. A treia ediție va fi deschisă cu taraful Șaraimanii din Clejani, pe 26 iulie este program Concert în 2 cu Ada Milea și Bobo Burlăcianu, iar în închiderea festivalului, pe scena din 2 Mai va concerta trupa de rock alternativ Omul cu Șobolani.

 

40 de ani în 4 filme 

Odată cu împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului Imposibila iubire (1983), care îl are ca protagonist pe Șerban Ionescu, publicul este invitat la o incursiune prin cinematografia românească pentru a descoperi filme emblematice ale deceniilor trecute. 

40 de ani în 4 filme este o categorie specială din cadrul secțiunii FILM și cuprinde proiectarea lungmetrajelor: IMPOSIBILA IUBIRE (r. Constantin Vaeni, 1983) È PERICOLOSO SPORGERSI (r. Nae Caranfil, 1993), NIKI ARDELEAN, COLONEL ÎN REZERVĂ (r. Lucian Pintilie, 2003) și POZIȚIA COPILULUI (r. Călin Peter Netzer, 2013). 

 

Artist in Focus

Desfășurat atât în mediul online, cât și fizic, Artist in Focus este un eveniment special al secțiunii EXPO care marchează începutul unei tradiții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. Precedată de prezența artiștilor Valeriu Mladin și Ana Bănică, evenimentul Artist in Focus își propune să ofere publicului șansa unică de a se întâlni cu universul unor artiști vizuali reprezentativi ai scenei de artă contemporană din România.

În 2023, opera artistului Ion Barbu va fi în centrul atenției atât în 2 Mai, cât și în mediul virtual, iar o creație artă murală site-specific va fi realizată special în curtea festivalului de către acesta, pornind de la tema ediției curente. 

 

Competiția oficială de teatru și film 

După un open call întins pe mai bine de 3 luni, în 2023, în secțiunea competițională de teatru și film dedicată tinerilor creatori se regăsesc 5 spectacole și 10 scurtmetraje, care urmează a fi jurizate de Maria Popistașu (actriță), Mimi Brănescu (actor, scenarist și dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor și director al Teatrului Excelsior București). 

 

Arta în dialog la malul mării

Publicul va avea șansa să-i cunoască îndeaproape pe cei peste 100 de artiști prezenți la festival prin participarea la evenimentele secțiunii FORUM, dedicate întâlnirilor cu tinerii creatori de teatru și film, cu juriul ediției, dar și cu invitați speciali precum Erwin Șimșensohn, regizor și directorul Teatrului de Stat Constanța, și dramaturgul Peca Ștefan, care va susține o  lectura antiperformativă și interactivă a celei mai recente creații ale sale: : nouameapiesă?, concepută inițial în mediul online, în timpul pandemiei. 

„Nu o să încetez niciodată să-mi exprim recunoștința față de Magda Catone, care a oferit șansa de a realiza un proiect de o asemenea amploare unei echipe foarte tinere. Felul în care arată și se desfășoară acest festival unic în spațiul românesc poartă amprenta încrederii și generozității sale nemărginite. Avem în organizare peste 30 de artiști și profesioniști din varii domenii, iar majoritatea, inclusiv eu, sunt persoane până în 30 de ani. Vă garantez că pasiunea, competența și eforturile constante ale acestui nucleu efervescent se vor simți în fiecare detaliu al acestei ediții care îndrăznește să fie la fel. aproape la fel. altfel.”, Edda Coza, director de viziune și comunicare Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

 

Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii
Realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu prin programul Cultura la Liman
Co–producător: Teatrul de Stat Constanța
Co-finanțator: Centrul Național al Cinematografiei
Parteneri de tradiție: Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
Parteneri: Apollo111, The Change Hub, The Fool, Nemira, Librăriile Humanitas, Ideo Ideis
Sponsor principal: DEDEMAN
Sponsori: Niro Investment Group, Euromobila, Flash Lighting Services, Volvo România, Zamfirescu, Racoți, Vasile & Partners, Curious Bunch, Aqua Carpatica, jarre, ALOUETTE urban osteria, Conacul Archia, RMC Debitare Laser, Clinica Alcor, Paralela45
Parteneri media: AaRC, IQads, Zile și nopți, LiterNet.ro, Ziarul Metropolis, BOOKHUB, Kronikool, HAPP, filme-cărți, Ceașca de cultură, Mangalia News, Ziua de Constanța  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related