[Arta pielii] Tibor Szente: Clientii trebuie sa invete ca si tatuajul este o arta, nu un ghiveci in care facem orice-oricui doar sa iasa bani

[Arta pielii] Tibor Szente: Clientii trebuie sa invete ca si tatuajul este o arta, nu un ghiveci in care facem orice-oricui doar sa iasa bani

Tibor Szente a inceput sa faca tatuaje in 1993, in Budapesta. A terminat Colegiul de Grafica Publicitara in Budapesta si Urbanismul in cadrul Universitatii de Arhitectura Ion Mincu.

Stilul in care s-a specializat e New-school realism si tine sa realizeze singur conceptul si desenele pentru fiecare tatuaj. Acesta este si motivul pentru care a refuzat multe lucrari: pentru ca tatuajul este o arta, iar romanii ar trebui sa invete sa o inteleaga.

Tibor vorbeste despre cum s-a schimbat piata tatuajelor in Romania, care sunt trendurile care au traversat-o si cum cererea a explodat in ultimii ani, incat aproape unul din doi adolescenti vor sa isi marcheze, intr-un fel, pielea. Tribalele au ramas inca in topul celor mai cerute tatuaje, dar alaturi de ele capata putere realismul.

Puteti sa il vedeti pe Tibor in timp ce creeaza aici.

 

Background & inceputuri

Am terminat Colegiul de Grafica Publicitara in Budapesta, in 1994.  In 1993, la 24 de ani m-am angajat grafician al unui salon de tatuaje de acolo, Zen Tattoo. Dupa cateva luni am inceput ucenicia la ei, iar peste un an deveneam artist tatuator. Pana la acel moment, nu m-am gandit niciodata ca voi avea de-a face cu aceasta ocupatie.

Ulterior, am studiat si Urbanismul in cadrul Universitatii de Arhitectura Ion Mincu (2000 – 2004).

Stilul meu este New-school realism, iar amprenta mea tine de faptul ca imi realizez singur conceptul/desenele pentru fiecare tatuaj.

 

Primul tatuaj. Cel mai complex

Primul tatuaj l-am facut chiar la terminarea uceniciei, in 1993. A fost un Pegassus pe umar, lucrare la care m-am chinuit aproximativ 8 ore atunci. A fost un fel de “examen”de absolvire si l-am tatuat unui prieten al meu, gratuit.

Cel mai dificil tatuaj a fost tot pentru un amic care a vrut un tors intreg tatuat; fusese deja inceput de alt artist, dar a renuntat la el in favoarea mea. Lucrarea s-a intins pe cateva luni bune de lucru si acopera toata partea superioara a trupului, de la brau pana la gat, cu brate cu tot.

 

Ai refuzat sa faci anumite tatuaje?

Am refuzat foarte multe lucrari pentru ca nu se incadrau in stilul meu de lucru. Consider ca fiecare artist trebuie sa lucreze cat de mult posibil pe ceea ce il reprezinta, astfel incat clientii sa invete ca si tatuajul este o arta, nu un ghiveci in care facem orice-oricui doar sa iasa bani.

 

Tatuajele tale

Primul tatuaj mi l-am facut singur in 1996, la o conventie in Amsterdam, unde am avut norocul sa particip cu salonul la care lucram atunci. In acest moment, am vreo 10 tatuaje dintre care 7 se leaga intr-o maneca pe bratul stang, singurul tatuaj realizat de alt artist fiind cel de pe antebratul drept.

 

Trenduri

Cred ca moda din Romania in acest domeniu a urmat exact ceea ce se intampla la vecinii din vest, poate cu mici decalaje.

In anii '90 erau la moda tatuajele old-school si tribalele, de fapt un fel de neotribalism nonfigurativ, dupa care au urmat scripturile in caractere straine, ideograme si simboluri, tatuajele specifice suporterilor din fotbal, ca mai apoi sa se amestece in valuri de cerinte amestecate, inspirate din emisiunile TV sau publicatiile ajunse la noi din Occident.

In ultimii ani, clientii au devenit mai deschisi, mai pretentiosi, mai receptivi la propuneri si mult mai informati, datorita accesului la online.

 

Cele mai populare cerinte in prezent

Tribalele reprezinta tot ce inseamna tatuaj traditional specific unei zone exotice, unde aceasta arta are radacini vechi. Se cer si acum, in special modelele Maori din Noua Zeelanda si Australia, polineziene, aztec, celtic sau maya.

Pe langa acestea, cele mai cerute tatuaje sunt cele realiste, cu elemente care sa reprezinte trecerea timpului (ceasuri, clepsidre), viata si moartea, modelele fantasy sau mandalele.

 

Istoria tatuajelor in Romania

In Romania, tatuajul exista de foarte mult timp, chiar daca pentru o lunga perioada a fost un subiect tabu. Singurele locuri in care erau conditii de tatuat erau izolate, unde puteai petrece mai mult timp departe de ochii lumii: armata (mai ales marina) si inchisorile.

Dupa Revolutia din '89, insa, oamenii au inceput sa scoata la vedere aceasta arta, au inceput sa fie mandri de rebeliunea lor, de faptul ca gandesc diferit.

Chiar daca, pana prin 2000, nu erau multe saloane de tatuaj in tara, foarte multi oameni veneau tatuati din strainatate, de la saloanele de acolo. Incepand cu 2003-2004, insa, a explodat piata tatuajelor si la noi, astfel incat s-a ajuns la un moment dat ca in Bucuresti sa fie peste 130 de saloane cunoscute, legale sau ilegale.

Publicul care se tatueaza

Dat fiind faptul ca tatuajul a devenit un must-have in randul tinerilor, cerintele sunt foarte mari, as putea spune chiar ca fiecare al doilea tanar de 18 ani isi doreste un tatuaj.

Pe langa asta, chiar si cei de varsta a doua au devenit mai putin inchisi, asa ca avem parte de o abundenta semnificativa in randul doritorilor.

Preferintele majoritatii sunt influentate de ceea ce vad la marea parte a celor deja tatuati, insa sunt destule cazuri in care clientii vor ceva original, creat anume pentru ei, in functie de ceea ce ii reprezinta personal.

Oamenii sunt expusi mult mai mult la lumea tatuajelor, insa nu as putea spune ca sunt neaparat documentati. Termenii specifici stilurilor de tatuaj nu sunt prea cunoscuti in general, dar oamenii au macar o idee spre ce gen s-ar indrepta pentru tatuajul lor.

Motivele pentru care ne tatuam? Tin de nevoia de exprimare artistica a sentimentelor dintr-un moment anume, pe termen lung, felul in care marcam un moment important, nevoia de a ne arata apartenenta sau simpatia fata de un grup, o mentalitate, un ideal, sau pur si simplu un pic de exhibitionism.

 

Relatia cu clientii

In mare parte eu, creez singur modelele pentru tatuajele clientilor mei, acesta este si faptul pentru care apeleaza la mine. Exista o intalnire in prealabil, la care discutam ideea, detaliile, ce elemente ii reprezinta si ce anume vor sa marcheze cu acest tatuaj,  le fac o schita preliminara, pa baza careia, mai apoi, le definitivez desenul care va ajunge pe pielea lor, ca tatuaj unic, personalizat.

 

Prejudecati

Atitudinea romanilor se schimba fata de orice, de la generatie la generatie. Prejudecatile inca exista, in randul celor care le-au avut si inainte sau au trait sub influenta puternica a acestora.

 

Promovarea

Nu sunt genul care sa caut sa ma promovez foarte mult, sunt un artist exclusivist, imi selectez clientela iar oamenii ajung, in mare parte la mine dupa recomandare. Asadar, singura modalitate de a ma promova este modul in care lucrez.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related