Cum să nu faci nimic. Economia atenției și capcanele ei - Jenny Odell | Editura Curtea Veche, 2023

Cum să nu faci nimic. Economia atenției și capcanele ei - Jenny Odell | Editura Curtea Veche, 2023

Într-o epocă în care aproape totul se petrece online, atenția noastră a devenit unul dintre cele mai valoroase bunuri, de cele mai multe ori fiind comercializată fără voia noastră și în schimbul unui preț injust.

"Un discurs bine gândit și erudit despre importanța interiorizării și a acordării atenției spațiilor din jurul nostru."
San Francisco Chronicle

"Cum să nu faci nimic este ca un prieten atent și sensibil, care te face să simți în adâncul sufletului că viața este un dar miraculos."
The Seattle Times

"O carte extrem de instructivă, cu o filozofie practică menită să ne ajute să o luăm mai ușor și să ne dăm puțin la o parte din calea forțelor care ne amenință atât sănătatea mintală, cât și supraviețuirea, ca specie."
Los Angeles Times

"Jenny Odell atinge un nerv sensibil și întrezărește o speranță acolo unde credeam că nu mai e niciuna."
The New Yorker

"Calea către libertate se află între copertele acestei cărți."
Wired

"Un argument elocvent împotriva cultului eficienței."
The New York Times Book Review

Atenția noastră a ajuns monedă de schimb într-o lume în care valoarea unui individ se măsoară în funcție de cât este de productiv. Ne sacrificăm libertatea, forța de gândire, sănătatea fizică și pe cea mintală pentru a satisface o piață capitalistă care nu ține cont de nevoile noastre.

În cartea de față, câștigătoare a numeroase premii și una dintre preferatele fostului președinte Barack Obama, autoarea ne arată unde greșim în această tranzacție. Ea nu promovează retragerea din societate, asemenea filozofiilor din vechime, ci mai degrabă o schimbare a perspectivei. Astfel, o atenție sporită acordată lucrurilor care chiar contează poate duce la acțiuni politice, sociale și economice semnificative și la o înțelegere mai profundă asupra sinelui.

Cum să nu faci nimic a fost declarată cartea anului de publicații precum Time, The New Yorker, GQ, Elle, Fortune, Boing Boing și The Irish Times.

 

Jenny Odell este artistă multidisciplinară, scriitoare și profesoară la Stanford University din 2013, unde predă arta pe internet și design digital și fizic. Locuiește în Oakland, California. Are o diplomă în literatura engleză și una în design și tehnologie. E pasionată de observarea păsărilor, de colecționarea capturilor de ecran și de observarea felului în care atenția (sau lipsa ei) duce la schimbări semnificative de percepție în viața de zi cu zi. Multe dintre operele sale au fost expuse în centre importante precum The Contemporary Jewish Museum, The New York Public Library, The Marjorie Barrick Museum (Las Vegas), Les Rencontres D’Arles, Fotomuseum Antwerpen, Fotomuseum Winterthur, La Gaîté Lyrique (Paris), Lishui Photography Festival (China) și apexart (NY).

 

 Video: Autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Curtea Veche.

 

Info:

Titlul original: How To Do Nothing. Resisting the Attention Economy
Ediția 2023, paperback
Traducător: Ana-Maria-Diana Scarlat
Dimensiuni: 13 × 20 cm
320 pagini
ISBN: 978-606-44-1294-2

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

SectiuneBranded


Related