Parafrazand pe cineva de pe facebook, tehnologia e atunci cand te uiti la tigara ca sa afli cat e ceasul

Parafrazand pe cineva de pe facebook, tehnologia e atunci cand te uiti la tigara ca sa afli cat e ceasul

Mizam pe IT-isti sau, mai generic spus, pe oamenii tehnici sa ne scoata din tot felul de belele. Cand ti se strica laptopul, de exemplu, reteaua invrajbitorilor IT-itisi din fata Guvernului devine foarte utila. Pe unul il suni sa vina din Piata sa vada ce a patit scula, pe altul il rogi sa-ti imprumute o scula pana ti-o repari pe a ta, un al treilea iti explica cu binisorul ca ai nevoie de o scula noua si iti face recomandari in acest sens.

Deci orice v-ar spune oamenii rai de la TV, e bine sa ai prieteni corporatisti. Sa poti da un telefon si sa apara doispe tocilari in 3 minute (pana la 10, depinde de Uber) si sa get shit done.

Tehnologia si cei care stiu s-o manuiasca au devenit esentiali protestelor si, in general, miscarilor sociale. Ca atare, ne-am gandit sa adunam aici o parte din reusitele de ordin tehnologic ale ultimelor saptamani in care s-a protestat la greu. Veti vedea, protestele astea pot scoate tot ce-i mai creativ inclusiv din semenii nostri mai geeks.

 

Cu aplicatiile inainte

Amintiti-va, de pilda, de aplicatia What3Words despre care am vorbit aici. Foarte utila mai ales in seara cu tricolorul uman, pentru ca multe fete din preajma noastra strigau isteric in telefon: "Sunt pe rosu, omule!". A fost frig, dar multi barbati erau inghetati de frica la auzul unor astfel de cuvinte. 

 

Nu-ti mai merge telefonul si nici net n-ai? Firechat este o varianta buna in multimi atunci cand nu-ti gasesti prietenii. Bluetooth and peer-to-peer Wi-Fi e tot ce iti trebuie.  Niste baieti de prin San Francisco au dezvoltat aplicatia, si-n ultimele ea saptamani a prins tractiune si in fata guvernului. Noi ne-am facut cont, toate bune si frumoase, iar chatroom-ul destinat #rezistam va asteapta.

 

Si oamenii de la Geeks for Democracy vin cu o aplicatie utila care numara protestatarii. Ca sa nu mai existe vorbe - ca nu suntem atatia, ca am venit si-am plecat dupa 4 minute deci nu ar trebui sa fim numarati, etc. Clickuiesti din piata si esti contorizat. 

 

Joculete, joculete

De joculete v-am mai spus, chiar aici aveti materialul nostru cu oamenii din spatele asa-numitelor joculetelor dezbinatoare. Nu e chiar putin lucru sa ai un gameplay in care-i razi mustata sau sa-i bagi pe gat resturi ale digestiei lui Liviu. Intre timp, au mai aparut. De InterrOUGation v-am povestiti aici.

 

In continuare, aplicatia "Sa va fie rusine" sau, mai pe scurt "Rusine". Combina cultura Game of Thrones cu cea damboviteana, nu ajuta la absolut nimic si totusi este intr-un mare fel. Atentie: daca vreti sa v-o instalati, primul rezultat al cautarii este "Psaltirea ortodoxa", care are nota 4.8. Nu cadeti in pacatul instalarii!

 

Stim dupa culoarea mustatii ca este fumator. Dar pilangiu!? Cum va permitati?! Ei bine, s-au trezit unii sa sugereze ca talentatului domn Dragnea ii sta bine cu snapsul sub nas. Si au facut aceasta nestemata: LiviuDrunknea. In care spirtul Mona si painea la 1 leu si boschetareala si... o, nu, e prea mult deja.

 

Cu proiectiile la protest

Nu poti silabisi "protest" fara sa amintesti si de proiectiile de pe cladirile din Victoriei, care au facut inconjurul lumii. Curajosi, empatici si cu tehnologia la purtator, s-au gasit niste baieti sa puna "Rezistam"-ul, "Va vedem"-ul si "Hotii" ba pe blocuri, ba pe BRD, ba pe Guvernul insusi.

 

 

Ca sa stiti, in lume exista si wearables

Iar pe final, fortand un pic nota, va prezentam si Backlash, "an art/design project to promote need for debate surrounding the role of technology in protests." Gasiti acolo vrute si nevrute, de la bandane, pana la wearables pentru a va face protestul mai usor. Nu incurajam achizitia de obiecte de pe acest site, dar niste unii au facut ceva interesant si am zis sa-i mentionam.

 

Cam asa arata protestele lui 2017, cand tehnologia vine saritoare cu entertainment online si offline. Si, uneori, e nevoie de entertainment. Daca am ratat ceva, va asteptam sa ne dati de veste.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related