Istoria prinde putina culoare in obraji

Istoria prinde putina culoare in obraji
Nichita Stanescu

Pana zilele trecute, n-am realizat ca Nichita Stanescu avea ochii albastri sau ca pe Eminescu nu l-am vazut decat in alb-negru sau sepia. Sursa revelatiei: o vizita pe pagina de Facebook Istorie in culori, locul de joaca pentru doi pasionati de fotografie, de grafica si de istorie - Florin Rostariu si Dragos Andreescu. Totodata, e locul unde putem vedea personalitati precum Ion I.C Bratianu, Ecaterina Teodoroiu, Aurel Vlaicu, dar si oameni simpli ai unor epoci apuse prinzand putina culoare in obraji (si nu numai acolo). Frumos, nu? Uitati de exeplu cum ar arata color Miss Romania 1931:

Miss Romania 1931 si catelul ei

Procesul de colorizare a fotografiilor vechi e migalos si are in spate, de cele mai multe ori, un research indelungat pentru a afla exact ce culori trebuie sa inlocuiasca nuantele de gri. Dar merita. "Daca istoria este prezentata intr-un mod frumos, atunci parca este mai bine vazuta de oameni. Si dupa cum spunea si Iorga, un om care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii", spun initiatorii proiectului. Tot ei ne povestesc in continuare cum a luat nastere Istorie in culori, ce isi propune proiectul si in ce alte proiecte interesante mai sunt implicati. 

Ideea
Ideea proiectului in sine a aparut in ianuarie 2014. Colorizarea imaginilor istorice e o idee care in Occident a luat de mult timp amploare. Editarea color raspunde dorintei de a da culoare imaginilor istorice si de a prezenta anumite evenimente, oameni, locuri intr-un mod diferit. Viata precursorilor va fi mereu un obiect al fascinatiei noastre, iar proiectul nostru a reusit sa ofere valente noi imaginii pe care o avem despre trecut.

Cei care intra in contact cu munca noastra au sansa de a surprinde o noua dimensiune a unei lumi despre care nu au avut cu adevarat o reprezentare vizuala corecta. Credem ca lipsa culorilor induce adesea in mod eronat ideea ca cei dinaintea noastra au avut o viata trista, monotona, lipsita de confort si resurse financiare. Culorile redau insa adevarata imagine a unor oameni la fel de actuali ca si noi.

Copil din Bucuresti, 1947

Oamenii
Echipa proiectului este formata din doi oameni: Florin Rostariu, din Nuremberg (fotograf) si Dragos Andreescu din Craiova (graphic designer).

Cum se face
Toate imaginile sunt colorate in Adobe Photoshop prin procesul de selectie si apoi colorare manuala folosind unealta brush la opacitate mica. Pentru a colora o imagine, timpul alocat variaza intre 2 si 20 de ore, in functie de nivelul de detalii.

Selectam fotografiile pe care apoi le coloram in functie de trei criterii: importanta istorica, valoarea artistica, dimensiuni (cu cat sunt mai mari cu atat mai bine).

Cosbuc, Vaida, Ciuta si Caragiale la o terasa la Karlsbad

Promovarea si brandurile
Ne promovam pe social media si pe bloguri. Am fi dispusi sa ne asociem cu diverse brand-uri in masura in care se potrivesc proiectului.

Monetizare
Proiectul este facut din pasiune si nu s-a monetizat pana acum.

Alte proiecte
Ne mai gasiti lucrand si la proiectele Monumente pierdute, Colorstariu, arhiva Costica Acsinte, Oltenia de Altadata, Craiova Cetatea Baniei. Discover Oltenia, pagina Grafician Jumara.

Bebelus cu pampoane, colectia Costica Acsinte

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related