Castigatorii competitiei locale Done In 60 Seconds 2013 si intamplarile lor

Castigatorii competitiei locale Done In 60 Seconds 2013 si intamplarile lor

Cei trei castigatori ai competitiei locale Jameson Empire Done In 60 Seconds au stat de vorba cu noi si ne-au povestit experienta lor in aceasta competitie si care a fost secretul lucrarilor victorioase. Acestia sunt Razvan Mera, autorul scurtmetrajului de pe locul I si reprezentantul Romaniei la Finala Globala de la Londra, Alin Boeru si Vlad Ghinea, autorii remake-ului de pe locul II si Vlad Buzaianu, creatorul Bonnie and Clyde, remake-ul castigator al premiului III.

IQads: Ce provocari ati intampinat in timpul realizarii scurtmetrajelor?
Razvan Mera (SkyFall): Orice film produs vreodata intampina provocari, iar Cadisieru nu a facut exceptie. Inca de la scrierea scenariului am avut batai de cap cu capcanele pe care James Bond trebuia sa le intinda raufacatorilor. Am trecut prin pixuri explozive, lasere si alte gadgeturi specifice universului Bond pana am decis sa dam drumul pestelui ucigas de pe televizor si mileurilor indestructibile. Mileurile in special au fost greu de gasit, fiindca nicio bunica nu voia sa se desparta de ele pentru totdeauna. Nici ziua filmarii nu a fost lipsita de surprize. Am aflat ca o plasa facuta din mileuri trasa de trei oameni cu o funie peste creanga unui copac nu poate ridica un raufacator. De aceea am recurs la planul B, anume sa aruncam plasa peste el. Pestele bunicii mele a avut cel mai mult de suferit, fiind spart de doua ori in cateva saptamani, dupa ce a vegheat-o tacut pe televizor peste 30 de ani. Insa paznicul casei batranesti, cainele Boris, a avut grija ca ziua de filmare sa se termine fara prea mari pagube aduse mosiei.

Vlad Ghinea (Taxi Driver): Intarzierea lui Mihai, noroiul, apusul soarelui de la ora 5, perechea de caini jucausi
Alin Boeru (Taxi Driver): Frigul din Muzeul Satului din Bertea, izbucnirile dese in ras, cauzate de umorul lui Titi (Travis) Ghinea, precum si de interpretarea autohtona a personajului principal, teama ca vom cadea din caruta… Provocarea cea mai mare a fost insa aceea de a pastra legatura cu filmul pe care l-am ales pentru a fi refacut si a nu realiza un film desuet, vulgar, de prost gust, ca Las Fierbinti. Provocarile adevarate au aparut in faza de promovare a scurtmetrajului, cand am adunat in jurul nostru oameni care au vazut filmul, au crezut in el si l-au promovat mai departe, ajutandu-ne sa capatam voturi si vizualizari adevarate. Pe aceasta cale, consideram necesar sa multumim tuturor prietenilor care au dat share si like pe YouTube si, in special, urmatorilor: Marius Manole, Ada Milea, Bobo Burlacianu (The Brad Pits), Omu Gnom, Subcarpati, Nightlosers, Folk Frate, The dAdA, Make Sense PR, ziarul Carevasazica, RobertOBERT, grupul Mosnenii, Axon Turmentatu', Gani, Iulian Tanase, Bogdan Ciuclaru, Carla's Dreams, Trupa Taxi, Metalhead Romania, Cooperativa Urbana, Brandu' de tara, Militia Spirituala, Pagina de film, Ca-n Filme, wwwphonlinero, Fragma Studio, Fundatia Calea Victoriei, Ambasada Tulcei la Bucuresti, Brigada de voluntari, Speed Taxi, Kubrick BAR si servim o portie de our culpa serioasa pentru cazul in care am uitat pe cineva...

Vlad Buzaianu (Bonnie & Clyde): Notabila ar fi scena cu "jaful" de la BNR, cand in mijlocul filmarii am vazut un echipaj al jandarmeriei apropiindu-se de noi. Eram chiar la jumatatea scenei, stiam ca trebuie sa filmam repede si sa iasa din prima, dar desigur nu s-a intamplat asta. Jandarmii ne-au intrerupt dupa ce primisera un telefon din banca pentru a-i alerta ca doi oameni cu pistoale vor sa patrunda in interior. A trebuit sa ne indepartam si sa filmam restul de la distanta. Restul bancilor erau inchise, asa ca inca n-au aparut probleme.

IQads: Cum v-ati impartit taskurile? Cati membri au fost in echipa si ce roluri aveau? Cat ati muncit la realizarea scurtmetrajului? 
Razvan Mera: Echipa Cadisieru s-a format in jurul nucleului Luno Studio. James Bond a fost operatorul nostru, Mihai, care cu greu a acceptat sa renunte la barba pentru rol. Cei trei raufacatori au fost Ionut, cel rapus de mileuri, Catalin, care si-a imbunatatit aptitudinile de condus pe un anumit model de masina si Alin, pe care l-am indopat cu mezeluri prajite pentru ultima scena a filmului. De regie, scenariu, storyboard si montaj m-am ocupat eu, regizor de platou a fost Lucian si sunetist a fost Marian. Sa nu uitam si de ajutorul dat de Anca, responsabila cu tot ce a fost cald in ziua aceea si de vecinul care l-a invatat pe Bond sa conduca o caruta. Filmarea a durat o zi, iar montajul, colorizarea si sunetul o zi si o noapte. Si in zorii ultimei zile de inscrieri, Cadisieru a fost trimis in concurs.

Vlad Ghinea: 3 actori, 1 cameraman, 2 regizori, calul in rolul calului + un responsabil cu tuica fiarta. Am zabovit mai mult la preproductie pentru ca am vrut sa recreem un spatiu autohton romanesc, nicidecum o copie fidela Las Fierbinti. Filmarea propriu-zisa a durat o zi + mai mult de o saptamana de montaj.
Alin Boeru: Acesta este unul din cele doua filme realizate de grupul The Wannabes (alaturi de Alt-Space Odyssey - premiul pentru "cea mai pentru cunoscatori reinterpretare"). La realizarea efectiva a lui Taxi Driver, pe langa membrii acestui grup, am beneficiat si de participarea speciala a liderului grupului Mosnenii, Titi Ghinea, supranumit in urma acestui film "Travis" (acesta a si compus coloana sonora ad-hoc). Apropo de task-uri, unii au carat trepiedul si obiectivele, altii au reglat lavalierele pe caruta, matusa lui Vlad ne-a pregatit ciucurasul verde (pentru taxiul liber), eu si Mada am admirat peisajul, Mihai a mangaiat calul si l-a ajutat sa stranute, fiecare a avut un rol mai mult decat bine stabilit.

Vlad Buzaianu: La scurtmetraj au participat 5 oameni: Ana Mihailescu - Bonnie; eu - Clyde / scenariu / productie/ montaj; doi "actori" pentru scena de final si Bogdan Radu cu sfaturi si tehnologie. Filmarea a durat 4 ore, montajul 12, stransul de like-uri o vesnicie.

IQads: Ce planuri aveti pentru Done In 60 Seconds 2014?
Vlad Ghinea: Desi am/avem o idee jucausa, cred ca in conditiile in care sistemul de votare al publicului nu este schimbat, acea idee va ramane la naftalina.
Alin Boeru: Un film de 60 de secunde, format din 3 filme de cate 20 de secunde, formate fiecare din cate 10 filme de cate 2 secunde, in care nu va aparea niciunul dintre noi, dar care va fi despre fiecare.. Vom da nume, vom da cartile pe fata.. :). Poate initiem si o competitie paralela care sa ne cuprinda tot apetitul de remake-uri... Poate vom colabora cu Vlad Buzaianu (realizatorul clipului "Bonnie and Clyde") pentru un clip comun.
Vlad Buzaianu: Sper sa se renunte la nota publicului si anul viitor sa participam din nou. Scenariul este deja gata. Competitia este una extraordinara si foarte antrenanta. Intre un film bun si un film mediocru poate fi o distanta foarte mica. Asa ca te uiti la castigatorii din anii precedenti de la Londra si iti spui ca iti este la indemana. Insa concurenta a fost mare inca de la etapa locala. Au fost multe filme anul acesta care mi-au placut si care nici macar nu au prins un loc in primele 3, precum "The Ring" si "Fear and Loathing in Las Vegas". Calitatea si numarul filmelor inscrise vor creste de la an la an. Am aflat cu ocazia concursului ce inseamna sa faci un film, fie el si de 1 minut doar, acesta fiind primul pentru mine, dar si, din fericire, cat este impozitul pe venit pentru premii.

IQads: Razvan, cum ti-a venit ideea scurtmetrajului castigator?
Razvan Mera: Ideea de a asocia "Skyfall" cu "Singur Acasa" mi-a venit inca din cinema cand il urmaream pe James Bond cum intindea capcane pentru raufacatori in casa unde a copilarit. Asocierea agentului 007 cu mediul rural romanesc a fost facuta si din curiozitate, dar si din nevoie. In biografia lui James Bond scrie ca el este instruit sa conduca orice vehicul, insa in 50 de ani nu l-am vazut sa conduca o caruta. Cadisieru marcheaza aceasta premiera importanta.

IQads: Ce asteptari ai de la excursia in Londra, la Finala Globala Done In 60 Seconds?
Razvan Mera: Abia astept sa-i intalnesc pe ceilalti finalisti si sa vorbim despre tot ce inseamna filme. Sunt sigur ca si workshop-urile organizate acolo vor fi mai mult decat interesante.

IQads: Ce sanse ii dai scurtmetrajului tau sa castige marele premiu Done In 60 Seconds?
Razvan Mera: Multa lume imi zicea ca am facut un film pentru publicul roman si ca cel strain nu va pricepe referintele la mileuri sau la pestele de pe televizor. Insa eu sper ca succesul filmelor romanesti in strainatate sa se reflecte si la Jameson Empire Done In 60 Seconds si sa fim printre cei 5 finalisti. Ar fi minunat sa castige un film romanesc la Londra, mai ales un remake al celui mai iubit agent secret britanic.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related