Persoana anului 2017 în Time: ”Pentru că ne-au forțat pe toți să nu mai acceptăm inacceptabilul”

Persoana anului 2017 în Time: ”Pentru că ne-au forțat pe toți să nu mai acceptăm inacceptabilul”

Poate că într-un viitor mai bun, acolo unde oamenii vor avea drepturi egale, anul 2017 va fi văzut prin prisma lui #metoo. Nu a fost neapărat noutatea poveștilor care a șocat sau a pus pe gânduri oamenii, ci răspândirea acestui fenomen, frecvența absurdă a cotidianului, banalul cu care a fost înconjurat atâta timp, obișnuința. Era oarecum previzibil ca #metoo să devină amprenta lui 2017. Iar Time să pună pe coperta sfârșitului de an pe cele care au spart tăcerea.

”A devenit un hashtag, o mișcare, un moment de trezire. Dar a început, așa cum încep marile schimbări sociale aproape întotdeauna, cu acte individuale de curaj”, își explică editorii alegerea celor 5 femei de pe copertă: Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift and Isabel Pascual. Alături de mii de alte femei și bărbați, #metoo a reușit una dintre cele mai rapide și dramatice schimbări culturale din 1960 încoace, mai scriu cei de la Time.

”Pentru că au dat voce unor secrete cunoscute, pentru că au mutat șoaptele în social media, pentru că ne-au forțat pe toți să nu mai acceptăm inacceptabilul, Silence Breakers sunt persoana anului 2017”, scrie Time. 

”Cotul femeii care nu se vede pe coperta revistei Time este al unei femei căreia îi e frică să se arate din cauza repercusiunilor. Ea nu e singură. Sunt mii, milioane de femei care nu searată, nu denunță abuzul de frică. Iar acest lucru nu trebuie judecat, ci înțeles”, scrie Oana Marinescu.

Cotul acela din fotografie a fost interpretat mult în social media, scrie Quartz. Și apariția lui a fost o alegere importantă: ”Cotul misterios este o alegere artistică provocatoare și nu e o greșeală. Reprezintă milioanele de femei care suferă abuzuri în tăcere”. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Subiecte

Sectiune

DictionarRelated