Misbelief. Ce îi face pe oamenii raționali să creadă lucruri iraționale - Dan Ariely | Editura Publica, 2024

Misbelief. Ce îi face pe oamenii raționali să creadă lucruri iraționale - Dan Ariely | Editura Publica, 2024

Renumitul sociolog, profesor și autor al bestsellerului Irațional în mod previzibil ne prezintă cea mai importantă și mai convingătoare carte a sa – o explorare revelatoare a laturii umane a crizei dezinformării –, analizând ce îi determină pe oamenii altminteri raționali să adopte convingeri profund iraționale.

Dezinformarea ne afectează pe toți în fiecare zi – de la rețele de socializare, la probleme politice mai ample, de la conversații ocazionale în magazine până la relațiile noastre cele mai apropiate. Deși recunoaștem pericolele pe care le reprezintă dezinformarea, problema este complexă – mult dincolo de ceea ce poate realiza doar controlul rețelelor de socializare – și de prea multe ori soluțiile noastre limitate sunt modelate de politici partizane și de interpretări individuale ale adevărului.

În Misbelief, Dan Ariely susține că, pentru a înțelege atracția irațională a dezinformării, trebuie să înțelegem mai întâi traiectoria psihologică și socială care îi determină pe oameni să nu aibă încredere în adevărurile acceptate, să adopte realități alternative și chiar să îmbrățișeze teorii ale conspirației în toată regula. Se pare că dezinformarea face apel la ceva înnăscut în noi toți – atât la dreapta, cât și la stânga politică – și numai înțelegând această psihologie putem să-i atenuăm efectele. Bazată pe ani de studiu, precum și pe propria experiență a lui Ariely ca țintă a dezinformării, Misbelief constituie o analiză cuprinzătoare și revelatoare a motoarelor psihologice care îi determină pe oamenii altfel raționali să adopte convingeri profund iraționale. Utilizând cele mai recente cercetări, Ariely dezvăluie elementele-cheie – emoționale, cognitive, de personalitate și sociale – care îi conduc pe oameni în pâlnia informațiilor false și a neîncrederii, arătând cum, în circumstanțele potrivite, oricine poate deveni o persoană cu convingeri iraționale.

Cu toate acestea, Ariely oferă și speranță. Chiar dacă inteligența artificială avansată a devenit capabilă să genereze știri false convingătoare la o scară fără precedent, el arată că, prin conștientizarea acestor forțe care alimentează neîncrederea, vom deveni, ca indivizi și ca societate, mai rezistenți la seducția acesteia. Combaterea convingerilor iraționale necesită o strategie care nu își are rădăcinile în conflict, ci în empatie. Cu cât mai repede recunoaștem că o convingere irațională este, mai presus de orice, o problemă umană, cu atât mai repede putem deveni noi înșine soluția.

"În această carte emoționantă și bine scrisă, Dan Ariely își povestește călătoria personală și profesională menită să înțeleagă lumea celor cu convingeri iraționale și a teoriilor conspirației și ne oferă informații și sfaturi care, sperăm, ne vor ajuta pe toți să ne ferim fragila structură socială de la a fi sfâșiată de dezinformare și neîncredere."
Yuval Noah Harari, autorul bestsellerului Sapiens

"Încă o dată, Dan Ariely scrie într-o manieră care ne face să ne gândim și să reflectăm la natura noastră umană. În Misbelief, el ne ajută să înțelegem natura opiniilor personale, modul în care se formează ele și în care pot fi denaturate de forțele dezinformării. Aceasta este o carte importantă pentru cei care vor să se înțeleagă pe ei înșiși și lumea din ce în ce mai complexă din jur."
Arianna Huffington, fondatoare și CEO Thrive Global, autoarea cărții Thrive

"Pentru cei mai mulți dintre noi este tentant să gândim că oamenii adoptă convingeri iraționale pentru că sunt needucați, lipsiți de inteligență sau prost informați. Dar, după cum demonstrează convingător în această carte importantă unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință care studiază convingerile, Dan Ariely – și, după cum a descoperit el însuși, fiind acuzat pe nedrept că a condus o conspirație malefică! –, convingerea irațională este un proces căruia îi poate cădea pradă oricare dintre noi. Mai important, autorul oferă sugestii bazate pe știință cu privire la ceea ce putem face în legătură cu polarizarea și prăbușirea încrederii care vin odată cu convingerile iraționale."
Michael Shermer, editorul revistei Skeptic și autorul cărții Conspiracy: Why the Rational Believe the Irrational

"Misbelief examinează cu atenție atracția omului spre dezinformare. Această carte importantă pentru zilele în care trăim ne oferă o fundație vitală pentru a construi o societate mai empatică și mai informată."
Daniel H. Pink, autorul bestsellerelor Drive, A vinde e omenește, Când și Puterea regretului

"Economia globală experimentează mai multe tipuri de provocări fundamentale. Dan Ariely identifică încă o provocare importantă și anume intensitatea în creștere a convingerilor false, scăderea încrederii și, în consecință, dificultatea societăților de a lucra împreună pentru un scop comun. Deși complexă și oarecum deprimantă, perspectiva pe care o împărtășește Ariely aruncă o lumină importantă asupra acestei provocări cruciale pentru societatea modernă. O lectură obligatorie pentru oricine încearcă să înțeleagă lumea în care trăim."
Nouriel Roubini, prefesor de economie și autorul bestsellerului Economia crizelor

  

DAN ARIELY este profesor la Catedra James B. Duke de Psihologie și Economie Comportamentală de la Universitatea Duke.

Este fondator și director al Centrului pentru Retrospectivă Avansată și coautor al filmului documentar (Dis)Honesty: The Truth About Lies. A fost inclus de trei ori pe lista New York Times a celor mai bine vânduți autori.

Printre cărțile sale se numără Irațional în mod previzibil, Iraționalitatea benefică, Adevărul cinstit despre necinste, Al dumneavoastră, irațional și Decizii extraordinare.

 

 Video: Interviu cu autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

Titlul original: MISBELIEF: What Makes Rational People Believe Irrational Things
Ediția I 2024, paperback
Traducător: Constantin Vlad
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
392 pagini
ISBN: 978-606-722-598-3

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Pozitii

Subiecte

SectiuneBranded


Related