CULMEA, primul festival de film pe teme de mediu adresat copiilor și tinerilor, are loc la Brașov, între 6 și 10 septembrie

CULMEA, primul festival de film pe teme de mediu adresat copiilor și tinerilor, are loc la Brașov, între 6 și 10 septembrie

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

 

Scurtmetraje cu focus pe criza climatică și teme de mediu, în premieră în Brașov

Prima ediție CULMEA va aduce în cartierele din Brașov (Schei, Centru, Răcădău) scurtmetraje premiate la marile festivaluri, în cadrul proiecțiilor pentru preșcolari și școlari, cu intrare liberă, între 6 și 8 septembrie. Scurtmetrajele din programul CULMEA au fost selectate și premiate la festivaluri internaționale de film renumite, printre care Cinekid Amsterdam, Berlin Film Festival – Berlinale Generation sau Zlín Film Festival for Children and Youth.

Proiecțiile din timpul săptămânii vor fi urmate de discuții cu publicul pe marginea problemelor de mediu ridicate în filme, moderate de educatori cu experiență. Totodată, vor avea loc activități conexe pentru copii: ateliere de grădinărit și compost, lecții de agricultură sustenabilă și food waste și ateliere de board games cu teme de mediu susținute la Grădina Nuc (cartier Schei), Sufrageria din Răcădău (Complex Magnolia, cartier Răcădău), Biblioteca Județeană „George Barițiu” - Filiala pentru Copii și Tineret (cartier Centru).

 

Filme de lungmetraj, premiate la marile festivaluri, la Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta

În weekendul 9 – 10 septembrie, publicul este invitat la Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta la un program de lungmetraje dedicate copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Printre filmele din selecția CULMEA se numără She-Hero / Mimi (7 ani +, regia Mira Fornay), recent premiat la festivalul de film de la Berlin în secțiunea de tinere audiențe. Mimi spune povestea unei fetițe curajoase, care pleacă într-o călătorie prin pădure să își găsească perușul pierdut - pretext pentru a dezvolta un basm contemporan despre copilărie și conexiunea puternică pe care copiii o au cu natura.

Pentru publicul adolescent, selecția include Orizontul, în regia lui Emilie Carpentier (14 ani +), câștigătorul Premiului Cinefilii Viitorului în cadrul festivalului european de film din Sevilla, Spania, 2021. La periferia Parisului, unde apar proiecte rezidențiale direct în câmp (sună cunoscut?) o tânără pe nume Adja descoperă ce înseamnă activismul de mediu și efortul de a te alătura luptei generației tale.

De neratat va fi și documentarul britanic Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? (14 ani +), narat de actrița Kate Winslet. O călătorie cinematografică în jurul lumii, documentarul ne conduce prin pădurile amazoniene, munții taiwanezi, deșertul mongol, fiordurile norvegiene sau coastele scoțiene, completată de interviuri cu oameni de știință și personalități de renume, care dezvăluie adevăruri dure și abordează cea mai presantă problemă a generației noastre – colapsul ecologic.

“CULMEA vine în întâmpinarea întrebărilor pe care copiii și tinerii (oricum) le pun. În 2022, premiul pentru cel mai bun film european de tineret, acordat de un juriu de participanți între 12 și 14 ani din zeci de orașe ale Europei, a mers către un film despre probleme de mediu, descoperite de doi adolescenți în rol de investigatori. Așa că, da, tinerii sunt pe fază cu ce se întâmplă și noi vrem să le creăm un cadru prietenos în care să exploreze. Festivalul este dedicat publicului tânăr, dar nicidecum limitat la copii și adolescenți. Selecția de scurt și lung metraje compune o ofertă pentru toate categoriile de vârstă. De la animații non-verbale, adecvate preșcolarilor, până la aventuri pline de suspans în care natura fie este o provocare misterioasă, fie are nevoie de toată susținerea pentru a fi salvată de la distrugere. Un sâmbure de comedie traversează întreaga selecție, fiindcă s-a dovedit iar și iar că umorul e ingredientul minune din spatele rezolvării multor probleme de pe lumea asta”, declară Raluca Bugnar, director artistic CULMEA.

Festivalul se concentrează în acest an pe crearea unei comunități formate din copii, tineri și structuri de susținere a acestora (familii, rude, prieteni, educatori), care să fie receptivă la informații despre criza climatică și dornică de cunoștințe și instrumente pentru o viață responsabilă și sustenabilă.

„Criza climatică este o temă care a atins un punct critic, de care tânăra generație este foarte conștientă. Statisticile arată că majoritatea copiilor din România sunt interesați de problemele de mediu și dornici să adopte schimbările necesare pentru un stil de viață sustenabil, însă mai puțin de jumătate consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu. Prin CULMEA ne-am propus să creăm un context de informare, discuție și imaginație asupra crizei climatice, folosind filmul ca instrument de reprezentare, cunoaștere și deschidere către lume. Este un festival dedicat tuturor membrilor familiei extinse, de la copii, părinți, rude, până la prieteni și educatori. În plus, ne bucurăm că prima ediție se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și în același timp cu Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu”, a anunțat Sabina Baciu, director festival CULMEA.

 

Ateliere de jurnalism de mediu și implicare în lupta climatică

La prima ediție CULMEA, adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani pot participa la atelierul de jurnalism de mediu (Super)Natural Writing, susținut de Patricia Cârtog, reporter la noua.info și colaborator Scena9, care îi va învăța cum să folosească scrisul pentru a fi parte din schimbare, prin dezvoltarea unei idei de articol pe care o pot pitch-ui mai departe publicațiilor. Participarea este gratuită, prin înscriere in prealabil. 

Tot în ultima zi de festival, adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani sunt invitați la atelierul Activism pentru orice vârstă: cum se pot implica tinerii în mișcarea pentru justiție climatică?, în cadrul căruia Marian Ignat, specialist comunicare WWF România, va identifica problemele cele mai stringente cu care se confruntă generația lor și cele mai eficiente metode de implicare în mișcarea pentru justiție climatică.

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

Festivalul „CULMEA: Film și Educație de Mediu” este organizat de Asociația Oricum

Proiect finanțat de: Primăria Municipiului Brașov
Parte din Forumul Orașelor Verzi
Parteneri spații: Grădina Nuc, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Sufrageria Răcădău, Filarmonica Brașov, Centrul Cultural Reduta
Parteneri: Consorțiul Cultural Corona, Asociația Kunstadt, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Tipografia, Asociația Micile Bucurii, La Fântâna
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Coresi, Agerpres, Zile și Nopți, IQads, Cinemap, GLAMOUR, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Happ.ro, All About Romanian Cinema, MovieNews, Cinefanfilme-cărți.ronoua.info

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related