In mai putin de o saptamana, in Bucuresti debuteaza primul festival independent de film cu specific literar: Emineschool BFF

In mai putin de o saptamana, in Bucuresti debuteaza primul festival independent de film cu specific literar: Emineschool BFF

Emineschool Bucharest Film Festival va invita sa cunoasteti, timp de trei zile – 6, 7, 8 aprilie –, la Cinemateca Union, literatura (si) prin intermediul cinematografiei. Facem impreuna drumul invers, de la filme la carti si scriitorii lor, pentru a atrage atentia asupra faptului ca literatura poate fi cunoscuta si prin intermediul filmului documentar centrat in jurul relatiei dintre autori, publicatiile literare si edituri, nu numai prin clasicele ecranizari.

Intr-un festival independent, am reunit pentru publicul larg, respectiv pentru tineri si scolari, ecranizari celebre, documentare clasice si booktrailers, dublate de dezbateri si lansari de carte, totul intr-o atmosfera prietenoasa si apropiata destinatarilor. 

"Emineschool e un concept, vine c-o idee, propune o alta abordare. Sa scoatem literatura in cinema. Sa vedem scriitorii asa cum sunt. Sa construim o arhiva care sa ramana si peste 25 de ani. Sa existe o relationare si cu noile generatii, care abia daca ajung sa afle de existenta scriitorilor contemporani, absorbiti fiind de-o programa scolara care pune accent pe memoria scurta, nu pe memoria culturala.

Emineschool nu inventeaza nimic. Pune in practica o formula simpla. Fara partizanate, gasti, site-uri cu galerii si mofturi. Se selecteaza ce e mai bun literar vorbind si se face legatura cu filmul documentar. Nisa niselor? Nu, necesitatea de a demonstra ca legatura dintre literatura si film e mult mai profunda si mai usor de realizat. Sigur ca exista clasicele ecranizari, documentare si booktrailers. Dar, dincolo de acestea, exista un interes comun: valorificarea si impunerea memoriei culturale de care vorbeam. Atat si nimic mai mult. Un concept, o formula, o selectie", afirma un cristian, pseudonimul lui Cristian Cosma (initiatorul si coordonatorul Emineschool BFF).

 

"In plus, Emineschool are loc intre 6 si 8 aprilie, la inceputul saptamanii Scolii Altfel, tocmai pentru a permite elevilor si liceenilor sa participe la festival. Pe viitor, ne dorim ca scolile sa ne devina parteneri de incredere si, impreuna, sa-i aducem pe copii spre literatura prin cinematografie, un mijloc vizual atat de preferat de ei. Desigur, programul a fost gandit, de asemenea, pentru studenti si publicul larg, de orice varsta si cu orice fel de preocupari", completeaza Eli Badica (asistentul proiectului si PR-ul festivalului).

Asadar, pariul organizatorilor festivalului Emineschool este unul simplu: literatura se promoveaza si prin film, scriitorul va castiga un public viitor si prin documentare, iar booktrailers capata deja din ce in ce mai mult teren in promovarea literara. Pe scurt, consideram ca, pe viitor, literatura nu se va putea gandi fara experienta filmului.

Emineschool Bucharest Film Festival debuteaza in Bucuresti in mai putin de o saptamana, cu o editie pilot necompetitionala.

In avanpremiera, Emineschool aduce in fata publicului filmul Tatal meu, Lucian Blaga, pe 7 aprilie, ora 19:00, realizat de Iulian Manuel Ghervas si Adina Popescu. In acest film o vom insoti pe Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, intr-un ultim efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga si a propriei sale identitati.

Apoi, in premiera, festivalul de film cu specific literar va proiecta Nino al meu, pe 6 aprilie, ora 19:10, regizat de Vlad Rotaru, un documentar despre poetul George Almosnino, repus in circulatia istoriei (mari si personale). Nino al Norei si-al celor care-l iubesc si citesc devine, prin marturiile lor, un Nino al tuturor.

Tot in premiera va rula si filmul Sala oglinzilor, pe 8 aprilie, ora 19:00, in regia lui Marian Baciu, care are in centrul sau Casa Monteoru-Catargi, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor din Romania, cladire care s-a confundat in ultima jumatate de secol cu literatura romana. Povestea marelui fotograf al scriitorilor Ion Cucu si ultima intalnire literara din cladirea astazi retrocedata.

Nu sunt deloc de neglijat nici celelalte documentare din selectia Emineschool, fie ca vorbim despre filme care au in prim plan scriitori romani contemporani sau clasici, fie ca aducem aminte de scriitorii straini importanti.

Grosso modo, acestea sunt:

Nichita Stanescu (r. Marian Baciu) – biografie si opera, arta si expresie inovatoare intr-o incercare de reinventare a poeziei, pe 6 aprilie, ora 15:00 



Aici Nora Iuga (r. Vlad Rotaru) – documentarul filmat in 6 ani care recompune, ca un puzzle, figura unui scriitor carismatic, plin de viata, care va putea fi vizionat pe 6 aprilie, ora 17:00 (dupa proiectie, va avea loc o intalnirea cu autoarea), respectiv 7 aprilie, ora 11:00 



Sange albastru – Angela Marinescu (r. Marian Baciu) – o incursiune in viata poetei Angela Marinescu; despre boala, nonconformism si literatura pe 6 aprilie, ora 15:30



Acasa (r. Andreea Stiliuc) – despre "acasa" al celui mai cunoscut dramaturg roman, Matei Visniec, un film fabulos, proiectat in festival cu sprijinul TVR Iasi, care va putea fi urmarit pe 7 aprilie, ora 17:00

 Zidul lui J.O. (r. Matei Bejenaru) – un documentar excelent despre poetul Emil Brumaru, care a avut premiera la FILIT 2014 si va fi vizionat pentru prima oara in Bucuresti la Emineschool, pe 7 aprilie, ora 17:30

A Writer's Will (r. Gabriel Achim) – un film despre unul dintre cei mai importanti scriitori romani contemporani, Sorin Stoica, care isi prezinta testamentul literar (8 aprilie, ora 18:20) 



Noaptea in care Fernando Pessoa l-a intalnit pe Konstantinos Kavafis (r. Stelios Charalambopoulos) – o productie Grecia-Portugalia-Cipru despre intalnirea dintre doi mari poeti ai secolului abia incheiat: Fernando Pessoa si Konstantinos Kavafis; documentar difuzat cu sprijinul acordat de Fundatia Culturala Greaca (8 aprilie, ora 16:00).

In plus, Emineschool proiecteaza pe 8 aprilie doua documentare despre doua dintre cele mai relevante reviste culturale de la noi: 10xObservator cultural (r. Marian Baciu), la ora 11:00 la Cinemateca Union, un film despre publicatia care a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural in Romania, urmat de o discutie cu echipa redactionala, si Keful celor de la TIUK! (r. Vlad Rotaru), de la ora 17:45, care va va spune povestea la zi a unei reviste culturale independente, cea mai importanta revista exclusiv virtuala din literatura romana. 



Toate aceste documentare sunt asezonate cu o intalnire cu Vasile Muresan Murivale si Ion Cucu (pe 6 aprilie, ora 10:30), cei doi artisti care vor avea propriile lor expozitii virtuale cu portrete, respectiv fotografii, la editia inaugurala Emineschool, cu celebra ecranizare Morometii (6 aprilie, ora 11:00), in regia lui Stere Gulea, cu filmul Eminescu versus Eminem (7 aprilie, ora 14:00), realizat de Florin Piersic Jr., o sesiune de booktrailers (8 aprilie, ora 13:00), urmata de o dezbatere despre acestea, un produs intre doua industrii culturale (8 aprilie, ora 14:00).


Matei Visniec - Portret de Murivale


Matei Visniec - Foto de Ion Cucu

Nu in ultimul rand, va invitam si la o intalnire cu Cezar Gheorghe, autorul recentului volum Gandirea-cinema, intalnire ce va avea un dublu rol: lansare de carte si conferinta, despre film si o noua perspectiva, filozofica, asupra cinematografiei.

Programul festivalului Emineschool poate fi consultat in intregime aici.

Pe site-ul Emineschool veti regasi atat informatii despre filmele si intalnirile din festival, precum si trailers, fotografii, detalii si interviuri Emineschool cu regizorii filmelor din program.


Partener principal: Arhiva Nationala de Filme Cinemateca Romana

Parteneri: Observator cultural, Bookaholic.ro.

Multumiri speciale: Uniunea Scriitorilor din Romania, Fundatia Culturala Greaca, TVR Iasi, Departamentul de Stiinte ale Comunicarii al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti

Parteneri media: Tiuk!, Semne Bune, Suplimentul de cultura, Cinemagia, Filme-carti.ro, Booktopia.ro, Bookuria.info, inFestival.ro, Cooperativa urbana, BookHUB, Revista Arte si Meserii, Revista de Povestiri, Romania literara, IQads

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related