Sibiul n-are nevoie de o schimbare, doar de o completare. Si pe aceasta i-o aduce Street Art Festival Sibiu

Sibiul n-are nevoie de o schimbare, doar de o completare. Si pe aceasta i-o aduce Street Art Festival Sibiu

Anul asta, in Sibiu, a luat nastere o asociatie. Sapte oameni, cu background-uri profesionale variate, s-au gasit si, intr-o zi sau noapte predestinata, au hotarat ca din mainile lor va iesi un eveniment. Caci ce ii adunase la un loc era iubirea de arta, iubirea de Sibiu si dorinta de a imparti aceste doua iubiri cu tot restul lumii.

Pus la cale, dus in spate, asamblat, insurubat, bibilit si promovat in intregime de ei, Street Art Festival Sibiu va avea loc in perioada 17-31 august.

Ce se intampla la un festival de street art? O multime de artisti romani si internationali se pun pe treaba simultan si fac arta direct in strada, sub privirile tale, trecatorul uimit. Totul, cu binecuvantarea Primariei Sibiului.

Asta in timpul zilei. Seara, toti merg la o bere, un vin, un concert sau un dans. Si tu cu ei.

Printre artistii care au confirmat participarea pana acum se afla Dan Perjovschi, Pisica Patrata, Lavinia Cretu, Alexandra Zidariu, Stefan Radu Cretu, Dan Raul Pintea, Saddo, Sweet Damage Crew, Bogdan Constantin, Stefan Doru Moscu, Ortaku, HomeboyLDJ, Treipic si ZED1 (Italia).

Si, daca citind, iti imaginezi deja cum ti-ai asterne suflul artistic pe un zid sibian, fii fericit: ai nevoie doar de vointa si-o aplicatie catre sus-numita asociatie, trimisa pana in 30 iunie. 

Mai jos, Florina Vlad, inginer si una dintre organizatorii acestei prime editii a festivalului, ne povesteste despre Sibiul de acum si ne spune in ce fel arta stradala i-ar putea aduce o noua dimensiune culturala:


Echipa asociatiei

Nu suntem artisti de profesie. Arta este un hobby in Romania. Fiecare avem o alta activitate principala.

Asociatia cuprinde mai multi membri si se mareste de la o zi la alta, dar membrii fondatori sunt: un inginer - Florina Vlad, un cadru didactic - Raluca Muresan, un IT-ist - Ana Ciobotaru, un muzician - Ilie Manole Vlad, un arhitect - Mihai Ciobotaru, un jurist - Augustin Muresan si un analist politic - Andrei Oltean.

Suntem trei cupluri + unul.


Cum ati descrie Sibiul acum?

Paradoxal, Sibiul este un oras al schimbarilor, dar neschimbat de sute de ani.

Are in Centrul Vechi aceeasi arhitectura de secole, dar traieste dupa trendurile actuale, drept dovada si acest festival, care continua drumul deschis de alte evenimente culturale sibiene, majoritatea "fanion" in domeniul lor, intre care cel mai important este Festivalul International de Teatru, al treilea ca importanta in Europa (!).

Este un oras viu, care pulseaza de viata si creativitate. Arta stradala, in schimb, este aproape inexistenta. 

Il avem, totusi, pe cel mai reprezentativ artist al ei (chiar daca el nu se considera asa): pe Dan Perjovschi. La Sibiu, langa Teatrul Radu Stanca, exista asa-zisul "Zid al lui Perjovschi" unde, de cativa ani, artistul isi exprima liber - dar, mai ales, in timp real - trairile si viziunile lui vizavi de stiri/noutati.


Ne inspira, caci, la urma urmei, arta stradala inseamna, in primul rand, asta: sa fii acolo, printre oameni, sa le impartasesti trairile. Arta coboara, din galerii si din muzee, in strada.

Iar Dan Perjovschi asta face: aduce intrebarile in strada. Uneori si raspunsurile.  Il intalnim pe strada, in putinul timp cand este prin Romania, iar asta e minunat.

Il vedem exprimandu-se liber pe un zid si simtim ca suntem, intr-adevar, intr-un oras care a fost Capitala Culturala a Europei.     


E necesara revitalizarea "artistica" a spatiului urban sibian?
 

Sibiul este cu totul un oras artistic si asta se vede; dar, mai ales, se simte. Are un "parfum" boem, este imposibil sa nu te indragostesti de el. Sibiul nu are nevoie de o schimbare, ci doar de o completare.

Vrem sa aducem mici imbunatatiri in zonele mai posomorate, sa reparam anumite ziduri daramate, cu interventii minime in arhitectura sau cromatica zonei.

Si, daca putem face acest lucru cu ajutorul unor mari artisti vizuali, cu muzica si veselie, cu atat mai bine.

Sibiul este un oras al evenimentelor culturale, aici in fiecare saptamana se "intampla" ceva. Este un demers firesc sa avem si un festival de street art la Sibiu, cum au toate orasele mari ale lumii.


Invitatii Street Art Festival Sibiu

Unul dintre scopurile asociatiei noastre este promovarea tinerilor artisti. Ne-am indreptat atentia, in primul rand, spre orasul nostru si am constatat ca avem artisti tineri mai cunoscuti in strainatate decat la noi in tara.

Asa au intrat in echipa noastra primii trei sibieni, artisti consacrati, cu lucrari expuse in galerii si muzee din afara tarii dar care, in tara, nu sunt foarte promovati: Lavinia Cretu, Stefan Cretu si Raul Pintea.

Raul, Lavinia si Stefan


Am avut bucuria sa primim si sprijinul maestrului Dan Perjovschi, care, desi are un calendar foarte incarcat, va performa si in cadrul festivalului nostru.

In rest, ii asteptam la Sibiu si pe Pisica Patrata, Alexandra Zidariu, Saddo, Sweet Damage Crew (N.R. Din care face parte si Radu Pandele), Bogdan Constantin, Stefan Doru Moscu, Ortaku, HomeboyLDJ, Treipic, ZED1 (Italia).

Noi am facut invitatii catre ei, dar am fost si contactati de artisti care si-au manifestat dorinta de a participa la festival. Suntem impresionati de feedback-ul pe care l-a avut simplul anunt ca vom avea un festival la Sibiu.

Festivalul este international si avem deja anuntati artisti din Europa. Ii vom anunta treptat, pe masura ce semnam contractele.


Cum au primit propunerea?

Toti sunt entuziasmati. In general, artistii sunt deschisi la orice propunere, ei vor sa lucreze si sa se exprime, iar ideea ca Sibiul insusi se transforma intr-o uriasa galerie de arta emotioneaza pe oricine. Au raspuns prompt, ne-au asigurat de sprijinul lor, participa la intalnirile noastre si ne ajuta cu idei.


Structura festivalului

Evenimentul se va desfasura pe parcursul unei saptamani, 17-23 august, in care ziua vom munci, iar seara ne vom distra. Sunt mai multe locuri in care se va lucra, vom avea mai multe lucrari, cateva de dimensiuni mari, dar si de dimensiuni mai mici.

Locurile vor fi stabilite impreuna cu Primaria Sibiu, vom interveni in zonele in care sunt probleme. Incercam sa imbinam utilul cu placutul, sa nu facem arta doar de dragul artei, ci sa o punem, implicit, in slujba comunitatii.

Orasul nostru este un oras turistic. O idee care va capata consistenta este oferta unei noi atractii turistice: turul artistic al orasului. Astfel, in Sibiu vom avea primul tur de street art din Romania.

Nu intervenim in zone renovate care arata bine, ci revitalizam zonele posomorate. Vom avea lucrari in orasul vechi, dar si in orasul nou. Vrem sa aducem imbunatatiri unor zone mai putin favorizate, care nu arata atat de bine ca Centrul istoric, spre exemplu.

Festivalul va cuprinde, insa, si alte activitati: vom picta cu copiii, vom avea workshop-uri, prelegeri despre arta, prezentari ale lucrarilor unor diversi artisti iar, seara, vom avea Clubul Festivalului, cu dans si concerte. Au confirmat deja participarea formatiile Antract, BlackStar si Noima.   

Vom incheia pe 23 august cu o petrecere campeneasca, cu mici si bere. Asta pentru ca nu avem bani de artificii :)


Concursul de proiecte

Toate informatiile legate de concursul de proiecte le gasiti pe streetartfestival.ro. Asteptam lucrari de la toti artistii din tara si nu numai. Noi vom promova cat putem de mult concursul, caci vrem sa primim lucrari de la cei mai buni artisti. Si nu doar lucrari de pictura. Arta urbana inseamna mult mai mult.

Vrem ca informatia sa ajunga la cat mai multi artisti, sa selectam lucrari de valoare, caci Sibiul este un oras special si suntem siguri ca orice artist si-ar dori sa-si vada arta expusa intr-o asa minunata si extinsa galerie.


Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 30 iunie. Nu am conditionat participarea la concurs de absolvirea unor studii in domeniu si nici nu am impus limite de varsta, dar vrem sa vedem ca artistul are, totusi, un portofoliu de minim cinci lucrari.


Criteriile dupa care vor fi jurizate si aprobate lucrarile

Criteriile vor fi in primul rand artistice, dar vom tine cont si de capacitatea de implementare, precum si de respectarea specificului urban. Vom avea lucrari si in orasul vechi, si in orasul nou, iar fiecarei zone i se vor repartiza lucrari specifice.


Finantare

Proiectul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu, prin Primaria Municipiului Sibiu. Asociatia Art Factory Transilvania este in parteneriat cu firma Eder Total Sib, firma care a primit cofinantarea. Avem tot sprijinul din partea Primariei Sibiu si acest lucru ne face sa muncim mai relaxati. Am gasit intelegere la toate nivelurile de conducere.

Initial, credeam ca oamenii vor fi mai reticenti, ca vom avea probleme in a le explica diferenta dintre arta stradala si vandalismul asociat cu grafitti, dar n-a fost asa. Am avut surpriza sa intalnim oameni deschisi si chiar sustinatori ai curentului. Sibiul este un oras cosmopolit, este in flux cu evenimentele mondiale, se afiliaza organic trendurilor.

Dar, bineinteles, costurile festivalului sunt mult mai mari si, de aceea, suntem in cautare de sponsori si parteneri. Nu credem ca va fi foarte greu sa gasim oameni si companii care sa ne sprijine proiectul, pentru ca asocierea cu lucrari de arta de cea mai buna calitate nu poate fi decat castigatoare.


Promovare

Am inceput promovarea dupa 1 mai, odata cu lansarea concursului de proiecte. Noi ne promovam festivalul pe cont propriu. Nu avem bani sa lucram cu o agentie, dar acceptam cu bucurie si recunostinta orice voluntar care doreste sa ni se alature :)


Ce rezultate vizati?

Festivalul se doreste a fi un eveniment de calibru si suntem optimisti in ceea ce priveste succesul sau. Imediat dupa ce am facut public proiectul festivalului, am primit nenumarate mesaje de incurajare si de adeziune. Zeci de oameni vor fi implicati, intr-un fel sau altul, in eveniment, dar cel mai important lucru - credem noi - este ceea ce va ramane dupa festival.

Lucrarile ce vor fi executate in timpul festivalului vor ramane mult timp pe zidurile orasului, mii de oameni le vor vedea zilnic, mii de turisti le vor admira in trecerea lor prin orasul nostru, iar asta este obiectivul cel mai importat pe care ni-l propunem. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related