Experiența Culture Quest a ajuns la final. 4 ediții, 10 ateliere, 18 mentori, 100+ tineri participanți, 1 platformă online și 1 expoziție

Experiența Culture Quest a ajuns la final. 4 ediții, 10 ateliere, 18 mentori, 100+ tineri participanți, 1 platformă online și 1 expoziție

Culture Quest  – seria de evenimente multidisciplinare dedicate artei contemporane și științelor, organizată de Asociația Foc și Pară, s-a încheiat pe 22 noiembrie, cu o expoziție retrospectivă a celor mai importante momente trăite în ultimii doi ani și etapele de transformare prin care au trecut în această perioadă cei peste 100 de tineri participanți în proiect şi artiştii care le-au devenit mentori.

Programul din 2022 și 2023 a cuprins rezidențe, prezentări teoretice, laboratoare experimentale, mecanisme sustenabile și strategii de educație non-formală, organizate prin colaborări între tânăra generație, artiste/artiști/artistx și instituții dedicate cercetării științifice din Timișoara.

În 2022 proiectul a adus împreună artiști locali și naționali, copii și adolescenți la Observatorul Seismologic din Timișoara. În cadrul celor trei ateliere, participanții au aflat despre cutremurele care zguduie și ne modelează planeta. Alături de Adina Rău, Rose Marie Barrientos, Ciprian Homorodean, Claudiu Cobilanschi și Ioana Vreme Moser au explorat principiile de bază ale sesizării vibrațiilor de tip seismic, au aflat ce este și cum funcționează un seismoscop, au studiat recentele descoperiri din domeniul Științelor Pământului și le-au integrat în contextul unor lucrări de artă relevante pentru acest subiect.

În 2023, participanții au făcut cunoștință cu bacterii și ciuperci și au explorat lumea fascinantă a fermentației și a altor metode naturale de conservare, ghidați de Mihaela Vasiliu.

Alături de Andrea Palasti & Daniel Popovic, au făcut o plimbare prin ‘Grădina botanică a Viitorului’ la Institutul Tinerilor Naturaliști din Timișoara, și-au imaginat cum va arăta viața pe Pământ peste milioane de ani din perspectiva plantelor, au descoperit evoluții neobișnuite și specii hibride și au propus scenarii noi și speculative pentru acestea.

Împreună cu Ana Kun și Mihai Drăgan, au aflat mai multe despre cutremurele manmade, fracking și abordări artistice pe tema generală a activităților seismice.

Sabina Suru & Andrei Tudose i-au ghidat în explorarea legăturii emoționale cu spațiile urbane. În cadrul atelierului de la Observatorul Seismologic din Timișoara, au experimentat reconstrucția orașului și a locurilor familiare atât conceptual, prin fotografie, cât și fizic, prin tehnici foto-chimice.

Ultimul episod din 2023 i-a invitat pe tineri să se apropie mai mult de apă, aducându-i la Uzina Hidrocentrală din Timișoara, unde au aflat mai multe despre coexistență și conexiunea noastră cu apa alături de Nita Mocanu și Marius Stoica.

Împreună cu Jasmina Al-Qaisi & Ralf Wendt, participanții au pătruns în profunzimile universului sonor al apei și au descoperit că aceasta poate fi mai mult decât un element esențial pentru viață.

Proiectul Culture Quest a creat un context propice în care artiștii invitați și participanții au găsit soluții colective de lucru printr-o conexiune afectivă, precum și schimburi de idei și abilități, folosind arta ca proces de învățare. Conceptele învățate sau împrumutate au provenit din schimbul de experiențe dintre mentori și participanți și oferă o perspectivă reală asupra modului în care arta și științele naturale se intersectează și se influențează reciproc.

Expoziția Level Up: rezultatele atelierelor Culture Quest va putea fi vizitată și în Arad, la Laboratorul Speculativ Doar Mâine, în perioada 7-22 decembrie, în cadrul evenimentului Weekend-ul educației prin artă.

Culture Quest face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Susținut de BRD-Groupe Société Générale.

Parteneri: Asociația Doar Mâine, Kinema Ikon, Asociația Minitremu, Asociația Ephemair, Fundația9, Facultatea de Arte și Design (UVT), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I, Asociația La Figurat, Asociația Identity.Education, Colterm, Azilul de calculatoare, Centrul de Proiecte Timișoara.
Parteneri media: Propagarta, Revista ARTA, Scena 9, Mindcraft Stories

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related