Cătălin Teniță: Cred că cea mai mare provocare e să faci oamenii să iasă din carapacea de scepticism

Cătălin Teniță: Cred că cea mai mare provocare e să faci oamenii să iasă din carapacea de scepticism

20 de ani de antreprenoriat și activism civic, fondator TreeWorks și Geeks for Democracy, 4 ani în Parlamentul României. Cătălin Teniță se definește așa: "în primul rând sunt tată. Și văd totul prin lentila asta". Este motivul pentru care a ieșit în stradă la proteste, a înființat un ONG, s-a implicat în politică și candidează, acum, la Primăria Sectorului 4. 

"Un sector este bun în măsura în care are grijă de toți copiii săi! Asta vreau să fac, de asta candidez. Nimeni nu și-a dorit să fie primar sau consilier local. Doar că de primar depinde școala copilului, dotarea multor spitale din București, siguranța pe stradă și nivelul pe poluare. Când alegi primarul, alegi cum și cât vrei să trăiești", spune Cătălin. 

După patru ani în politică, Cătălin și-a dat seama că nu există o tabără albă și una neagră. Există o tabără neagră, una care habar nu are ce vrea, alta care vrea puterea și niște excepții. Excepțiile acestea sunt importante, crede el. Pentru că democrația nu e de privit, ea are nevoie de implicare și participare, iar politica este un sport extrem.  

Povestim cu Cătălin Teniță în continuare despre trecerea de la Parlament la candidatura pentru locale, cum au fost cei patru ani în politică și care sunt primele concluzii după legislatura 2020-2024. 

 

Cum e până acum în politică

Am fost antreprenor 20 de ani. Îți zic că în acești 3 ani de politică nu a fost full-time, ci full-time X2. Uite, de pildă pentru depunerea de candidaturi la locale (6 primari de sector + 7 liste de consilieri) am tras în calupuri de trei zile la rând cu 2 două ore de somn. Sport extrem dacă vrei să faci ce trebuie.

 

Ce a fost bine, ce a fost rău

A fost bine că am trecut vreo trei legi importante. După mine, cea mai importantă, ca tată de fată, este pedepsirea penală a hărțuirii în școli și universități. Prea multe tinere ajung să fie victime și să fie afectate psihologic toată viața.

A doua ar fi: fără condamnați penal pe buletinul de vot. #FărăPenali adică. Eu am scris-o într-o seară, și uite că am reușit. Dar n-a fost ușor, te asigur. Poate o să scriu o carte cândva.

A treia ar fi multele modificări pe care le-am adus la programele de masă caldă. Doar că aici vine și partea mai rea: nu există suficiente posibilități de a le pune în aplicare. De ce? Pentru că primarii sunt „vacile sacre” ale politicii române. Nimeni nu vrea să pună sancțiuni pentru ei, că ei aduc voturi.

A și a mai fost una bună: am fost primul care a reușit finanțare de la UE pentru biblioteci, pentru transformarea lor în huburi digitalizate comunitare. Locuri unde tinerii să creeze, să învețe, să discute, să facă inițiative împreună.

Rău a fost că indiferent cât m-am luptat (acum un an de Revelion eu scriam amendamente la OG15 - cea care a nenorocit PFA-urile și microîntreprinderile), nu am reușit să opresc acel măcel fiscal, pe care mulți l-au resimțit.

 

Cum ai numi capitolul acesta din viața ta

Midlife crisis. Dar a avut sens. Cred mă simt reîntinerit. La final, doar ce facem pentru alții ne rămâne.

 

Ce te motivează să continui 

Am în jur niște oameni mișto. Vreau să îi ajut să ajungă în locul meu. În parlament, în executiv. Să facem chestii împreună.

 

Cum priveai politica înainte să te implici și cum o privește acum

Acum o privesc mult mai sociobiologic. Înțeleg dinamica socială, economică, politică mult mai bine. Cred că pricep mai bine diversitatea și similitudinea umană. (Asta am furat-o de la Confucius).

S-a infirmat ideea că există o tabără albă și o tabără neagră. În realitate, există o tabără neagră, o tabără care habar nu are ce vrea - aflată în „Patru ani de vacanță”, o tabără care vrea puterea, dar o definește foarte superficial, și niște excepții, maxim vreo 30 de persoane dintr-un Parlament care chiar trag cât pot, mai tare decât în privat.

 

Cum te-ai hotărât să candidezi la Sectorul 4

Simplu, mi-am dat seamă că există acest curent de acaparare a resurselor la nivel local. „Au făcut, dar au și furat.” Doar că acel „făcut” nu se referă la oameni. Se referă la betoane. La fiare.

La contracte foarte inutile, din care se extrag rente pentru băieții deștepți. Și pe măsură ce cresc bugetele, pe efortul economic al oamenilor simpli, cresc și rentele. Dar nu și serviciile publice pentru cetățeni.

Ce vreau să spun pe scurt: în orașele prospere, există și servicii publice de calitate, mult peste media națională. Copii o duc bine, copiii fac sport pe gratis, copiii mănâncă la școală, au controale medicale asigurate și așa mai departe. La noi extra veniturile se duc pe diferite fiare și betoane, ziduri, pavele, bolarzi, borduri, gărdulețe, panseluțe.

 

De ce ai făcut trecerea de la parlamentare la locale

Pentru că cineva trebuie să intre în arenă. Important e să ai publicul alături. Altfel ești doar dus cu capul.

 

Temeri

Nu am nici o temere. Prietenii mi-au vorbit de Clanul Sportivilor. Eu le-am spus că am oameni dedicați care mă supraveghează din partea Republicii Populare Chineze, vezi raportul Departamentului de Stat al SUA.

 

Specificul unei campanii pentru locale

Să înțelegi diversitatea problemelor oamenilor. Și să le spui ce poți tu să faci pentru ei. Tu, nu statul, partidul, sau Uniunea Europeană.

Cred că cea mai mare provocare e să faci oamenii să iasă din carapacea de scepticism. De 35 de ani li se promit chestiuni. Dacă citești programele electorale de acum douăzeci de ani vei vedea că au aceleași promisiuni ca acum patru și ca cele din campania actuală.

 

Mesajul tău

Un sector este bun în măsura în care are grijă de toți copiii săi! Asta vreau să fac, de asta candidez.

 

La ce ești foarte atent în transmiterea lui

Sincer? Mai am mult până să ajung la toți oamenii din sector. Pentru că eu nu am resurse. Eu sunt dintr-un partid care nu primește subvenții de la stat. De aceea mă ajută orice donație! Uite și linkul aici.

 

Cele mai importante puncte din programul tău

  • Masă caldă pentru toți copiii, la școală.
  • Consultații dentare și oftalmologice pentru toți copiii, la școală.
  • Program la școală pentru teme și socializare până la ora 17.
  • Sport pentru copii.
  • Cursuri de IT, de meseriile viitorului.
  • Clinică pentru tineret (educație sexuală, contracepție, adicții, consultații psihologice)
  • Centru pentru tinerii părinți

Am un program foarte cuprinzător. Îl lansez săptămâna viitoare.
Dar mai ales am o echipă cu care îl voi implementa. Oameni cu expertiză deosebită. Inclusiv oameni din străinătate care au implementat programe similare în orașe precum Boston sau Atlanta.

 

Românii au devenit imuni la promisiuni electorale. Cum gestionezi această atitudine în campania ta?

Încerc să fiu cât mai onest. Și să explic că eu am livrat. Că nu o fac pentru mine. Că în mod cert copilului meu i-ar fi mult mai bine dacă eu aș reveni în antreprenoriat. Doar că simt nevoia să dau ceva înapoi. Viața a fost bună cu mine, de aici și dorința asta. Poate să fie bună cu mult mai mult decât este acum, dacă faci un pic de efort.

 

Politica are o imagine foarte proastă in Romania. Cum crezi ca ar putea fi schimbată această stare de fapt?

Primul pas ar fi ca cei care nu sunt cu resursele întinse la maxim, cei care au poate 50 de lei de donat sau două ore pe săptămână de implicare să înțeleagă că dacă ei nu se implică nimeni nu o va face. Primul pas ar fi să înțelegem, cum spunea cineva, că „democrația nu e sport de privit la televizor, ci sport de participat”.

 

Cum pot fi motivați românii să se implice, să se informeze în legătură cu alegerile

Am dubii că există o rețetă simplă. Dacă există, deja trăiam într-o societate scandinavă.
Ar trebui totuși să înțeleagă că de componența clasei politice depind multe de tot. Degeaba ți-a crescut salariul cu 15% dacă statul face o inflație de 15% și mai crește si impozitele, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
Degeaba ai bani de vacanțe frumoase, dacă părinții tăi sunt tratați îngrozitor la spital.
Degeaba ai bani să duci copilul la școli private, când traficanții de droguri sau de ființe umane mișună în societatea noastră.

 

De ce suscită alegerile locale mai puțin interes?

Pentru că nu sunt ceva dezirabil. Nimeni nu și-a dorit să fie primar sau consilier local. Doar că de primar depinde școala copilului, dotarea multor spitale din București, siguranța pe stradă și nivelul pe poluare. Îți zic o chestie: cei puțin 5 ani din durata vieții tale depind de primar. Trafic, nervi, AVC-uri, poluare. Când alegi primarul, alegi cum și cât vrei să trăiești.

 

Ce le spui oamenilor: de ce e important să voteze?

Să voteze ca să aibă pe cine să critice.

 

De ce să-l voteze pe Cătălin Teniță? :)

Să voteze pe Cătălin Teniță ca să aibă o ușă deschisă, un primar care acceptă critica în față, nu unul care are postaci, care șterge critici și care plătește presa aservită și dă în judecată pe jurnaliștii incomozi.

Dar mai ales să voteze pentru o viață mai bună pentru copiii și nepoții lor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


TreeWorks

Cu o experienta de peste 10 ani, TreeWorks este o companie specializata in crearea de prezente online si solutii web complexe, numarand peste 200 de proiecte realizate pentru clienti romani si straini. Principala... vezi detalii »

Campanii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related