Eco-Sensoriality: Paths for communities of the future

Eco-Sensoriality: Paths for communities of the future

Putem redefini rolul și poziția omului în raport cu mediul, alte regnuri și specii? Ne putem imagina o lume în care narativa omului asupra lumii nu ar domina, ci ar dialoga în armonie cu toate celălalte percepții, simțiri și trăiri non-umane? 

Evenimentul pe care îl propunem este despre a construi împreună comunități alternative ale viitorului. „Eco-Sensoriality. Paths for communities of the future.” imaginează viziunea unei planete neatinse de om și în consecință, neexploatată. O planetă unde speciile vegetale, minerale, precum și regnurile animale există, cresc și se dezvoltă în afara consecințelor devastatoare aduse de încălzirea globală și de poluare. Comunitățile viitorului sunt construite pe baza reconectării și antrenării simțurilor, la nivel individual și la nivel de grup, din dorința de a dezvolta noi limbaje de comunicare, unde singurul sentiment predominant este empatia și deschiderea de a experimenta lumea prin experiența celuilalt, înțeles ca un spectru larg de specii.

Evenimentul va avea loc pe 20 martie, la București, la nJOY – Șoseaua Mihai Bravu, nr. 223, între ora 18:30 – 21:00.  Puteți ajunge oricând în acest interval. Veți avea ocazia să fiți parte activă din experiența imersivă a instalației eco-senzoriale care vă va pune în mișcare toate simțurile, să participați la momentele performative și să explorați universul vizual al planetei prin VR.

Alina Tofan, directorul artistic al proiectului și performer, povestește despre alegerea orașului Petroșani ca punct central al desfășurării proiectului atât ca spațiu efectiv de lucru, cât și ca punct de inspirație în demersul artistic al proiectului:

,,Mineritul spațial pare să fie una din tendințele viitorului. Din păcate, tindem să colonizăm spațiul și alte planete, noi forme de viață pe care le căutăm cu ardoare. Între timp, Valea Jiului rămâne teritoriul unde după ce resursele s-au exploatat, nimic nu pare să fi rămas în urmă, în afara unor nenumărate posibilități de reconectare cu ceva ce încă avem: Natura”.

Pentru Vladislav Calestru (Italia/ Norvegia), creator implicat în proiectul artistic:

,,Povestea Planetei Petrila poate servi ca model de tranziție către o industrie culturală a zonei. Ca zonă aflată în tranziție, se simte importanța comunității, a afirmării nevoilor și a dorinței de schimbare către un viitor care să aducă mai multă lumină oamenilor de aici. Valea Jiului impresionează prin poveștile pline de emoție și reziliență pe care oamenii de aici le au”.

Vă așteptăm!

Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (inițiatoare proiect / Director Artistic și cercetare artistică), Vladislav Calestru  (concept & creație instalație eco-senzorială imersivă), Jørgen J. Jenssen  (trainer ateliere eco-comunitare, concept & creație instalație eco-senzorială imersivă), Ioana Buraga (grafic designer & new media/ sound designer), Alexandru Claudiu Maxim (creator experiență VR), Ioana Gabriela Cherciu (concept, cercetare & creator de conținut), Miruna Croitoru (scenograf/ artist vizual), Vlad Grigore (grafic designer platformă digitală), Paul Ruben Grec (actor, coordonator logistic), Bogdan Popa (peisagist / coordonator echipă robotică senzorială).

Plastic Art Performance Collective conectează conștiința-corpul--ecologia prin intermediul artelor. Este un grup de tineri artiști inter-disciplinari format în 2020 sub Asociația culturală Macaia, care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza de mediu, poluarea cu plastic, poluarea industrială, schimbările climatice, defrișări ilegale - teme abordate prin intermediul a diferite medii artistice.

Creatorium este o organizație non-profit cu sediul în Steinsholt, Norvegia, care dezvoltă proiecte internaționale axate pe metode de învățare activă, construirea comunității, internaționalism și conștientizare globală, cu accent pe nevoile de auto-dezvoltare și exprimarea creativă.

Urban Lab este inițiativa care își propune să realizeze acțiuni pentru creșterea calității mediului natural și a celui construit din Valea Jiului.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related