PLAI 18 | MOȘTENIREA| 8 – 10 Septembrie 2023| Timișoara

PLAI 18 | MOȘTENIREA| 8 – 10 Septembrie 2023| Timișoara

PLAI s-a născut în 2006 din dorința și nevoia de a dezvolta un cadru de întâlnire între comunitățile active ale orașului, de a inspira și celebra această energie creativă care face comunitățile mai bune. O nevoie de conectare cu sens la nivel local, de țară, dar și internațional cu alte comunități similare. PLAI a fost de la început radiografia energiei creatoare și de implicare a Timișoarei. A adus în fața publicului un eveniment cultural care a urmărit un impact complex de-a lungul celor 18 ediții: atenția la locația în care se întamplă și construcția în timp a infrastructurii de evenimente pentru Muzeul Satului Bănățean, susținerea comunităților active sociale, culturale și de mediu, promovarea voluntariatului și a implicării civice, responsabilitatea individuală, dar și colaborarea și coagularea dintre o paletă extrem de largă de comunități organizate sau organice, care și-au găsit un moment de atenție și lumina pe scena publicului. Miza nu a fost niciodată doar magia care se întâmplă în cele 3 zile de festival, ci de la început, ceea ce stârneau în fiecare dintre noi aceste 3 zile și ceea ce se întâmplă între ediții. Primul eveniment cu bilet în 2006, cu un format care a oferit contexte complexe de auto-dezvăluire, unde muzica nu a mai fost doar un punct central, ci a complementat mesajele sociale, a adus lume diversă împreună și a promovat ca și headliner partenerii culturali ai evenimentului. PLAI a bătatorit noi cărări, a experimentat noi formate și a testat felul în care un eveniment generează impact, amplifică relevanța și ne aduce împreună, așa diferiti și unici, celebrând această diversitate.

În 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, PLAI evoluează din formatul de festival și dezvăluie un proiect dedicat moștenirii acestuia și anului Capitalei Culturale Europene 2023.

Mereu cu gândul la orașul care i-a fost gazdă, în perioada 8 - 10 septembrie, PLAI va prezenta proiectul TIMISIEN (nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara), o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1375mp. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa. În stadiul inițial, structura avea 21 de domuri, dar acum a fost extinsă la 23 de încăperi, reprezentând anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Mediul pneumatic al luminarium-ului, în puritatea sa organică, oferă un recipient utopic ce conține strălucirea radiantă și nuanțele subtile ale luminii. Prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, vizitatorii se vor putea deplasa într-un mediu de culori saturate, într-o lume diferită de cea normală, cotidiană, însoțiți de un peisaj sonor senzorial blând. Experiența poate fi comparată cu o plimbare printr-un vitraliu, cu o stație spațială futuristă sau cu a fi în interiorul unei creaturi gigantice, care respiră organic.

Ulterior prezentării la Timișoara, TIMISIEN va purta povestea Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023 către toate cele 5 continente fiind forma fizică a sintagmei  “Lumină peste granițe” și o moștenire internațională a acestui an.

PLAI iese de pe teritoriul Muzeului Satului Bănățean și se răspândește în oraș punând lumina pe partenerii săi, la ei acasă, desenând un traseu de explorare urbană care să sărbătorească orașul. Descoperind noi valențe ale orașului dar și ale noastre, acest format provoacă ideea de festival, de sustenabilitate și viitor al comunităților noastre. Moștenirea PLAI trăiește prin toată această efervescență de activitate care are ca punct central, în Piața Unirii, luminariul TIMISIEN – dând credit rădăcinilor care au dat naștere orașului, comunităților și realităților noastre de astăzi.

PLAI 18 se va îndreapta către public și va oferi prezentări muzicale, proiecții de filme, spectacole de teatru și ateliere artistice în 18 spații în aer liber și spații interioare din întregul oraș. Toate evenimentele vor fi accesibile publicului, cu intrare liberă.

Programul complet al proiectului va fi disponibil pe data de 1 Septembrie 2023.

Biletele achiziționate în avans pentru PLAI 18 vor fi restituite prin intermediul platformelor de ticketing.

 

GENERALE

PLAI 18 este un proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
Acţiune finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.
Inspirat de: UniCredit Bank
Parteneri premium: Profi, Flex
Partener mobilitate: Mercedes-Benz

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related