Împreună, suntem mai mult decât suma părților noastre. Asta e puterea comunității, așa cum o definesc Sam van Zoest și Sarah van Ierlant în filmul "Living Together: The Story of De Warren". Sam și Sarah sunt rezidenți în ansamblul de co-housing De Warren, format din 36 de apartamente. Proiectul lor este impresionant: un grup de oameni, fără cunoștințe în domeniu, reușește să negocieze procesul de dezvoltare, proiectare și construire a unei astfel de clădiri de locuințe colective. Și trăiesc acolo împreună, ca o comunitate-familie.
Documentarul a fost realizat de Sam van Zoest, cineast olandez, preocupat de teme precum viața comunitară și relația dintre oameni și natura non-umană. Sarah van Ierlant a absolvit filosofia și științele politice la Universitatea din Amsterdam, este strateg în domeniul politicilor publice pentru guvernul olandez, rezidentă și co-fondatoare a cooperativei de locuințe De Warren din Amsterdam, precum și a colectivului cultural KONIJN.
"Comunitatea ideală este una care îmbrățișează oameni de toate vârstele, originile și perspectivele. Este un loc unde oamenii împărtășesc mese, timp și momente, fie ele fericite sau dificile. Pentru noi, comunitatea este familie", spun Sam & Sarah.
Documentarul Living Together: The Story of De Warren a fost proiectat în deschiderea festivalului UrbanEye Film Festival din București și vorbește despre puterea comunității pusă în slujba bunului comun.
Povestim în rândurile următoare cu Sam și Sarah despre provocările traiului la comun, cum s-a schimbat ideea de colectivitate în 2024 și cum arată pentru ei comunitatea ideală.
Etape importante în formare
Sam: Când eram copil, am urmărit un documentar din culisele filmului Albă ca Zăpada. La finalul casetei, Walt Disney explica cum imaginile individuale prind viață atunci când sunt derulate rapid. Acea „iluzie a vieții” m-a fascinat. M-a captivat complet. Din acel moment, am știut că vreau să devin cineast. La început, îmi doream să devin realizator de animații. Totuși, mi-am dat seama rapid că animația nu era potrivită pentru mine – nu aveam suficientă răbdare.
În schimb, am început să fac filme cu actori, rugându-mi prietenii să joace în ele. După ce am terminat liceul, am plecat în Scoția pentru a studia cinematografia, planificând să nu mă mai întorc în Țările de Jos. Totuși, acest lucru s-a schimbat atunci când am legat prietenii strânse cu un grup de artiști, majoritatea stabiliți în Amsterdam. Această comunitate m-a făcut să realizez că vreau ca alegerile mele de viață să fie ghidate mai mult de conexiunile sociale decât exclusiv de carieră. Așa că, după absolvire, m-am întors la Amsterdam și am devenit parte din proiectul De Warren.
Sarah: Un moment important din viața mea a fost când o profesoară din liceu mi-a sugerat să mă alătur consiliului elevilor. Nu mă gândisem niciodată la asta, dar, pentru că ea credea că mi-ar plăcea, am decis să aplic. Privind în urmă, aceasta s-a dovedit a fi o decizie importantă, care a influențat restul vieții mele. Consiliul elevilor nu doar că reprezenta elevii în fața conducerii școlii, dar organiza și petrecerile școlare și alte activități pentru elevi.
O lume complet nouă s-a deschis pentru mine: am întâlnit un grup de elevi creativi, amuzanți și implicați social din clase diferite și am descoperit bucuria de a organiza lucruri împreună, fie că era vorba despre petreceri nebunești, dezbateri sau alegeri școlare. De asemenea, am primit multă încredere și sprijin din partea profesorilor și conducerii. Această experiență m-a ajutat să mă dezvolt ca persoană, să-mi construiesc încrederea în sine și să descopăr ce îmi place să fac în viață. De exemplu, a influențat alegerea mea de a studia filozofie și științe politice.
Sunt convinsă că aceste experiențe din liceu m-au condus mai târziu către oamenii pe care i-am întâlnit și proiectele pe care le-am realizat ca studentă. Printre altele, m-au inspirat să încep colectivul cultural KONIJN împreună cu un grup de prieteni și, ulterior, să fac parte din cooperativa de locuințe De Warren. Totul a pornit de la descoperirea cât de minunat este să organizezi lucruri împreună și să celebrezi viața alături de oameni cu aceleași viziuni.
Un capitol comun
Uitându-ne la momentele definitorii din viețile noastre, apare un fir comun: am avut amândoi un moment în care ne-am dat seama cât de frumos este să realizăm idei nebunești alături de oameni cu aceleași viziuni și, mai general, cât de important este să petrecem timp cu ceilalți și să facem parte dintr-o comunitate. De aceea, melodia Come Together a trupei The Beatles pare numele perfect pentru acest capitol comun!
Schimbări de perspectivă
Sam: Realizarea filmului Living Together: The Story of De Warren mi-a arătat cât de mult îmi place să lucrez cu grupuri, ca cineast. Acest proiect ocupă un loc special în inima mea, deoarece este despre un grup din care fac parte eu însumi. Oamenii din film sunt colegii mei de casă și prietenii mei. Am fost invitat să fac documentarul la doar câteva săptămâni după ce m-am alăturat proiectului, chiar când începuseră lucrările de construcție. Din această cauză, la început, am abordat totul ca un observator din exterior, cu un stil mai documentar.
Mă simțeam puțin stânjenit să vin la întâlniri cu camera, mai ales când nimeni nu mă cunoștea prea bine. Cu timpul, pe măsură ce am câștigat încrederea grupului, m-am simțit mai confortabil și implicat, iar încrederea mea în capacitatea de a surprinde povestea noastră a crescut. Una dintre amintirile mele preferate din acest proces a fost când am arătat grupului o variantă preliminară a filmului. Am vrut să mă asigur că toată lumea se simte bine cu felul în care i-am reprezentat. Aplauzele, lacrimile și căldura care au urmat m-au emoționat profund. În acel moment, m-am simțit acceptat ca membru al grupului.
Povestea De Warren
Sarah: Povestea De Warren a început cu un colectiv cultural numit KONIJN. Eram un grup de prieteni care ne cunoșteam din timpul universității și organizam petreceri, festivaluri, seri muzicale și tot felul de evenimente culturale. Spiritul era foarte „do-it-yourself”, iar petrecerile erau non-comerciale, bazate pe donații. Am avut petreceri tematice magice, cu costume și spații decorate nebunește, pentru care uneori lucram săptămâni întregi la decorațiuni din papier mâché. Evenimentele noastre aveau loc în vile vechi de la țară, pe insule din apropierea Amsterdamului (unde transportam 200 de oameni, un generator, instalații muzicale și decorațiuni cu barca), în depozite mari sau mansarde mici din centrul orașului.
De-a lungul anilor, KONIJN a devenit și o platformă pentru tinerii muzicieni care voiau să experimenteze și să evolueze. De asemenea, oricine venea la o petrecere KONIJN ajuta automat la organizare și devenea parte din grup. Astfel, KONIJN a crescut într-un grup de câteva sute de oameni. În 2014, am avut oportunitatea de a organiza un festival în Portugalia, la o fermă moștenită de unul dintre prietenii noștri. Așa cum se vede în filmul nostru, a fost mult de lucru înainte ca festivalul să poată avea loc acolo. Zona era acoperită de tufișuri și casa de la fermă avea nevoie de renovare. A fost o provocare uriașă, dar și o experiență frumoasă să muncim și să trăim împreună acolo înainte de festival. Când ne-am întors în Amsterdam, ne-a fost dor să ne vedem zilnic și să împărțim mesele, așa cum făceam la fermă. Atunci am realizat că ar fi minunat să trăim împreună și în Amsterdam. Am găsit un spațiu temporar pentru locuințe creative, iar o parte din grup s-a mutat acolo.
Totuși, acest spațiu era doar temporar, iar viața a evoluat – oamenii au început să aibă nevoie de mai mult spațiu decât o cameră mică. Așa am început să căutăm oportunități pentru un loc mai permanent. În 2017, am văzut că municipalitatea Amsterdamului scosese la licitație un teren pentru construcția de locuințe. Grupurile de cetățeni puteau aplica cu un plan de afaceri pentru a-și construi propria clădire. Am decis să fondăm o cooperativă de locuințe și să aplicăm, fără să ne gândim că vom câștiga. Doar voiam să încercăm și să învățăm. Spre surprinderea noastră, am câștigat! Dintr-o dată, proiectul nostru a devenit foarte serios. În film, puteți urmări călătoria noastră pentru a construi o casă durabilă, accesibilă și socială pentru comunitate, un loc cu 36 de apartamente, 33% spații comune, chirii mici și standarde înalte de sustenabilitate.
Totul a fost realizat fără nicio investiție financiară personală. Așa cum se vede în film, ne-am confruntat cu multe provocări pe parcurs. Ceea ce a fost important în procesul dezvoltării proiectului De Warren a fost faptul că eram deja un grup când am început. Aveam experiență în organizarea de evenimente împreună prin KONIJN, eram sincronizați unii cu ceilalți, ne cunoșteam abilitățile și nivelul de încredere și sprijin între membrii grupului era foarte ridicat.
Ce ai descoperit despre oameni prin această experiență
Sarah: Cea mai mare descoperire – și mesajul filmului – este că proiectele de amploare sunt posibile doar atunci când un grup este dispus să depună eforturi extraordinare, susținându-se cu adevărat reciproc. De Warren a fost un proiect pilot, iar organizarea finanțării și supervizarea construcției au fost sarcini monumentale, mai ales fără experiență anterioară. Fiecare om are limite, așa că a devenit esențial să cerem ajutor devreme și să verificăm constant dacă nimeni nu este copleșit de responsabilități.
În același timp, proiectul ne-a arătat că oamenii pot realiza mult mai mult decât cred, mai ales când lucrează împreună. Mulți dintre membrii grupului au dezvoltat abilități noi doar pentru că s-au implicat în domenii complexe precum contractele legale, materialele de construcție și luarea deciziilor democratice. Ce a contat cel mai mult a fost faptul că nu era necesar ca fiecare să știe totul: combinația de abilități și încrederea dintre membrii grupului au dus la succesul proiectului.
Ideea documentarului
Sam: Prietena mea făcea deja parte din grupul organizator al festivalurilor KONIJN, care ulterior a pornit proiectul De Warren. Eu m-am alăturat pe la jumătatea proiectului. După câteva săptămâni, Chandar, care era președintele grupului la acea vreme, mi-a propus să fac un documentar scurt. Inițial, am refuzat. Mi se părea că povestea nu ar fi fost foarte captivantă, iar faptul că aș fi filmat chiar locul unde trăiam însemna să fiu mereu în "modul cineast", gata să iau camera pentru a surprinde momente importante. Cu toate acestea, Chandar m-a convins. Pe măsură ce am început să vizionez materialele de arhivă pe care le filmase deja, am realizat cât de fascinantă era povestea.
Cea mai grea parte
Sam: Cea mai mare provocare a fost găsirea unei narațiuni. Inițial, plănuiam un film scurt de 20 de minute, care să ofere o imagine generală a proiectului, trecând rapid peste subiecte precum finanțarea, designul și alegerea unui contractor – informații practice pentru oricine ar fi interesat să reproducă modelul De Warren. Totuși, pe măsură ce am început să editez și să revizuiesc materialele, ceea ce ieșea în evidență era dragostea, dedicarea și loialitatea din interiorul grupului. Treptat, am realizat că filmul avea nevoie să fie mai lung, să pună accent pe partea emoțională, care să atragă publicul, oferind în același timp informații tehnice. Filmul final are 75 de minute. Am ales această durată și pentru că filmele mai scurte de 30 de minute sau mai lungi de 70 sunt mai viabile pentru festivaluri și cinematografe.
O altă provocare a fost găsirea tonului potrivit. Filmul abordează impactul emoțional al procesului de construcție asupra celor implicați, unii ajungând aproape de burnout. Am vrut să redau onest aceste provocări mentale fără să le exagerez sau să victimizez intervievații. Discuțiile cu cei din film și testele cu publicul m-au ajutat să găsesc acest echilibru. De asemenea, deși aveam un buget redus, de 35.000 de euro, am avut acces la o bibliotecă muzicală extinsă datorită artiștilor din KONIJN. Acest lucru mi-a permis să aleg o coloană sonoră care să adâncească experiența emoțională pe care doream să o creez.
Descoperiri
Sam: Am ajuns să cunosc grupul prin vizionarea materialelor de arhivă și prin interviurile cu cei din film. Mă alăturasem comunității de doar câteva săptămâni când am început documentarul, așa că încă mă familiarizam cu toată lumea. Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost forța grupului. Există o conexiune profundă între membrii săi, care au grijă unii de ceilalți. Într-o societate olandeză unde individualismul și valorile neoliberale sunt predominante, acest tip de angajament colectiv este din ce în ce mai rar. Să descopăr un grup care alege conștient abordarea comunitară în locul celei individualiste a fost incredibil de emoționant.
Am fost martor direct al faptului că, chiar și în zilele noastre, oamenii sunt capabili să pună colectivul pe primul loc. În De Warren erau disponibile 36 de locuințe. Totuși, pe parcursul procesului de proiectare, numărul celor interesați a variat între două și de trei ori mai mult decât locurile disponibile. Practic, nimeni nu știa sigur dacă va ajunge să locuiască acolo sau, dacă da, dacă va obține unitatea locativă dorită. Ni s-a cerut tuturor să proiectăm pentru comunitate, nu pentru noi înșine. Această experiență mi-a demonstrat că oamenii sunt capabili să gândească altruist, nu doar să se concentreze pe propriul interes.
Urban Eye
Sam & Sarah: Suntem foarte entuziasmați de invitația UrbanEye. Suntem onorați că Living Together a fost filmul de deschidere. Ne bucură faptul că proiectul nostru inspiră oameni la nivel internațional. Festivalurile de film oferă oportunități minunate de a întâlni persoane cu aceleași pasiuni. Mișcarea cooperativelor este globală, iar prin acest film și participarea noastră la festival, sperăm să contribuim la consolidarea unei rețele puternice de cooperative și persoane interesate de acest model.
Pentru Sarah, este deosebit de important ca filmul să fie proiectat în București, pentru că este jumătate româncă, jumătate olandeză și are mulți prieteni și membri ai familiei în București. Proiecția filmului este o oportunitate frumoasă de a aduce împreună cele două lumi ale ei, dar și de a conecta comunitățile olandeze și românești care împărtășesc pasiuni similare. Sarah speră că povestea De Warren poate fi o sursă de inspirație pentru proiecte inițiate de cetățeni în România.
Ideea de comunitate în 2024
De Warren a fost primul proiect de acest tip în orașul nostru și ne-am confruntat cu multe obstacole. Băncile și constructorii nu erau familiarizați cu conceptul de cooperative și erau foarte precauți. Până la urmă, nu era nici o familie, nici o companie, ci un colectiv de oameni uniți printr-o asociație recunoscută legal, fără ca fiecare membru să-și asume riscuri financiare personale. Din această cauză, nu am reușit să obținem finanțare de la o bancă olandeză. În cele din urmă, am reușit să obținem un împrumut de la banca germană GLS, unde cooperativele sunt mult mai frecvente. De la De Warren încoace, a avut loc o schimbare vizibilă. Băncile olandeze, municipalitățile, arhitecții și constructorii sunt mai deschiși la colaborarea cu cooperativele. Conceptul câștigă teren pe măsură ce mai mulți oameni se familiarizează cu procesul.
Totuși, provocările rămân. În Amsterdam, avem noroc că municipalitatea deține terenurile și este entuziastă cu privire la cooperative ca soluție de locuire. De altfel, au stabilit un obiectiv ambițios pentru 2040: 10% din stocul de locuințe al orașului să fie format din cooperative. Cu toate acestea, acest lucru este departe de a fi cazul în restul Țărilor de Jos. Asemenea României, terenurile sunt adesea deținute privat, ceea ce obligă cooperativele să concureze pe piață. Țările de Jos au un spațiu limitat și se confruntă cu prețuri exorbitante la locuințe. Depășirea acestei provocări va necesita abordări creative, colaborare între sectorul public și cel privat și conștientizare în rândul factorilor de decizie.
Colectivitate & individualism
În mare parte din Europa de Nord-Vest, ideea societății individualiste este încă foarte puternică. Acest lucru are beneficii: permite cetățenilor să trăiască independent, fără a depinde de alții pentru o calitate bună a vieții. Totuși, dezavantajele individualismului devin din ce în ce mai clare. Izolarea, singurătatea și depresia sunt efecte negative evidente.
Oamenii încep să realizeze că, prin natura noastră, suntem ființe sociale și avem nevoie de un puternic sentiment de comunitate. Mișcarea cooperativelor face parte din această schimbare de conștiință: petrecând timp împreună ca o comunitate și împărtășind resurse – fie că este vorba de spațiu fizic, unelte, mașini sau cunoștințe – oamenii experimentează un sentiment de împlinire. Acest lucru dezvăluie un adevăr fundamental despre umanitate: împreună, suntem mai mult decât suma părților noastre.
Provocările sociale în 2025
Credem că societatea se confruntă cu o policriză. Situația geopolitică din lume este din ce în ce mai instabilă, cu conflicte, creșterea prețurilor, inegalitate în creștere, polarizare accentuată și valori democratice aflate sub amenințare. Între timp, ne confruntăm și cu cele mai mari amenințări ale planetei: schimbările climatice și pierderea rapidă a biodiversității. Această combinație de probleme va fi o mare provocare pentru societate nu doar în 2025, ci și în anii ce vor urma. Gândirea pe termen lung și munca împreună vor fi esențiale pentru a depăși aceste provocări.
În Țările de Jos, o provocare societală importantă este și presiunea imensă asupra pieței locuințelor. Suntem o țară mică, cu o mare parte din teren dedicată agriculturii, așa că spațiul de locuit este limitat. În același timp, criza locuințelor se intensifică, pe măsură ce tot mai mulți oameni caută condiții de locuit mai spațioase. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să eliberăm noi terenuri. Acesta a fost cazul și cu De Warren, care a fost construit pe un teren recuperat din apele lacului IJmeer. Cu toate acestea, există și provocări legate de capacitatea limitată de construcție, din cauza bugetelor stricte de carbon și azot. În acest context, De Warren oferă o soluție potențială. Ca model de locuire, este sustenabil, accesibil și social.
Temeri
Ne îngrijorează faptul că această policriză va continua să escaladeze, creând mai multă instabilitate în lume, erodând coeziunea socială în societăți, subminând democrația și adâncind inegalitățile. O preocupare specială este și tendința în creștere de a gândi pe termen scurt și de a reacționa imediat, în loc să privim înainte și să luăm decizii durabile pe termen lung.
Cum vă mențineți optimismul
Vindecarea vine prin conexiunile sociale. Împărtășirea grijilor și temerilor le face mai ușor de suportat, iar râsul alături de prieteni ajută la punerea lucrurilor în perspectivă. De asemenea, celebrările împreună aduc energie pozitivă. Ne inspirăm mult din inițiativele de jos în sus și din exemplele în care oamenii se adună, în ciuda diferențelor. Este încurajator să vezi că, chiar și în mijlocul crizelor sociale și politice, există întotdeauna grupuri sau indivizi care aleg să facă ceea ce este corect. Și este liniștitor să realizezi că, pe lângă crizele istoriei, acest tipar de solidaritate a fost mereu prezent.
Cum arată comunitatea ideală pentru voi
Comunitatea ideală este una care îmbrățișează oameni de toate vârstele, originile și perspectivele. Este un loc unde oamenii împărtășesc mese, timp și momente, fie ele fericite sau dificile. Ei se adună pentru a sărbători evenimente precum nunți, zile de naștere sau sărbători ale anului, dar și pentru a onora pierderile vieții sau schimbările anotimpurilor. Armonia este esențială, nu doar între membrii comunității, ci și cu vecinătatea, alte comunități și natura înconjurătoare.
O comunitate poate fi, de asemenea, o platformă pentru creativitate, unde ideile sunt testate, noi abilități sunt învățate, gândurile sunt împărtășite și au loc dezbateri sănătoase. În De Warren, punem accent pe ascultarea reciprocă și implicarea în viețile celorlalți. Aceasta înseamnă sprijin reciproc în momentele dificile, de la creșterea copiilor unii altora până la susținerea celor bolnavi, fie pentru câteva zile, fie pentru ani de zile. Pentru noi, comunitatea este familie.