Concertul de deschidere a turneului internațional "Carmen Sylva - 180" la Castelul Peleș din Sinaia

Concertul de deschidere a turneului internațional "Carmen Sylva - 180" la Castelul Peleș din Sinaia

Cu ocazia aniversării a 180 de ani de la nașterea M. S. Regina Elisabeta a României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Primăria Sinaia și Muzeul Național George Enescu din București, organizează concertul de deschidere a turneul internațional „CARMEN SYLVA - 180”.

Duminică, 1 octombrie 2023, ora 16:00, în Salonul de Muzică al Muzeului Național Peleș din Sinaia (Str. Peleșului nr. 2), va avea loc concertul de deschidere a turneului internațional „CARMEN SYLVA - 180”, concert ce va fi susținut de Rodica Vică – soprană (Austria/România), Maria Bîldea – harpă (România/Grecia) și Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare (Germania/România). Programul concertului va prezenta piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.  

Piesele din cadrul concertelor de la Sinaia și București vor fi interpretate de harpista Maria Bîldea pe harpa istorică Erard, care la începutul secolului al XX-lea (aprox. 1935) se afla în salonul de muzică a Palatului Regal Român și era cântată de către harpista de origine italiană Elodia Casseli Coandă. Împătimită a interpretărilor istorice, harpista Maria Bîldea a urmărit traseul românesc al acestei harpe unice în lume, a achiziționat-o și a reușit să o readucă la viața, trimițând-o la Londra, în atelierul manufacturii Pilgrim, pentru o restaurare completă. Astfel, datorită dorinței și perseverenței harpistei Maria Bîldea harpa istorică va răsuna din nou în două dintre cele mai emblematice și prestigioase saloane din cele două orașe: Castelul Peleș și Muzeul Colecțiilor de Artă.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: [email protected]. Accesul publicului în Sala de Concerte se face pe terasa de nord a Castelului Peleș.

Turneul internațional este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre turneu:

Anul 2023 stă sub semnul aniversării a 180 de ani de la nașterea poetei Carmen Sylva – Regina Elisabeta a României. Astfel, cu această ocazie muzicieni și oameni de cultură s-au reunit în acest proiect pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a României: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Silvia Irina Zimmermann – scriitoare cu numeroase biografii despre Carmen Sylva (Germania/România), Maria Bîldea – harpă (România - Grecia), Adela Liculescu – pian (Austria/România) și Mara Dobresco – pian (Franța/România). Proiectul realizează o panoplie literar-componistică extraordinară, pe o întindere geografică europeană ce cuprinde țările: România, Ungaria, Austria, Franța, Germania și Italia, această panoplie fiind dată de localizarea compozitorilor numeroși care au ales să compună muzică pe versurile poetei Carmen Sylva. Prin cercetarea intensă și relevantă în domeniu, proiectul se plasează în avangarda proiectelor de cercetare muzicală ale sopranei Rodica Vica construind, prin cercetarea sa din cadrul Bibliotecii Naționale austriece de la Viena și din cadrul Muzeului Național „George Enescu” din București, un fir cronologic al lucrărilor scrise de către Carmen Sylva și puse pe muzică de către compozitorii interpretați în cadrul celor 5 concerte. Turneul internațional CARMEN SYLVA - 180 pornește din Sinaia, în Salonul de Muzică al Castelului Peleș, trece prin București, în elegantele spații ale Muzeului Colecțiilor de Artă,  face o oprire la Viena – într-unul dintre elegantele saloane de muzică ale Vechii Primării, continuă la Roentgen Museum din Neuwied – locul nașterii Reginei Elisabeta a României și se încheie la Veneția – romanticul oraș în care Regina s-a aflat în exil. Aceste locații nu au fost alese întâmplător ci sunt locurile în care Regina Elisabeta a României s-a născut, a trăit, a călătorit sau s-a aflat în exil. 

Despre artiști:

RODICA VICĂ este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate fiind considerată una dintre cele mai interesante voci ale generației sale. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók- Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi, un turneu internațional inovator JAZZT Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu, turneul internațional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români “Romanian Music Journey”, participarea deosebită în opera barocă “Indiile galante” în regia lui Andrei Șerban, lansarea producției “only ONE Diva allowed” în cadrul festivalului Kultursommer Wien ș.a. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna – un proiect multicultural și unic care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. 

MARIA BÎLDEA s-a născut în București și a început să studieze harpa la 8 ani, la Liceul de Muzică George Enescu. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din București, în 1986, a obținut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploiești. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri și master classes în România, Serbia și Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia și în Grecia, la siturile arheologice din Atena. De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat și cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al „KYKLOS ENSEMBLE”. Participă în orchestra „Armonia Atenea”, interpretând la harpe istorice, înregistrând recent L.v. Beethoven “Die Geschöpfe des Prometheus” cu Decca.  

SILVIA IRINA ZIMMERMANN a studiat la universităţile din Sibiu şi Marburg filologie germană, engleză, istoria artei şi sociologie şi este doctor în literatură germană a Universităţii din Marburg cu o teză de doctorat despre opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). În anul 2012 a iniţiat înfiinţarea Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, pe care îl conduce onorific, şi este editoare a colecţiei Centrului de Cercetare Carmen Sylva (11 volume publicate până în 2022). În anul 2013 a primit dinstincţia Casei Regale a României: „Medalia Regele Mihai I., pentru Loialitate”. A publicat numeroase volume în limba germană, engleză şi română despre Carmen Sylva şi vremea Vechiului Regat, printre care monografii în germană şi română despre literatura şi viaţa reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva), volume ştiinţifice coordonate şi cu traduceri de articole de specialitate din română în germană despre perioada Vechiului Regat, ediţia germană completă critică-ştiinţifică a corespondenţei perechii regale Carol I şi Elisabeta, ediţia germană completă, critică-ştiinţifică, a corespondenţei Regelui Carol I cu tatăl său, principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1885), ediţii antologice de texte literare cu bibliografie critică (în engleză şi română) din opera reginelor scriitoare ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria. Este autoarea volumelor în limba română: Regina poetă Carmen Sylva: Literatura în serviciul Coroanei (ed. All, 2013), Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta (ed. Curtea Veche, 2014), Reginele scriitoare ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria (ed. Corint, 2021). A îngrijit edițiile româneşti din opera lui Carmen Sylva: Poveştile Peleşului (ed. Corint 2016, ediţia a II-a adăugită, 2018), Domnul Pulcinel (ed. Vremea, 2017), De prin veacuri. Povestiri istorice şi legende populare (ed. Humanitas, 2018), Cuvinte sufleteşti (cu ilustraţii de S.I. Zimmermann, ed. Humanitas, 2022). Este traducătoare şi editoare a volumelor de corespondenţă: „Cu iubire tandră, Elisabeta”. „Mereu al tău credincios, Carol”. Corespondenţa perechii regale (împreună cu Romaniţa Costantinescu, ed. Humanitas, 2 volume, 2020–2021), Tată iubit şi cel mai credincios prieten. Corespondenţa Regelui Carol I cu tatăl său (cu ilustraţii de S.I. Zimmermann, ed. Corint, 2023). 

Organizator: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură
Proiect co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național

În parteneriat cu: Muzeul Național Peleș - Sinaia, Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia și Primăria Sinaia, Muzeul Național George Enescu din București, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă din București, Societatea Austro-Română din Viena, Institutul Cultural Român din Viena, Ambasada României în Austria și Amtshaus Hietzing – Viena, Roentgen Museum din Neuwied și Centrul de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de Wied, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Asociația Italo-Germană din Veneția
Parteneri Media Naționali: TVR Cultural, Trinitas TV, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, AGERPRES, spotmedia, Zile și Nopți, Fest.ro, Revista Leviathan și Connect Arts
Parteneri Media București și Sinaia: Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureștiului, IQads, Catchy, InOras.ro, AgentiadeCarte.ro, PRwave, Onlinegallery.ro, Bucharest Cultural Events, Ediția de Dimineață, Jurnalul de Afaceri, Bucureștii vechi și noi, 4arte.ro, Bună dimineața București, Semne Bune, Republika Kritica, Urban.ro, Autentici.info, București City News, România Pozitivă, Jurnal de București, iTour, Femei în tendințe, Bună Ziua Iași și Ceașca de Cultură
Parteneri media internaționali: Venice Radio Classic, Venezia News, Un ospite di Venezia

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related