mind-moving: instalația performativă se va muta în Norvegia pentru 7 zile. Ultima zi de program în țară se încheie cu un concert live

mind-moving: instalația performativă se va muta în Norvegia pentru 7 zile. Ultima zi de program în țară se încheie cu un concert live
Credit foto: Cristina Matei

În perioada 22 - 28 noiembrie, la Rezidența9, publicul a putut lua contact cu experiența propusă de instalația performativă mind-moving, o chemare la empatie, înțelegere și destigmatizare, al cărui concept a fost dezvoltat de 8 artiști în urma unei rezidențe care a avut loc chiar în Spitalul de psihiatrie Voila, din Câmpina.

Ultimele zile ale lunii noiembrie au transformat spațiul Rezidența9 într-unul de reflecție și oglindire în jurul unor trăiri universale, care pot fi atât răspunsuri normale la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă. Incursiunea pe care publicul și-a modelat-o prin prisma propriilor emoții și experiențe prin labirintul propus de mind-moving, a servit drept cârlig de comunicare, dialog și înțelegere a unor perspective umanizate despre fragilitatea mecanismelor interioare:

„În timp ce treceam din cameră în cameră m-am gândit: asta sunt eu când încerc să le explic oamenilor din jurul meu ce simt și ei nu înțeleg, iar ei nu înțeleg, de fapt, pentru că eu nu am coerență în gândire, încep să ridic tonul (de fericire) și să trec de la o idee la alta fără ca ei să mă poată urmări. Apoi mă gândeam: așa mă simt dimineața - fără energie. Mă gândeam că și eu dorm foarte puține ore și din acest motiv văd lucruri care nu sunt acolo.”, a declarat unul dintre vizitatori.

Credit foto: Cristina Matei

Ultima seară în care instalația este accesibilă publicului, marți 28 noiembrie, va găzdui și un concert live, începând cu ora 20:00. Acesta este susținut de cei trei muzicieni implicați în proiect: Denis Bolborea (Beatbox, live-looping), Paolo Profeti (safoxon, flaut) și Stina Moltu (sintetizatoare, casete, voce). Muzica lor s-a născut în mod organic în cadrul rezidenței de creație de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, unde interacțiunile cu pacienții și procesul artistic colectiv au pus fundamentul acestui trio.

Alexandra Bălăsoiu și Cristina Lilienfeld semnează coregrafia expoziției, cele două fiind și performeri în cadrul ei, alături de Cătălin Diaconu, Diana Spiridon, Cătălin Munteanu și Denis Bolborea. Alți artiști implicați în crearea instalației performative sunt Andrei Cozlac (artist vizual), Noir Morphosis (costume) și Alexandros Raptis (light design).

„M-aș bucura dacă s-ar prăbuși o parte din zidurile care ne despart și am înțelege că ‘nimeni nu este normal’ și avem responsabilitatea, ca societate, să facem loc pentru toate manifestările și în același timp să creăm un mediu vindecător. Cred în puterea atingerii, a suportului, a colectivului și acesta este un alt mesaj cu care aș vrea să plece publicul după ce vizitează instalația performativă.”, a declarat Cristina Lilienfeld. În perioada 2 - 10 decembrie instalația performativă mind-moving se va muta în Norvegia, în Trafo Kunsthall din Asker. Va fi accesibilă publicului în cadrul unui program zilnic.

Credit foto: Cristina Matei

Toate datele cercetării din cadrul proiectului mind-moving - 48 de ateliere, o rezidență artistică, o instalație performativă - vor fi prezentate în luna februarie în cadrul unui eveniment public despre care vor fi anunțate mai multe detalii la începutul lui 2024.

mind-moving este un proiect inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA -  Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL.

Parteneri de implementare: Spitalul Voila din Câmpina, Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Rezidența9.

mind-moving este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 969072 lei (197012,33 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 15 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Parteneri media: Radio TĂNĂNANA, Radio România Cultural, Libertatea, Observator Cultural, Psychologies, IQads, Mindcraft Stories, Scena9, VICE, #DeMilioane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

SectiuneBranded


Related