Performance, film și expoziții la final de Open Practice Society  - Fresh Edition - 21 – 22 octombrie, la VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat

Performance, film și expoziții la final de Open Practice Society  - Fresh Edition - 21 – 22 octombrie, la VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat
Credit foto: Tudor Popa

Cea de-a treia ediție a Open Practice Society – Fresh Edition, ateliere create de tineri pentru tineri, un proiect susținut de Asociația Culturală Marginal, se apropie de final după șase weekenduri cu mișcare, video experimental, linogravură, colaje, muzică și anarhie organizată, la care au participat mai mult de 50 de tineri din București. Evenimentul de încheiere va consta în prezentări ale rezultatelor atelierelor, la care publicul poate participa pe 21 și 22 octombrie, de la ora 18:00 în ambele zile, la VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat, în cadrul Atelierelor Malmaison, la etajul 2 (Calea Plevnei 137C, Corp B, București).

Open Practice Society este un proiect derulat de Asociația Culturală Marginal și co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.

Credit foto: Tudor Popa

Pe durata derulării ediției din 2023 a Open Practice Society, foști participanți la proiectele Marginal au organizat un program divers, care a cuprins: Atelier de mișcare "Explorare în parteneriat" cu Ada Anghel, Atelier de film experimental cu telefonul "Film de test" cu Alex Pașca, Atelier de chestionare a relațiilor de putere "Anarhie Organizată" cu Alin Uberti, Atelier de încredere prin dans - "Kinesthetic Insights" cu Dennis Mihai, Atelier de linogravură "Rediscovering reality through linocut" cu Ioana Pătrașcu, Atelier de colaje "Postcards You'll Never Send" cu Mara Oglakci și Atelier de muzică și dans “Let's jam together“ cu Tamara Găgeatu, și a adunat peste 50 de participanți.

Credit foto: Tudor Popa

În cadrul evenimentului de închidere, publicul va putea explora rezultatele echipelor fiecărui atelier: performance-uri și exerciții ale participanților atelierelor de coregrafie, un film creat de echipa atelierului de film experimental, expoziție de linogravuri și colaje realizate la atelierele Ioanei Pătrașcu și Marei Oglakci și „morți/vii”, o instalație performativă rezultată în urma unui exercițiu din cadrul atelierului de anarhie organizată, ce adună concepte care, la finalul atelierului, sunt pe cale să se nască. Mentorii din proiect, echipa Marginal și o parte dintre participanți vor fi prezenți la VAGon (Atelierele Malmaison, etajul 2) pentru tururi ghidate, discuții libere cu publicul și noi provocări pentru viitor.

Conceptul acestei ediții a pus șapte foști participanți la edițiile anterioare în poziția de mentori ce practică zi de zi ceea ce dau mai departe, care oferă altor tineri educația artistică alternativă bazată pe un schimb de experiențe, într-un context axat pe experiment, colaborare și suport și nu pe autoritate, teorie și rețete universal valabile.

Credit foto: Tudor Popa

„Open Practice Society e cu adevărat o platformă menită emergenței. Nimeni nu face parte dintr-un canon, suntem încă la începuturile drumurilor noastre vocaționale, încă e primăvară pe unde umblăm noi. Nu este o formă culturală alternativă care are în posturile de traineri niște persoane deja stabilite, cu încrederea în rețete care apare de multe ori după ce te-ai blazat.

OPS înseamnă „născociți ce jocuri vreți voi, dar vedeți că jocurile au și reguli și pe alea tot voi trebuie să le născociți”. - spune Alin Uberti, mentor și director artistic al Open Practice Society – Fresh Edition.

Propunând o inițiativă de educație alternativă celei formale, Open Practice Society aduce față în față generații diferite de artiști pentru care atât arta, cât și procesul de învățare sunt luate foarte în serios, într-un mod cât se poate de nonconformist.

Echipa artistică: mentori UNATC: Ada Anghel, Alin Uberti, Dennis Mihai, Mara Oglakci, Tamara Găgeatu; mentor UNArte: Alexandru Pașca; mentor UniBUC: Ioana Pătrașcu, coordonatori: Sabina Suru, Andrei Tudose.
Parteneri: VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat la Atelierele Malmaison
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, Ziarul Metropolis, LIFE.ro, Revista Golan, Curatorial.ro, Bookhub, Happ.ro, The Institute, Igloo, Modernism.
Finanțator: Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.

Marginal este o organizație culturală non-profit din România, care funcționează ca un colectiv transdisciplinar ce urmărește să susțină, să promoveze și să creeze punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent pe științele umaniste și pe implicațiile științelor și tehnologiilor în structurile socio-culturale. Sub această ideologie, scopul  Marginal este crearea unei rețele de colaborare care reunește domenii care nu sunt întotdeauna asociate cu arta (deși au fost interdependente de foarte mult timp / adică știința și tehnologia) și publicul, printr-o abordare participativă, ce provoacă paradigma actuală a publicului-spectator. Marginal facilitează schimbarea, creând spații în care oamenii sunt liberi să se schimbe, prin proiecte și programe orientate spre cercetarea transdisciplinară și producția de artă printr-o abordare care nu este limitată de mediu, abordând problemele (ne)delicate ale societății contemporane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related