Raportul Launch Romania „The State of Romanian-born Early Stage Startups 2024”. Peste 53% dintre fondatori sunt la cel puțin al doilea startup fondat

Raportul Launch Romania „The State of Romanian-born Early Stage Startups 2024”. Peste 53% dintre fondatori sunt la cel puțin al doilea startup fondat

Launch Romania powered by BCR, în colaborare cu Google și partenerul fondator How to Web, a lansat raportul „The State of Romanian-Born Early Stage Startups 2024” ajuns la cea de-a 3-a ediție.

Anul acesta, raportul reprezintă o analiză detaliată a evoluției fondatorilor de startup-uri early-stage din România, dezvăluind o perspectivă completă asupra stadiului actual al acestora. Elementul definitoriu al raportului este că, pe lângă creșterea numerică a startup-urilor în faza incipientă, există și o creștere în ceea ce privește fondarea celui de al doilea startup – 53% dintre fondatori sunt la cel puțin al doilea startup fondat.

„Începând din acest an, intrăm într-o nouă etapă cu Launch Romania – uniting the next generation of groundbreakers. Prin aceasta, ne referim la promovarea culturii antreprenoriale în pilonii-cheie ai viitorului dezvoltării României – studenți, cercetători și fondatori. Pentru a completa peisajul cunoștințelor și resurselor dedicate progresului peisajului de inovație al României, publicăm cea mai recentă ediție a raportului nostru anual – The State of Romanian-born Early Stage Startups – un element de referință pentru ecosistemul național și pentru cei interesați, pe care îl puteți consulta aici. Astfel de mișcări pot avea loc doar în cadrul unui proiect comunitar precum Launch Romania, powered by BCR, în colaborare cu Google și partenerul fondator How to Web”, a declarat Andrei Cojan, Head of Community, Launch Romania.

Potrivit datelor prezentate, doar 13,3% din startup-urile românești se concentrează exclusiv pe piața locală, restul extinzându-și activitățile la nivel european sau global. Sectoarele preferate de antreprenori pentru lansarea unui startup de tehnologie includ e-commerce-ul (9,5%), educația (14,3%) și sănătatea (12,7%).

„Am simțit cu toții nevoia să explorăm în profunzime realitatea startup-urilor early stage născute în România. De ce? Pentru că acum, mai mult ca oricând, este important să fim conectați la ceea ce au de spus fondatorii, în scopul de a înțelege problemele și provocările cu care se confruntă și, astfel, să facem tot posibilul pentru a-i sprijini mai bine în eforturile lor încă de la început și, implicit, pentru a crește șansele de a construi inovație”, a declarat Ionuț Stanimir, Director of Marketing and Communication, BCR.

Raportul evidențiază, de asemenea, reziliența și perseverența fondatorilor români, care reușesc să dezvolte și alte aspecte ale startup-ului, de la creșterea veniturilor la îmbunătățirea vânzărilor sau creșterea numărului de angajați. De exemplu, numărul total de angajați în startup-uri a crescut cu 9,4% față de anul precedent.

„Startup-urile early stage născute în România și ecosistemul de startup-uri reprezintă unul dintre principalii catalizatori ai inovației, având un impact semnificativ asupra creșterii economice a României. Misiunea Google este să sprijine startup-urile locale furnizând tehnologii avansate, know-how și resurse necesare pentru a crește și a se extinde la nivel global. Având alături parteneri de drum precum Launch Romania, creăm astfel un spațiu adecvat pentru fondatorii români de startup-uri early stage să se dezvolte”, a transmis Silvia Carasel, Marketing Project Manager, Google.

În concluzie, raportul „The State of Romanian-Born Early-Stage Startups – 2024” nu numai că oferă o privire asupra prezentului, ci conturează și un viitor promițător în lumea startup-urilor, servind ca sursă de inspirație pentru viitoarea generație de antreprenori. Acesta subliniază evoluția fondatorilor de startup-uri din România și încurajează să privim cu entuziasm asupra peisajului antreprenorial românesc.

Launch România este o inițiativă dedicată stimulării industriei de tech și a culturii antreprenoriale în România. Scopul său este să contribuie activ și pe termen lung la dezvoltarea  peisajului antreprenorial românesc. De-a lungul anilor, Launch Romania a monitorizat cu atenție peisajul startup-urilor early-stage din țară și a prezentat-o sub forma unui raport.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related