Halloween-ul, izvor sinistru de ad-uri amuzante

Halloween-ul, izvor sinistru de ad-uri amuzante

All Hallows' Eve sau Halloween-ul este de fapt ajunul Zilei Tuturor Sfintilor. Cam ca ajunul Craciunului, numai ca in loc de cadouri, zambete si miros de scortisoara, avem dovleci, fantome si ocazionalul manjit-cu-ketchup-ca-sa-para-sange.

Halloween-ul imbraca multe straie in jurul lumii: cu variatiuni in simboluri si practici, il regasim in Dia de los Muertos (Mexic), Yu Lan (China) sau Samhain (Scotia).

Pe 31 noiembrie, se spune ca valul dintre lumea materiala si cea mai putin materiala devine transparent. Prin urmare, daca ai crezut ca ai scapat de vreo razbunare sangeroasa cand dusmanii tai au trecut in nefiinta, think again: in noaptea de Halloween, s-ar putea sa ai o surpriza. Modul ghidus de a fenta posibilele repercusiuni? Deghizeaza-te in pisica, Frankenstein sau zana. Daca nu poti sa imbunezi spiritele, macar le amuzi sau pacalesti, dupa caz.

Din arsenalul simbolurilor de Halloween fac parte si dovlecii ciopliti, care isi au originile in mimarea unor luminte stranii din folclorul european, atribuite pe rand zanelor, spiridusilor sau sufletelor decedatilor. Obiceiul de a merge la colindat, in speranta rasplatirii cu dulciuri, provine de la soul cakes, prajiturelele cu care erau hraniti sarmanii Angliei secolului 15. Mancarea unui soul cake echivala cu eliberarea unui suflet chinuit din Purgatoriu.

Dam pe repede-inainte in zilele noastre, unde Halloween-ul a devenit prilej de cautare a deghizeului perfect, cuibarire in bratele prietenului (care nu este atat de impresionat de aparitia fantomatica din film) sau vanarea acelei case bantuite (care trebuie sa fie combinatia perfecta intre infricosator si primitor pentru petrecerea ta).

Publicitarii profita de inclinatia oamenilor pentru macabru, punand la cale scenarii complicate pentru creatiile lor, presarate pe ici pe colo cu glumite, catelusi, fantome prietenoase, copii si un intreg arsenal de recuzita horror:

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related