Asociația Entuziart prezintă proiectul „MindMoving TM”, desfășurat în Timișoara în perioada 1-30 noiembrie 2023

Asociația Entuziart prezintă proiectul „MindMoving TM”, desfășurat în Timișoara în perioada 1-30 noiembrie 2023

Asociația Entuziart, alături de partenerii săi, lansează o nouă serie de activități inovatoare dedicate terapiilor corporale și expresiv-creative, pentru persoane cu nevoi speciale din zona Banatului, în perioada 1-30 noiembrie 2023.

Proiectul aduce în Timișoara ateliere de art terapie, dans terapie, fotografie terapeutică, proiecții de scurtmetraje de film și prezentări de filme panoramice în casca de realitate virtuală, în instituțiile partenere: Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Secția de Neuropsihiatrie Infantilă, Spitalul de Psihiatrie și Penitenciarul Jebel și centrele de plasament - DGASPC Timiș.

MindMoving - TM este un proiect derulat de Asociația Entuziart, desfășurat în Timișoara și finanțat de către Centrul de Proiecte Timișoara prin Fondul pentru nevoi culturale de urgență. 

"mind-moving a luat naștere din dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan și concentrează experiența din toate proiectele anterioare desfășurate de Asociația Entuziart în parteneriat cu Indie Box. mind-moving este despre corpuri și limite, teritorii necunoscute și preconcepții, sănătate mintală. “ (Alexandra Bălășoiu, Indie Box)

Proiectul din Timișoara este o continuare naturală a proiectului mind-moving, inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA – Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, desfășurat în București și Norvegia în perioada decembrie 2022 - februarie 2024, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. 

Scopul proiectului MindMoving TM este să ofere intervenții artistice menite a proteja și susține viața culturală a comunităților de pacienți din instituții specializate în psihiatrie din Timișoara, stimulând reziliența, adaptabilitatea și solidaritatea membrilor acestora.

Proiectul este implementat prin participarea colegelor art terapeute și dans terapeute din Timișoara: Cristina Bratu, Anca Lupulescu și Ana Cristina Lucaci și prin colaborarea cu Indie Box, Ema Alexandrescu (Lumenesc) și Konrad Mihat (coVR).

Prin activități de art-terapie, dans-terapie, foto-terapie adaptate persoanelor cu nevoi speciale, participanții vor descoperi noi moduri constructive de a-și asculta corpul și de a-și face corpul să îi asculte, de a-și exprima emoțiile și de a lucra cu acestea, pentru sănătatea emoțională și relațională. Toate formele de art-terapie au este câte un mod unic de reconectare cu sufletul, prin care sufletul se exprimă prin corp și corpul exprimă stările sufletești interioare. 

Atelierele tematice destinate beneficiarilor direcți ai proiectului nu sunt deschise publicului larg. Participarea se va face exclusiv pe baza recomandării medicului de specialitate, doar dacă gradul afecțiunii permite acest lucru, iar toate activitățile terapeutice vor fi urmărite de supervizori recunoscuți la nivel internațional în domeniile de referință.

Proiectul aduce și un performance dedicat personalului medical și publicului larg, care își propune creșterea gradului de conștientizare și empatie. Mareele de primăvară ale unei fete cumințiva avea 2 reprezentații - una în cadrul unui spital dedicată exclusiv cadrelor medicale și una la Cărturești Timișoara, unde va fi organizată și o prezentare a proiectului și o discuție cu publicul.

Acest Performance unic ce marchează încheierea proiectului nostru-“Mareele de primăvară ale unei fete cuminți”, va avea reprezentația pentru public Sâmbătă 18 noiembrie 2023, ora 16:00, la Cărturești Timișoara - cu intrarea liberă.  

Conceptul acestui performance are ca inspirație experiențe din viața personală a coregrafei Alexandra Bălășoiu, precum și fragmente din memoriile cu care s-a întâlnit de-a lungul acestei cercetări. Crează o poveste, un rezumat a blocajelor de exprimare și depășirea acestora folosind limbaje artistice precum dansul și mișcarea. O poveste despre relația noastră cu corpul, despre viață și despre noi începuturi, despre incapacitatea de exprimare pe care într-un fel mulți oameni o trăiesc, deși nu au un diagnostic în acest sens.

Asociația Entuziart este o organizație non-profit, non-guvernamentală și apolitică, cu caracter professional a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin activități creative,artistice, incluzând dar fără a se limita la pictură, dans și muzica, prin art terapie, dans terapie, muzico-terapie,foto-terapie, psihoterapie cu valente recreative, de socializare, educative și terapeutice, precum și promovarea art-terapiei în România.

Asociația Entuziart a fost creată de psihoterapeuți cu dublă specializare în art terapie: Oana Dorneanu-formare de lungă durată oferită sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena, respectiv dans terapie: Loredana Larionescu-formare continuă și supervizare cu specialiști din Marea Britanie, Italia, Franta.

Asociația oferă ajutor de tip terapeutic persoanelor din zone defavorizate cu acces limitat la servicii de psihoterapie și colaborează cu spitale de psihiatrie în vederea oferirii serviciilor de art terapie. De asemenea, Asociația colaborează cu Universitatea București pentru oferirea contextelor de practică studenților din Facultatea de Psihologie.

Parteneri : Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Secția de Neuropsihiatrie Infantilă, Spitalul de Psihiatrie și Penitenciarul Jebelc u Spital de Psihiatrie inclus și 3 centre de plasament - DGASPC Timiș, Cărturești Timișoara.
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Presshub, LIFE.ro, Bookhub,
Revista Golan, Happ.ro, Semne Bune, B365.ro, Iscoada, Romania Journal, Nine O’Clock,
stiridinromania.ro, Kudika, Garbo, Iqool, Munteanu, Contemporary Establishment, cult-ura.ro.

Proiectul “MindMoving TM” este derulat de Entuziart - Art Terapie și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, care acordă finanțare nerambursabilă, din bugetul local, pentru proiecte culturale, comunitare și sportive ce îmbunătățesc calitatea vieții în Timișoara și construiesc o comunitate dinamică și incluzivă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related