În cursul acestei luni Asociația Marriolle lansează documentarul de mediu-metraj “Prin ochii lor”

În cursul acestei luni Asociația Marriolle lansează documentarul de mediu-metraj “Prin ochii lor”

Destinat tinerilor și adulților cu dizabilități din sectorul 6 al capitalei, proiectul “Prin ochii lor” este inițiat de Asociația Marriolle și implementat în parteneriat cu Asociația VAR Cultural, DGASPC Sector 6 și Prim Plan Film SRL. Proiectul este co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, sesiunea de finanțare *București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro sau www.pmb.ro.

Timp de două luni (august – septembrie 2023) un număr de 15 tineri și adulți, beneficiari ai Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din sectorul 6 al Capitalei, au răspuns invitației de a se descoperi, de a-și valorifica și dezvolta resurse interioare și aptitudini, strategii de comunicare și factori de reziliență prin intermediul atelierelor creative bazate pe arta păpușarului, tehnici de dramaterapie și teatru forum.

Îndrumați de echipa artistică  și asistați de membri ai familiilor sau însoțitori, cât și de personalul specializat al Centrului de Zi, în cele peste 30 de întâlniri-atelier au realizat numeroase creații specifice artei păpușarului - păpuși bunraku, marionete, teatru de umbre, umanizarea obiectelor neînsuflețite din mediul înconjurător -  și au reușit să-și construiască câte un personaj-păpușă propriu plecând de la trăsături și mesaje personale.

Prin intermediul atelierelor de dramaterapie și teatru forum au avut ocazia să transmită povești și mesaje legate de viziunea, provocările, visurile și speranțele lor, precum și de viața de zi cu zi în cartierele și orașul în care trăiesc, locurile și activitățile preferate, pasiunile lor. O parte dintre creațiile lor au luat forma unei povești dedicate sectorului 6 (animație cu umbre) și două scenarii de teatru forum.

Caracterul recreativ al atelierelor, ca și tehnicile utilizate, menite să stimuleze creativitatea, expresivitatea, au creat un mediu securizant și predictibil. Acesta încurajându-i pe participanți să aibă inițiative și să-și expună punctul de vedere, generând totodată condițiile necesare pentru a menține activă coeziunea grupului, socializarea.

Materialele documentate pe parcursul celor două luni însumează peste 1000 de fotografii, colaje, desene, mărturii scrise, înregistrări video și audio. Toate acestea vor sta la baza filmului jurnal de mediu metraj “Prin ochii lor” ce va fi lansat în cadrul evenimentului final din 28 octombrie, la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală “Conacul Golescu-Grant”.

Gândit ca un documentar poetic, filmul ilustrează povești autentice, puternice și sensibile deopotrivă, ce conturează portretele celor 15 participanți, resursele, particularitățile, nevoile și identitatea lor. Publicul bucureștean prezent la eveniment va avea ocazia să vizioneze de asemenea o expoziție de colaje foto ”Cartierul meu are viață”, o expoziție de machete, schițe și desene realizate de beneficiari în timpul atelierelor și va putea cunoaște îndeaproape personajele păpuși și pe creatorii acestora, protagoniști ai filmului.

Întregul demers este o invitație la cunoaștere și toleranță, prin care inițiatorii și-au propus să promoveze diversitatea, incluziunea, destigmatizarea dizabilității, să creeze o punte de conexiune emoționantă și viscerală a viziunii participanților cu publicul larg.

Partenerii media principali ai acestui demers sunt: IQads, Zileșinopți.ro, Prima TV, Radio România Cultural, Oficiuldeștiri.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related