Timp de 5 zile, Timișoara a fost capitala europeană a filmului fantastic

Timp de 5 zile, Timișoara a fost capitala europeană a filmului fantastic

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat duminică, 3 decembrie, la Timișoara.

 

Dacre Stoker, invitatul special al festivalului

Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula”, ilustrată cu colecția lui Dacre de imagini istorice nepublicate până acum și rar văzute, prezentarea fiind o călătorie în culisele vieții și activității literare a unuia dintre cei mai puțin cunoscuți autori și a uneia dintre cele mai faimoase cărți din lume.

Filmul „În căutarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula” a prezentat întregul proces de documentare prin care Dacre Stoker a căutat locația castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se află în Masivul Călimani. După proiecția de la FABER, Dacre Stoker și Cornelius Țepeluș, producătorii documentarului, au răspuns întrebărilor venite din partea publicului prezent la eveniment.

 

Cine-concert în parteneriat cu Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia

Un eveniment special al festivalului a fost cine-concertul L’Inferno (Italia 1911) Live score by Bosco (Spania), un experiment muzical și poetic, proiecția clasicului italian L’Inferno fiind completată de o coloană sonoră originală interpretată live de către trupa Bosco (Spania).

Bosco, cvintetul spaniol care îşi defineşte muzica drept „psihedelic renascentistă”, a susţinut pe 2 decembrie la Cinema Timiș un concert conceput pe imaginile filmului mut italian L’Inferno di Dante (1911), alcătuit din 54 de scene şi pigmentat cu picturi animate inspirate de Gustave Doré.

 

Filme difuzate în premieră națională la Timișoara

Printre filmele de lungmetraj care au fost difuzate în premieră națională la Dracula TiMes Timișoara amintim: The Last Voyage of Demeter (Anglia, Germania, SUA, 2023), Forbidden Wedding (Turcia, 2023) cu prezența regizorului turk Metin Kuru, Mad Heidi (Elveția 2023) difuzat în prezența producătorului elvețian Valentin Greutert, Infinity Pool (Canada, Croația, Ungaria - 2023) sau Haos în Ajun de Crăciun (2023), film care va avea premiera în cinematografele din România pe 22 decembrie.

 

Competiția de filme fantasy filmate cu telefonul mobil, în Timișoara.

Competiția Digital Dracula Timișoara a fost câștigată de filmul „Déjà vu”, realizat de echipa Mihai Ardelean și Paul Jurma.

6 echipe formate din tineri între 16 și 29 de ani din Timișoara au ajuns în faza finală a competiției Digital Dracula – competiție destinată tinerilor cineaști, care au trebuit să realizeze un scurtmetraj de 3 minute, filmat cu telefonul mobil la Timișoara, în baza unor cuvinte cheie, în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie.

Cele trei cuvinte cheie, oferite de către juriu, în baza cărora echipele au realizat filmele de scurtmetraj, au fost: Bega, coșmar și lacăt.

 

Juriul competiției Digital Dracula TiMes  a fost format din Irina-Margareta Nistor președinte juriu, Eliza Claudia Filimon, conferențiar dr. la Catedra de Engleză a Facultății de Litere a UVT, şi Florian Zapra, regizor.

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes s-a încheiat duminică, 3 decembrie, cu 2 evenimente speciale.

La Cinema Timiș a rulat în avanpremieră la Timișoara, filmul câștigător al trofeului Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, regizat de regizorul grec Yorgos Lanthimos - Poor Things / Sărmane Creaturi, cu Emma Stone și Willem Dafoe în rolurile principale.

Proiecția a făcut parte din Ziua Willem Dafoe, la festivalul de la Timișoara fiind proiectate și alte două filme reper ale actorului american: Shadow of the Vampire (Anglia, Luxemburg, SUA - 2000) și The Lighthouse (SUA, 2019).

Ziua Willem Dafoe a fost prezentată pe scena de la Cinema Timiș de reputatul critic de film, Irina-Margareta Nistor.

La FABER, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Brașov, a prezentat documentarul „Dracula – agent de voiaj”, film care prezintă modul în care autoritățile românești comuniste au valorificat mitul comercial Dracula şi ,,disputa” dintre contele creat de Bram Stoker şi personajul istoric Vlad Ţepeş.

Timp de 5 zile, timișorenii dar și turiștii români și străini prezenți în orașul Capitală Europeană a Culturii 2023 s-au bucurat de o experiență la limita fantasticului, condimentată cu pelicule horror, cu filme în premieră națională, documentare de excepție și scurtmetraje europene.

Proiectul Dracula TiMes face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Dracula TiMes este un eveniment Dracula Film Festival organizat de Asociația Culturală Fanzin.
Parteneri: Cinema Timiș, FABER, Sombra - Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia (Spania), Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda), Ibis Timisoara City Center, Romarg.
Cu sprijinul: Forum Film, RoImage 2000, IntercomFilm, CAY Film și Mercenar Lab.
Parteneri media: Kiss FM, Zile și Nopți, Cinemap, IQads, spotmedia.ro, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet.ro, BookHub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews, Romania Journal, Cărturești, Nine O Clock, Știri de Timișoara, Best of Timișoara, TION, Agenda.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related