Simpozion #2 EXPLORING PLUREALITIES

Simpozion #2 EXPLORING PLUREALITIES

4Culture anunță deschiderea Simpozionului #2 EXPLORING PLUREALITIES. Acesta prezintă un format contemporan de practici dezvoltate în relație cu artele vizuale și performative. Simpozionul va găzdui 5 zile de evenimente interactive, laboratoare și artist talks pe subiecte ce dezbat teme legate de redefinirea relației dintre corp și spațiu, dialog și practici relaționale precum și noi expresii artistice de integrare participativă.

În perioada 14-18 noiembrie 2023 în locațiile:

Cărturești Carusel, MODUL Cărturești și WASP Working Art Space and Production:

Mette Edvardsen
Time has fallen asleep in the afternoon sunshine
 16, 17, 18 noiembrie 2023, 14:00-19:00, Cărturești Carusel.

Simpozionul prezintă producția “Time has fallen asleep in the afternoon sunshine” de Mette Edvardsen în cadrul Cărturești Carusel. Artista va fi prezentă alături de un grup de performeri ce se vor transforma preț de câteva ore într-o bibliotecă de cărți vii pornind de la ideea inspirată din romanul lui Ray Bradbury, Fahrenheit 51.

Mette Edvardsen va susține întâlniri artistice la WASP Working Art Space and Production în cadrul laboratorului Scrieri în spațiu și timp: 14-15 noiembrie 2023.

Florian Malzacher

The Art of Assembly XXV.Invitați: Florian Malzacher, Mette Edvardsen & Tino Sehgal
15 noiembrie 2023, 19:00, WASP Working Art Space and Production

The Art of Assembly. Political Theatre Today (prezentare de carte) Florian Malzacher în conversație cu Cristina Modreanu

16 noiembrie 2023, 18:00, MODUL Cărturești 

  • Întâlniri în cadrul laboratorului Future Museums coordonat de curatorul și dramaturgul Florian Malzacher: 16-17 noiembrie la WASP Working Art Space and Production.
  • Dezbaterea The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces din cadrul laboratorului abordează tema mișcărilor sociale și politice precum și impactul acestora în procesele de formare și negociere în societate. Dezbaterea va avea loc la WASP Working Art Space and Production alături de invitații Tino Sehgal și Mette Edvardsen.
  • Florian Malzacher va susține la MODUL Cărturești o prezentare oficială a cărții sale, The Art of Assembly Political Theatre Today, alături de o discuție pe tema teatrului politic moderată de Cristina Modreanu.

 

Program evenimente publice:

15 noiembrie 2023, 19:00
WASP Working Art Space and Production
The Art of Assembly XXV. Assemblies of Individuals. Live work in Non-Performance Spaces
Florian Malzacher, Mette Edvardsen & Tino Sehgal

16 noiembrie 2023, 18:00
MODUL Cărturești
The Art of Assembly Political Theatre Today
prezentare de carte
Florian Malzacher în conversație cu Cristina Modreanu

16, 17, 18 noiembrie 2023
14:00 - 19:00
Cărturești Carusel
Mette Edvardsen
Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

Titluri:
Jurnal (1941-1942) - Etty Hillesum
Vara în care mama a avut ochii verzi - Tatiana Țîbuleac
Hopscotch - Julio Cortázar
Einstein's Dreams - Alan Lightman

Performeri:
Adriana Gheorghe
Alice Monica Marinescu
Joana Ferraz
Tiziana Penna

Program laboratoare la WASP Working Art Space and Production

14-15 noiembrie 2023

Scrieri în spațiu și timp
Mette Edvardsen

16-17 noiembrie 2023

Future Museums - practici despre reprezentare
Florian Malzacher
ACCESUL ESTE GRATUIT.

Rezervări pe Eventbrite sau la email [email protected].

Din 2002, Mette Edvardsen (Norway) este activă ca artist independent. Deși explorează multiple medii sau formate – cum ar fi video, cărți și texte – interesul ei stă în relația lor cu artele spectacolului ca practică și situație. Oricare ar fi mediul ales, Mette Edvardsen examinează în mod constant limitele limbajului, al timpului și al spațiului. Proiectele lui Mette Edvardsen funcționează într-un timp interimar și în spațiu intermediar. Acestea se joacă în intervalul, în spațiul liber, care apare între două cuvinte (Black, prezentat în 2014 la explore Festival București) sau între o carte și un ascultător (Time has fallen asleep in the afternoon sunshine). În activitatea ei, folosește repetarea si multiplicarea ca strategie, ca mod de a face lucrurile vizibile, de a le activa. Mette Edvardsen își desfășoară activitatea international. O imagine de ansamblu retrospectivă a operei sale a fost prezentată în 2015 la Black Box Theatre din Oslo, Norvegia. Cartea „every now and then” (2009) a fost laureată a Premiului Fernand Baudin 2009, un premiu care demonstrează o calitate remarcabilă atât în concepția (editorial și grafic) și în producția (tipărire și legare). În 2013, a fost președintele juriului care a acordat premiul Fernand Baudin și, împreună cu designerul grafic Joris Kritis, a fost responsabilă pentru catalogul publicat cu ocazia festivității de premiere din acel an. În 2016, Mette Edvardsen a primit pentru proiectul său „We to be” premiul Norwegian Ibsen, un premiu de prestigiu acordat anual din 1986 unui autor de teatru norvegian de municipalitatea Skien (locul de naștere al dramaturgului Henrik Ibsen). Mette Edvardsen este in prezent activa in cercetare la Kunsthogskolen din Oslo (Academia Națională a Artelor din Oslo). Proiectul ei de cercetare doctorală, „Writing in Space and Time”, explorează textul și limba ca materie primă pentru practica dansului. De asemenea, ofera în mod regulat ateliere, prelegeri și prezentări printre altele la Kunstakademiet i Tromso (Academia de artă contemporană și scriere creativă din Tromso) (2010); Luca School of Arts, Gent (2011); eXplore festival, București (2014) ; Reykjavik Dance Festival (2015) sau Kunstenfestivaldesarts, Bruxelles (2017).

Florian Malzacher (Germany) este curator, scriitor și dramaturg. Proiectele sale actuale includ "Training for the Future" (alături de Jonas Staal). A fost director artistic al Festivalului de Teatru Impulse din Köln, Dusseldorf și Mulheim/Ruhr (2013-2017) și co-curator al festivalului de arte multidisciplinare Der Steirischer Herbst din Graz/Austria (2006-2012). Printre numeroasele sale publicații se numără "Truth is Concrete: A Handbook for Artistic Strategies in Real Politics" (2014, cu steirischer herbst); "Not Just a Mirror: Looking for the Political Theatre of Today" (2015); "Empty Stages, Crowded Flats: Performativity as Curatorial Strategy" (2017, cu Joanna Warsza). Cartea sa "The Art of Assembly: Political Theatre Today" a fost publicată în limba engleză în 2023. Cărțile și eseurile sale au fost traduse în cincisprezece limbi.

Tino Sehgal (UK/Berlin) este artist, dansator și coregraf. Lucrările sale iau în cea mai mare parte forma a ceea ce el numește "situații construite" - piese bazate pe timp, activate de întâlnirile în direct dintre spectatori și cei care realizează opera. Munca lui Sehgal a provocat percepția și concepția a ceea ce este în mod obișnuit încadrat ca opere de artă, depășindu-le materialitatea pentru a se concentra asupra gesturilor fugitive și subtilităților sociale ale experiențelor partajate. Practica lui Sehgal este influențată atât de pregătirea sa ca dansator, referindu-se subtil la istoria dansului și, într-un sens mai larg, la arta modernă și contemporană, cât și de educația sa în economie, deoarece munca sa este încadrată într-un discurs critic și conceptual strâns și elaborat care pune la îndoială valoarea, sensul și capitalul. Producând piese imateriale, efemere, reproductibile, dar adesea imprevizibile, lucrările lui Sehgal sfidează categorizarea și pun în discuție impactul ecologic al sistemelor noastre actuale de producție, precum și relația pe care arta o are cu piața sa și cu agenții săi.

Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.

Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative - dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.

Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Promotor proiect: ASOCIATIA 4 CULTURE
Partener proiect: METTE EDVARDSEN (Norvegia)
Parteneri locali Simpozion EXPLORING PLUREALITIES #1: Cărturești Verona, WASP Working Art Space and Production.
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related