APEL DESCHIS pentru artiști emergenți – Al patrulea proiect marca „Accelerator”, ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC, își așteaptă participanții

APEL DESCHIS pentru artiști emergenți – Al patrulea proiect marca „Accelerator”, ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC, își așteaptă participanții
  • Perioadă de înscriere: 25 aprilie – 29 mai 2024 ora 23:59.
  • 5 artiști din țară vor fi selectați pentru a participa în program.
  • Etapele programului: Apel deschis & jurizare, mentorat și producția de lucrări de artă în spațiul public & expunerea acestora.
  • Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus și are o durată de 8 luni (aprilie-noiembrie 2024).

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) lansează un nou APEL DESCHIS la nivel național, adresat artiștilor emergenți, pentru a se înscrie în proiectul ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC.

Scopul proiectului ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC este să le oferim artiștilor insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional și a se dezvolta, printr-o abordare antreprenorială.

Perioada de înscriere este: 25 aprilie – 29 mai 2024 ora 23:59.

„Din experiența proiectelor care fac parte din seria ACCELERATOR, derulate anterior, am înțeles că arta în spațiul public este un domeniu cu multe particularități, care necesită o abordare intensivă și detaliată, pentru a le oferi artiștilor informații cât mai complete care să le fie utile în practică și în carieră. Păstrăm și aici triada „cunoștințe, resurse și context de expunere” ca structură – direcții care sunt acum concentrate exclusiv pe arta în spațiul public. România este la început de drum. Dacă vorbim despre București, comparativ cu celelalte capitale din lume, avem de recuperat, dar asta înseamnă că arta în spațiul public are un potențial fantastic în țara noastră.”, Andrei Breahnă, președintele ACEP și manager de proiect

5 artiști emergenți vor fi selectați să participe în program de un juriu de profesionști, format din Andrei Breahnă, manager cultural și președințele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, Georgia Țidorescu, curator și coordonator al programului, și Ioana Chira, manager, GAEP Gallery. Individual, artiștii vor avea la dispoziție un buget în valoare de 10.000 lei brut, alocat atât în etapa programului de mentorat, cât și în cea de producție lucrări și expunerea lor în spațiul public.

Participanții vor dobândi cunoștințe despre tematici precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă ce vor fi expuse în spațiul public sau in-situ.

În perioada mai – noiembrie 2024, artiștii emergenți selectați vor:

  • Participa la patru laboratoare intensive susținute fizic de patru mentori specializați pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Arta în spațiul public – cum să coexistăm; Curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg.
  • Participa la sesiuni individuale de mentorat alături de cei patru mentori.
  • Participa la realizarea proiectului de conținut digital „MEET THE ARTISTS”, proiect dedicat activității lor profesionale care va fi publicat pe website-ul: accelerator-mentorat.ro/2024.
  • Produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe care le vor prezenta în diferite spații din țară realizate in-situ.

Proiectul este colaborativ – având scopul de a construi comunități între artiști și profesioniști în domeniul cultural,  de a dezvolta audiențe și a crea punți cu publicul larg, prin lucrările expuse. Astfel, Accelerator răspunde, din nou, unei nevoi acute în ceea ce privește creșterea interesului populației față de artă contemporană, mai ales în spațiile publice, care încă sunt populate de lucrări clasice – de tip statui sau sculpturi, în detrimentul unor lucrări de artă actuale și inovative, ancorate în tematice sociale curente.

 

Eligibilitate

Programul acceptă înscrieri de la artiști care:

  • Sunt artiști emergenți*
  • Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
  • Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
  • Au posibilitatea să participe la laboratoarele care vor avea loc în București (iunie 2024)
  • Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de echipa proiectului în vederea expunerii lucrărilor realizate individual sau în colaborare cu alți artiști în spațiul public
  • Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat și producție de noi lucrări pe parcursul a 5 luni (iunie 2024 – octombrie 2024), prin participare fizică și online în toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte

* Prin „artiști emergenți” înțelegem artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

 

Înscriere

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

  • CV
  • Scrisoare de intenție, care să reflecte complexitatea programului ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC și intențiile artiștilor emergenți în acord cu structura proiectului și cu tipurile de activități propuse (max. 400 de cuvinte).
  • O idee de proiect fezabil pentru programul ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC care sa aiba loc într-un oraș din România și poate fi implementat de artist.
  • Portofoliu de artist cu maxim 10 lucrări (dimensiune maximă a fișierului: 20Mb; pentru lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole).

Fișierele vor fi trimise prin email, la adresa: [email protected].

Termen-limită: 29.05.2024, ora 23:59

În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști emergenți

Artiștii care au aplicat vor primi un email de confirmare a primirii dosarului de înscriere.

 

Date cheie

  • Înscrieri: până pe 29.05.2024, ora 23:59
  • Selectarea participanților: 30.05 – 4.06.2024
  • Anunțarea participanților: 5.06.2024
  • Laboratoare și întâlniri fizice (în București): 17 – 20.06.2024
  • Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 8 – 12.07.2024
  • Producție lucrări de artă: 1.07.2024 – 5.09.2024
  • Începerea seriei de activări a lucrărilor de artă în spațiul public: 6.09.2024
  • Perioada seriei de activări a lucrărilor de artă în spațiul public: 6.09.2024 – 15.10.2024

„Accelerator. Mentorat și Arta în spațiul public” este cel de-al IV-lea proiect marca ACCELERATOR, derulat din anii 2022-2024. În total, cele 3 proiecte Accelerator derulate până acum au avut următoarele rezultate: 30 de artiști emergenți au beneficiat de program, selectați din peste 250 de candidaturi, peste 5500 de persoane – public direct și peste 19.000 de oameni atinși în mediul online.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATORACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor, oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

Concret, Asociația Culturală Eastwards Prospectus a derulat 3 ediții ale programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, cu finanțare din surse publice diverse, iar proiectul Accelerator curent este cel cu numărul patru.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 35 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă, 25 la număr, și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related