Craig Turp: Sunt multi twitteristi romani haiosi, sau bine informati, dar prea multi isi iau rolul prea in serios

Craig Turp: Sunt multi twitteristi romani haiosi, sau bine informati, dar prea multi isi iau rolul prea in serios

Cum vede un englez publicitatea din Romania? Ce branduri autohtone l-au sedus? Craig Turp face pentru IQads un mic inventar al lucrurilor pe care le-a inteles (si nu prea) din media romaneasca.

Craig Turp traieste in Romania de 16 ani, este Editor-in-chief la In Your Pocket City Guides si autorul blogului Bucharest Life.  Eu l-am cunoscut pe Twitter, unde ii vorbeam in engleza, iar el imi raspundea in romana. Interviul de fata a fost luat tot in romana, pentru toti cei care se tot plang ca romanii trebuie sa stie engleza, dar englezii nu invata alte limbi :)

Din Anglia in Romania
Am studiat limba si literatura romana la facultate, in Anglia. Daca iti faci licenta intr-un subiect asa de nisat, nu-ti raman prea multe optiuni. Cand m-am stabilit in Romania in 1998, nu prea intelegeam de ce toata tara e asa de obsedata de Bucuresti, restul tarii avand asa de mult de oferit. Sau asa mi s-a parut. Acum inteleg ca daca vrei sa faci mare lucru in Romania e musai sa vii si sa stai in Bucuresti, din pacate. Bucurestiul este singurul oras adevarat din Romania, in rest sunt numai sate mai mari.

Un sfat pentru toti romanii care vor sa plece din Romania
La un moment dat, cred ca e bine pentru oricine sa plece din tara sa natala pentru o perioada, fie una mai lunga sau una mai scurta. Mie mi-a iesit bine, deoarece n-am nicio intentie de a ma intoarce in Anglia. Chiar ma supar cand sunt intrebat 'de cate ori pe ani te duci 'acasa''? De fapt, ma duc acasa in fiece seara. O lume fara granite este un vis de-al meu. O lume in care toata lumea poa sa se duca unde vrea, fara restrictii. 'Let no one build walls to divide us' as the song goes...

Media din Romania
Nevrand sa intru in generalisme, am sa remarc totusi o uriasa lipsa de obiectivitate si seriozitate. Sunt exceptii, dar standardele au scazut asa de mult incat mi-e greu sa am incredere in prea multe surse de informatii. Cele mai proaste - Antena 3, RTV, Radio Zu s.a.m.d. - sunt chiar groaznice.

Twitteristii romani
Uneori, nu stau pe net de loc; alteori, ore in sir. Sunt multi twitteristi romani haiosi, sau bine informati, dar prea multi isi iau rolul prea in serios. Cand vad cum incearca unii sa vanda ceva, sau sa faca o campanie de PR pe Twitter, nu pot decat sa rad de ei.

Reclamele romanesti
Intrebare de baraj. Poate e mai bine dac-as zice ca eu nu-s target-ul si nu comentez... Daca sunt presat, tre sa recunosc faptul ca urasc spoturi generice (gen mobile phone companies, beri). Imi place sa vad cel putin din cand in cand o dovada de originalitate. Acum un an, doi, daca nu ma insel, a fost o serie de spoturi cu tema 'daca te-ai saturat sa-ti povesteasca altii filmele' care mi-au placut tare mult. Din pacate nu retin produsul asociat cu spoturile.

Cand vine vorba de outdoor, trebuie sa spun ca nu mi se pare corect sa fie acoperit un intreg bloc cu o reclama uriasa.

Brandurile de zi cu zi
Mega Image se pune? Acolo sunt zilnic :) In rest, majoritatea tin tot de alimentatie: Borsec (apa minerala), Bucovina (plata), Ciuc, Plafar, Salam Sasesc, Nutline... La birou avem o Dacie, dar masina personala nu este una romaneasca. Sunt abonat Orange la mobil, Dolce pentru TV. Am luat acum doi ani o tableta Evolio pentru fi-miu. Mare greseala.

Cel mai frumos loc din Bucuresti
Mica piscina la etajul 22 al Inter-ului.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Pozitii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related