Arta narațiunii politice. De ce câștigă poveștile voturi în epoca postadevărului - Philip Seargeant | Editura Curtea Veche, 2023

Arta narațiunii politice. De ce câștigă poveștile voturi în epoca postadevărului - Philip Seargeant | Editura Curtea Veche, 2023

A fost odată ca niciodată… un politician care îți voia votul. Philip Seargeant demască strategiile figurilor abile și carismatice care, în cursa pentru putere, au știut dintotdeauna să speculeze un lucru simplu: faptul că suntem ființe narative, pe care niciun argument rațional nu le seduce mai mult decât o poveste bine spusă. 

"Cât contează povestea într-o confruntare electorală? Cât se lasă oamenii seduși de un mit? Când a fost forjat sistemul liberal parlamentar bazat pe alegeri periodice, acum mai bine de trei secole, filozofii și gânditorii politici mizau pe rațiunea alegătorilor. Dar politicienii au știut dintotdeauna că poveștile nu sunt doar pentru adormit copiii! În Arta narațiunii politice, Philip Seargeant arată cu talent și coerență de ce astăzi, parcă mai mult decât altădată, povestea se află în centrul alegerilor. Și asta nu pentru a hiperboliza povestea, ci pentru a favoriza înțelegerea regulilor jocului politic."
Cristian Pîrvulescu, SNSPA

"Edificatoare și distractivă, această lucrare ne arată cum devenim actori în narațiunile politicienilor, dar și cum să ne redobândim controlul asupra propriilor destine."
Peter Pomerantsev, London School of Economics

"O analiză a felului în care politicienii ne câștigă inimile construind povești în care ei sunt protagoniștii."
Financial Times

"Oricine are măcar un dram de interes față de politică ar trebui să citească această carte."
LSE Review of Books

Cum reușesc poveștile să ne influențeze alegerile? Ce rol joacă arta narațiunii în politică? Într-o lume în care postadevărul a devenit norma, făcând din judecata limpede o sarcină tot mai dificilă, Philip Seargeant ne demonstrează prin apel la cele mai grăitoare exemple din istoria recentă, de la Brexit până la mandatul lui Trump, că o intrigă bine aleasă ne poate manipula emoțiile. Așa ajungem să înțelegem mai bine atât propria natură, cât și resorturile haosului mediatic al zilelor noastre.

Când analizăm în paralel structura unei povești și a unui discurs politic, ajungem la concluzia că succesul se măsoară în reacțiile pe care ni le stârnesc protagoniștii. Seargeant este un fin observator al mecanismelor care alcătuiesc lumea, scoțând la lumină secretele persuasiunii, strategiile lingvistice și tropii-cheie ai narațiunii. Totul ia forma unei cercetări originale despre felul în care mass-media și partizanatul transformă povestea în avantajul suprem al oricărei curse politice.

 

Philip Seargeant este scriitor, cercetător și regizor de filme educative specializat în lingvistică și comunicare. În prezent, activitatea lui se axează pe relațiile dintre limbă, politică și rețelele de socializare, iar în trecut a analizat emergența și rolul limbii engleze ca idiom global. Este conferențiar la Open University, unde predă lingvistică aplicată, și scrie articole pentru publicații de renume, printre care The Huffington Post, The New European și Prospect.

Susține conferințe și moderează dezbateri pe subiecte de interes public, la scară națională și internațională. A fost consultant de conținut pentru BBC. Arta narațiunii politice este mărturia lui Seargeant despre o lume a postadevărului, în care poveștile memorabile care apelează la emoțiile alegătorilor, mai degrabă decât la rațiune, câștigă inimi și voturi.

 

 Video: Autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Curtea Veche.

 

Info:

Titlul original: The Art of Political Storytelling. Why Stories Win Votes in Post-Truth Politics
Ediția 2023, paperback
Traducător: Ana-Maria-Diana Scarlat
Dimensiuni: 14.5 × 20.5 cm
288 pagini
ISBN: 978-606-44-1334-5

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related